Her yıl 9 milyon ton bitki besini kayboluyor | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Her yıl 9 milyon ton bitki besini kayboluyor

 

Türk tarım sektörü 5.6 milyon kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Ancak verimli topraklar günden düne eriyor. Ziraatçılar uyardı: Her yıl ortalama 743 milyon tona yakın verimli toprakla birlikte, yaklaşık 9 milyon ton bitki besin maddesini kaybediyoruz.

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, dünyada kişi başına düşen erozyonla yitirilen toprak miktarının yılda dört ton iken, ülkemizde bu oranın 10 tona ulaştığını bildirdi. İncefikir, erozyonun Türkiye’nin çevre problemlerinin başında geldiğini vurguladı. Erozyonun insanları açlığa, yoksulluğa, susuzluğa ve göçe zorladığını dile getiren İncefikir, toprak erozyonunun çok önemli bir ekolojik sorun olarak güncelliğini koruduğuna dikkat çekti.

MİLYONLARCA TARIM EMEKÇİSİ YOKSULLAŞIR

İncefikir, "Doğal üretim varlıklarımızın bilinçsiz ve hoyratça kullanılması, topraklarımızın erozyon ile aşınmasına, üretim kapasitelerinin düşmesine, çoraklaşmaya ve ekosistemin bozulmasına neden olmaktadır. Her yıl ortalama 743 milyon tona yakın verimli toprakla birlikte yaklaşık 9 milyon ton bitki besin maddesini kaybetmemize neden olan erozyon sonucunda toprağın yaşamsal döngülerinin bozulması, ekosistemin ve toprakların verimliliklerinin azalması gibi sorunlarla karşı karşıyayız" uyarısında bulundu. TÜİK’in Ağustos 2019 iş gücü istatsitiklerine göre ülkemizde 5 milyon 603 bin kişi doğrudan tarım sektöründen geçimini sağlıyor. Bu sayı 2005 yılında beş milyon kişi düzeyindeydi. Buna göre erozyon yüzünden verimli tarım arazisi azalırken tarımdan geçinmeye çalışan nüfus artıyor. Bu ters ilişki, yeterli verimlilik sağlanmazsa çiftçi yoksullaşmanın artacağı anlamına geliyor.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN ARAZİ AZALIYOR

Türkiye’de toprak erozyonun önlenmesi için çalışmaların arttırılması gerektiğini söyleyen İncefikir sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyada işlenebilir toplam tarım arazisi 3 milyar 200 milyon hektardır. Bu miktarın 1 milyar 475 milyon hektarında işlemeli tarım yapılmaktadır. Son yıllarda kişi başına tarım arazisi gelişmiş ülkelerde yüzde 14.3, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 40 azalmıştır. Uluslararası Tarım Örgütü FAO’ya göre 2050 yılında dünya nüfusu 2 milyar artarak 9.8 milyara ulaşacaktır. Bu durumda kişi başına düşen tarım arazisi 2000 yılında 0.23 hektar iken, 2050 yılında 0.4 hektara düşecektir."

EROZYONA NEDEN OLAN FAKTÖRLER

-Eğimin aşırı olması
-Bitki örtüsünün zayıf olması
-Bitkilerin tahrip edilerek toprağın cılız bırakılması
-Tarlaların eğim yönünde sürülmesi
-Şiddetli Yağış (Sel erozyonu)
-Aşırı otlatma
-Nadas uygulamasıyla toprağın boş bırakılması
-Yağış azlığı
-Bitki örtüsünden yoksun alanlardaki aşırı rüzgar (Rüzgar erozyonu)
-Gibi faktörler erozyon nedenleri olarak değerlendirilebilir.

EROZYONU ÖNLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

-Ağaçlandırma
-Bitki Örtüsünün muhafaza edilmesi
-Meraların aşırı otlatılmaması
-Nadas uygulaması yerine nöbetleşe ekim yapılması
-Arazinin eğime dik sürülmesi
-Yamaçlara taraçalandırma yapılması erozyonu engellemek için yapılması gerekenlerdir.

Aydınlık Gazetesi



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA