‘Aşıda-ilaçta güvenlik milli politikayla olur’ | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
‘Aşıda-ilaçta güvenlik milli politikayla olur’

 

Cumhuriyetçi Hekimler Sözcüsü İrfan Gökçay, Soner Yalçın'ın son kitabı üzerine, toplumda aşılara-ilaçlara ve sağlık hizmetlerine karşı kuşku yaratılmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

İstanbul Tabip Odası seçimlerinin aday grubu Cumhuriyetçi Hekimler, Soner Yalçın'ın son kitabı üzerine başlayan aşı ve ilaç karşıtlığı tartışmasıyla ilgili açıklama yaptı. Cumhuriyetçi Hekimler adına İrfan Gökçay tarafından yapılan açıklamada “İlaç ve tıbbi teknoloji endüstrisinin, tıp bilimini ve hekimliği, emperyalist tekellerin mali çıkarları doğrultusunda yönlendirmesine karşı mücadele; toplumda aşılara-ilaçlara ve sağlık hizmetlerine karşı kuşku yaratarak başarılamaz” denildi. Bu yolda ısrarın emperyalist denetimden bağımsızlaşma mücadelesini zaafa uğratacağını vurgulayan Gökçay şöyle devam etti:

‘HASTALIKLAR BİTME NOKTASINDAYDI’

“Türkiye’de 20 yıldır çocuk felci, 2004’ten bu yana difteri vakası yok. 2001’de 30 bin olan kızamık vakası 2016’da sadece 9’a indi. Aşı karşıtlığı yüzünden 2019’da tekrar 2 bin 391 vaka bildirildi.

“Çocuk felci, difteri başarısı ve kızamık durumunun nedeni elli yıldır sürdürdüğümüz yüksek bağışıklama oranlarıdır. Aşı reddi oranları arttıkça, bu hastalıklar çok üzücü bir şekilde tüm halkımızın sağlığını tehdit edecektir. Çocuklarımızın sağlıklı yaşam hakkının en temel bileşenlerinden biri olan aşıların yerini alabilecek alternatif bir uygulama yoktur.

“Toplumda aşı karşıtlığının arttığını bildikleri halde, tarafını koruyucu hekimliğin direği olan aşılardan değil de aşı karşıtlığından yana alanlar, halk sağlığını tehdit ediyorlar. Anti-emperyalizm ile bilim düşmanlığı arasındaki kalın çizgiyi silikleştirenleri uyarıyoruz.

“İlaç endüstrisinin, tıp bilimini ve hekimliği, emperyalist tekellerin mali çıkarları doğrultusunda yönlendirmesine karşı mücadele, toplumda aşılara ve tıp bilimine kuşku yaratarak başarılamaz; bu yolda ısrar, sadece bilim, kamu yararı ve milli birlik kültürünü aşındırır ve emperyalist denetimden bağımsızlaşma mücadelesini zaafa uğratır.”

TÜRK HEKİMLERİNİN YARATTIĞI MUCİZE 

Geçmişte yerli aşı konusunda ciddi bir ilerleme kaydedildiğini söyleyen Gökçay şöyle sürdürdü:

“Türk hekimlerinin 19. Yüzyılın ortalarından itibaren salgınlara karşı mücadele içinde geliştirdikleri aşı araştırmaları, üretimi ve uygulaması tarihi, aynı zamanda emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesi tarihidir:

“Dünyada ilk zorunlu çiçek aşısı uygulamasını yasalaştırdık (1885); Pastör Enstitüsü’nde eğitilen tıbbiyelilerin liderliğinde, keşfinden sadece iki yıl sonra kuduz aşısı üretimini başardık (1887); 1892 den itibaren sırasıyla çiçek aşısı; difteri, sığır vebası ve kızıl serumları üretimine başladık; 1915 savaş cephelerinde dünyada ilk kez insan kanından tifüs aşısı ürettik; 1922’de ürettiğimiz 3,5 milyon doz çiçek aşısını Kurtuluş Savaşı koşullarında uyguladık.

“1928’de kırk yıllık aşı-serum araştırma ve üretim birikimini Merkez Hıfzısıhha Enstitüsü’nü kurarak birleştirdik; Türkiye’nin bulaşıcı hastalıklar epidemiyolojisine uygun, Milletimizin ihtiyacı olan tüm aşı ve serumların, modern biyolojik standartlara uygun teknoloji ile komşularımıza da ihraç edebilecek ölçekte üretimini gerçekleştirdik.

YERLİ AŞIYA AB DARBESİ!

“1980’lerin ilk yarısından itibaren milli aşı ve serum üretimi kısıtlanmaya başlanmış, AB 'uyum' sürecinin ilk adımı Gümrük Birliği koşulu olarak, 1996’da kuduz aşısı ve 1997’de BCG aşısı üretiminin durdurulması ile sona ermiş; 1998’den itibaren sadece ithalat yoluyla temin edilmeye başlanmıştır. İlaç endüstrisiyle başarı hedefli mücadele, ilaca ve aşıya karşı çıkarak değil, kendi aşımızı ve ilacımızı üreterek verilir. Yerli ve milli üretim atağını ilaç ve aşı alanında geliştirmek, halk sağlığımız ve ekonomimiz için yapılacak en doğru iş olacaktır.”

'DOKTORA GÜVEN AZALIR!'

Aşılar ve ilaçlar hakkındaki yüzeysel ve bilim dışı açıklamaların milletin sağlık kurumlarına ve hekimlere olan güvenine gölge düşürebileceğini ifade eden Gökçay “Bu yönde açıklama yapan 'kanaat önderlerini' sorumlu davranmaya; Türk sağlık çalışanları ile milli ve güvenli aşı-ilaç politikaları konusunda ortak mücadeleye davet ediyoruz” dedi.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA