CHP’li Başarır, Çukurova Bölgesel Havalimanı üst yapı ihalesini Meclis gündemine taşıdı | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
CHP’li Başarır, Çukurova Bölgesel Havalimanı üst yapı ihalesini Meclis gündemine taşıdı

 

CHP’Lİ ALİ MAHİR BAŞARIR: “AKP’NİN ÇERKEZKÖY BELEDİYE BAŞKAN ADAYINA KAÇ YOLCU GARANTİSİYLE İHALE VERİLDİ”

CHP Mersin Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Ali Mahir Başarır, son yapılan Çukurova Bölgesel Havalimanı üst yapı ihalesini Meclis gündemine taşıdı.

İhale Yine Yandaş Şirkete!

İhaleyi alan şirketler grubu sahibinin daha önce yapılan yerel seçimlerde AKP’den Çerkezköy Belediye Başkan Adayı olduğunu belirten CHP’li Başarır, “ Çukurova Bölgesel Havalimanı üst yapım ihalesi yine bir yandaş şirkete gitti. Şaşırdık mı? Hayır. Acaba bu yandaş şirkete kaç yolcu garantisi verildi?” sözlerini dile getirdi.

9 Yılda 9 İhale, 3 Kez Temel Atma Töreni Yapıldı

İlk ihalesinin 2011 yılında yapıldığına ve daha önce de bu konuda soru önergeleri verdiğine dikkat çeken CHP’li Başarır, “ 9 yılda 9 ihale yapıldı. 3 kez temel atma töreni gerçekleştirildi. Tam bir rezalet.  Bitmeyen Çukurova Havalimanı projesi, İktidar yetkilileri tarafından her seçim öncesi temcit pilavı gibi süslü sözlerle ballandıra ballandıra anlatıldı. Şimdi yapılan son ihaleyle yine yandaşa verildi. Yine yandaşın kasası dolacak. Yıllık 12 milyon yolcu garantisi verildiği söyleniyor. İlgili Bakana kaç yolcu garantisi verildiğini sorduk. Bakalım yanıt gelecek mi?” dedi.

Acı Faturayı Halk Ödemekte

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yazılı olarak yanıtlaması istemi ile vermiş olduğu soru önergesinde, yolcu garanti sayısına ulaşmak için Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılıp kapatılmayacağını da soran CHP’li Başarır,  “Birçok ihalede olduğu gibi bu ihalede de iktidarın amacı vatandaşa hizmetten çok yandaşa hizmet vermek, ne yazık ki iktidarın hesapsız harcama ve savurganlığının acı faturasını halk ödemektedir” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır vermiş olduğu yazılı soru önergesinde;

“Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın yapım işi hikâyesi 9 yıl önce 357 milyon Euro yatırım maliyeti ile ihale edilmesiyle başlamıştı. Bu ihaleye tek teklifi, Sky Line Havacılık- Zonguldak Özel Sivil Havacılık Ortak Girişim Grubu vermişti. Havalimanı 3 yılda hizmete açılacaktı. Şirketin iflas etmesiyle proje tam bir yılan hikâyesine dönüştü. O zamanki yetkililerin açıklamalarına göre inşaatın yüzde 85’i tamamlanmıştı.

Daha sonra defalarca ihale yapıldı. Bu yılın mart ayında söz konusu ihale yeniden yapılmıştı. İhaleyi Günbeton İnşaat-Terminal Yapı Ortak Girişim Grubu kazanmıştı. Yapılan ihalede Limak-Kalyon-Cengiz İnşaat Ortak Girişim Grubu elenmişti. İhaleden 12 gün sonra dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan görevinden alınmıştı. Yeni Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun göreve gelmesinden 18 gün sonra da ihale iptal edilmişti. Yeni ihalenin yapılması için ise 26 Ekim 2020 tarihi verilmişti. Sonrasında yapılan açıklamayla ihalenin 20 Kasım 2020 tarihine ertelendiği duyurulmuştu.

20 Kasım’da yapılan ihaleye pazarlık sonucu en uygun teklifi, 297 milyon 100 bin Avro artı KDV karşılığında Favori İşletmecilik AŞ/YAKO Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret AŞ ortak girişiminin verdiği duyuruldu.

İhaleyi kazanan ortak girişim grubundaki her iki şirkette Kozuva Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet göstermektedir. Kozuva Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva olup, yapılan son yerel seçimlerde AKP’den Çerkezköy Belediye Başkan adayı olmuştur.

İlk olarak 357 milyon Euro yatırım maliyeti ile ihale edilen ve altyapısının yüzde 85 ‘i bittiği söylenen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın üst  yapım işi son olarak 297 milyon 100 bin Euro artı KDV ile ihale edilmiş oldu” açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi:

Yapılan yeni üst yapı ihalesinde, yolcu uçuş garanti sayısı verilmiş midir? Verilmişse günlük/aylık/yıllık kaç yolcu uçuş garantisi verilmiştir?

Yolcu uçuş garantisi altyapı ihalesini alana mı yoksa üst yapı ihalesini alana mı verilmiştir? Yoksa her ikisine de ayrı ayrı mı verilmiştir?

Kamuoyunda yıllık uçuş garanti sayısının 12 milyon kişi olduğu söylenmektedir. Bu sayı doğru mudur? Doğru ise bu sayıya ulaşmak için yıllık ortalama 5 milyon kişinin uçak yolculuğu yaptığı Adana Şakirpaşa Havalimanı’nın kapatılması mı planlanmaktadır? 12 milyonluk yolcu uçuş garantisi hangi kriterlere göre verilmiştir?

Yapımı yılan hikâyesine dönen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın, yapılan yeni ihaleye göre üst yapısının tamamlanması ne zaman planlanmıştır?

Altyapısının yüzde 85’i tamamlandığı söylenen Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın geriye kalan yüzde 15’lik altyapısı ne zaman tamamlanacaktır?

Söz konusu yapılan üst yapı ihalesinin kazanılmasında Kozuva şirketler grubunun sahibi Süleyman Kozuva’nın son yerel seçimlerde Çerkezköy’den AKP’nin belediye başkan adayı olması etkin olmuş mudur?



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA