Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinde kadınlar | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinde kadınlar

 

Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinde kadınlar

Bindallı•

Kıbrıslı Türk kadınları kritik bölgelerde gece gündüz nöbet tuttular... Ne İngiliz’e, ne Rum’a, ne Yunan’a karşı diz çöktüler. Anavatan Türkiye’ye güvendiler. Güveni ve direnci örgütlediler

Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinde kadınlar
HANİFE YALÇIN

Eski Türk destanlarımızdan beri karşımıza çıkan kadın kahramanlara Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinde de rastlarız. Cesur ve öncü rollerle bu mücahit kadınlar, işgalcilere ve emperyalistlere karşı Türklerin bin yıldır süregelen teşkilatlanma geleneğine, yakın tarihimizden örneklerle önemli katkılar vermişlerdir. Rumların 1 Nisan 1955’te kurdukları EOKA terör örgütünün acımasız saldırılarına ve işlediği cinayetlere karşı koymak ve emniyeti sağlamak için evlerinin çevresinde, kritik bölgelerinde gece gündüz nöbet tutan Türk mücahitleri, en büyük desteği Kıbrıslı Türk kadınlarından almışlardır.

Bu kahraman kadınlar, anavatan Türkiye’den gönderilen Kızılay çadırlarında 11 yıl yaşadılar, aç kaldılar, susuz kaldılar, bebelerine süt bulamadılar ama yılmadılar, direndiler. Ne İngiliz’e, ne Rum’a, ne Yunan’a karşı diz çöktüler. Anavatan Türkiye’ye güvendiler. Torosları aşıp gelecek Mehmetçikleri, Lefkoşa semalarında süzülecek Türk kartallarını 20 Temmuz 1974 sabahına kadar beklediler. Güveni ve direnci örgütlediler.

  • Öğretmen Hatice Tahsin (Kod adı Lale)

Daha yedi yaşındayken Mustafa Kemal’in ordularına yardım toplayanlar arasında yer almıştı. Cesur yürekli o küçük kız, yıllar sonra 1963’te, vatanı için savaşmaya yemin eden ilk Kıbrıslı Türk kadını oldu. 1922’de düşman işgalinden kurtulan anavatan Türkiye, Kıbrıs Türk’ü için umut olmuştu. Türkiye’nin onları da kurtaracağına, bağımsızlığa kavuşacaklarına canı gönülden inanan Kıbrıslı Türkler, Rumların baskılarına, acımasızlıklarına kahramanca direndiler. O yıllarda Kıbrıs’ta İngiliz sömürge yasaları geçerliydi. Atatürk ile Türkiye sevgisinin ve Türklük hareketinin büyük ivme kazandığını gören İngiliz Vali sert tedbirler aldı. İlkokullarda Türk çocuklarına okutulan kitaplardan, Atatürk resimleriyle milli his aşılayan şiir ve yazılar, sayfalar yırtılıp çıkarılıyordu. Hatice Tahsin gibi öğretmenler büyük mücadeleler verdiler.

  • Dr. Ayten Berkalp

Mesleğine 1960’ın savaş koşullarında, Lefkoşa Genel Hastanesi’nde başladı. EOKA’cılar hastaneyi ele geçirince, başhemşire Türkan Aziz’le birlikte hastaları, hastabakıcı ve hemşireleri korumak için büyük uğraş verdi; ama herkesi kurtaramadılar maalesef… Dr. Ayten daha sonra Limasol’da sancaktar olarak görev üstlendi; istihbarat, katliam, tecavüz olaylarının tespitini yaptı. Riskli dönemlerde güvenli bölgelere hasta taşımak, yiyecek götürmek, esirlerle ilgilenmek gibi işlerle ilgilendi. En önemli başarısını, 140 mücahitle 14 hemşirenin tamamını hastane görevlisiymiş süsüyle kaçırıp koruma altına aldırarak elde etti.

  • Aysel Dizliklioğlu: Arpalık Direnişinin simgesi

Aysel Dizliklioğlu 1964 yılında, 16 yaşında ve hamileydi. Eşi, köyünün girişinde TMT saflarında nöbet tutarken kaçırıldı ve şehit edildi. O ise eşinin yasını tutmak yerine Türk varlığının mücadelesine ön saflarda devam etti.

KADIN ERKEK EL ELE

Onlar, kocaları cephedeyken aile birlikteliğini sağladılar, çocukları korudular, kolladılar… Kıbrıslı Türk kadınları, Türk anaları, Hatice Tahsin’ler, Dr. Ayten Berkalp’ler, Çavuş Cahide’ler, Onbaşı Macide’ler… Kökenleri İzmir’den, Konya’dan, Karamanoğullarından, Anadolu’dan, anavatandan… Vatan uğruna kadın mücahit olmanın onurunu taşıdılar. Kıbrıslı Türk kadınları olarak yavru vatanın öz toprağında doğup filizlenip anavatanın can damarına karıştılar; hürriyete kavuştular.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA