HARİÇTEN GAZEL OKUMAYIN!


Tarih : 20 Kasım 2015 Cuma 19:26

MESKİ Genel Müdürü Aybak’ın iddialarına cevap Kamil Ülgen’den geldi:

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Turgut Aybak’ın su faturalarının yüksek gelmesini kendilerinden önceki döneme mal etmesine, eski MESKİ Müdürü Kamil Ülgen’den cevap geldi. Aybak’ın iddialarınının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Ülgen, “Hariçten gazel okuyorlar” dedi. 

MEHMET SELVİ

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Turgut Aybak’ın su faturalarının yüksek gelmesini kendilerinden önceki döneme mal etmesi olayını MESKİ’nin eksi genel Müdürü Kamil Ülgen’e sorduk. Sorularımıza içtenlikle cevap veren Ülgen, Aybak’ın iddiaları ile ilgili net konuştu: Hariçten gazel okuyorlar.
AYBAK’A CEVAP ÜLGEN’DEN GELDİ
Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Turgut Aybak, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Mersin’deki su faturalarının yüksek olmasını kendilerinden önceki dönemde yapılan anlaşmalarla faturalara yansıyan yüzde 45 oranındaki atıksu bedeline bağlamıştı. Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisi ve Batı Havzası Kanalizasyon İnşaatı’nın finansmanın dış krediden sağlanmasından dolayı faturaların şiştiğini iddia eden Aybak’a cevap MESKİ’nin eski genel Müdürü Kamil Ülgen’den geldi. Aybak’ın iddialarınının gerçeği yansıtmadığını söyleyen Ülgen, “Hariçten gazel okuyorlar” dedi.
YÜZDE 45’LİK ORAN SADECE 
KREDİ İLE ALAKALI DEĞİL

Karaduvar Atık Su Tesisi ve Batı Havzası Kanalizasyon İnşaatı için Avrupa Yatırım Bankası’ndan kredi çektikleri söyleyen Ülgen, “Banka bize bu krediyi verirken Hazine Müsteşarlığından garanti istedi. Hazine Müsteşarlığıda bu garantiyi verdi ve bizde yıllık 5 milyon 700 bin Euro (yaklaşık 18 milyon TL) yatıracağımızı garanti ederek bu krediyi çektik, projeyi gerçekleştirdik. Ancak faturalara yansıyan yüzde 45’lik oran sadece bu kredi ile alakalı değil. Bu oranın içerisinde dünya kadar kalemin gideri var. Ve bu yüzde 45’lik oran o dönem alınan meclis kararı ile faturalara yansıdı. Kaldı ki bizim yaptığımız kredi anlaşmasında faturalara yüzde 45 oranında atık su bedeli yansıyacak diye bir şart da yok” dedi. 
O ZAMAN YÜZDE 5’E DÜŞÜRÜN
MESKİ’nin 2015 yılı bütçesinin 515 milyon TL olduğunu da söyleyen Ülgen, “Sayın Aybak madem faturalardaki şişkinliğin bu yüzde 45’lik oranına bağlıyor, o zaman bu oranı düşürmek de kendilerinin elinde. Çünkü MESKİ’nin 2015’teki bütçesi 515 milyon TL. Bu bütçenin yaklaşık 175 milyon TL’si ise atık sudan geliyor. Bizim yaptığımız kredi anlaşmasına göre bankaya ödenen para ise yıllık 17 buçuk milyon TL. Şimdi soruyorum, 175 milyon nerede 17 buçuk milyon nerede. Madem su faturaları bu kredi anlaşması yüzünden yüksek, o zaman siz faturalara yansıyan yüzde 45’lik oranı yüzde 5’e de düşürürseniz, de bu krediyi ödeyebilir, faturaların düşük olmasını sağlarsınız” ifadelerini kullandı. 
YÜZDE 45’İ İLÇELERDEN NEDEN ALIYORSUNUZ?
O dönem yapılan kredi anlaşmasının sadece eski Büyükşehir sınırları ile alakalı olduğunu, ancak Büyükşehir Yasası ile birlikte bu yüzde 45’lik oranın bütün ilçelere de uygulandığını söyleyen Ülgen, “Madem kendilerini savunuyorlar, neden ilçelerin su faturalarına da yüzde 45’lik oranı yansıtıyorlar. Bizim yaptığımız anlaşma eski Büyükşehir sınırları ile alakalıydı. İlçeler yoktu. Köylerden de aldığınız bu ücreti daha sonra iptal ettiniz. Demek ki ilçelerden de aldığınız bu rakamı iptal etme yetkiniz var. Vatandaşı çok düşünüyorsanız hizmet götürmediğiniz ilçelerden tahsil ettiğiniz bu parayı almayın” şeklinde konuştu. 
KEŞKE KOCAMAZ’A SORSAYDI
Burhanettin Kocamaz’ın Tarsus Belediye Başkanlığı döneminde Tarsus’a yapılan Atık Su Tesisi için aynı krediyi kullandığını da anımsatan Ülgen, “Sayın Aybak keşke bu açıklamayı yapmadan önce Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’dan fikir alsaydı. Çünkü Kocamaz da Tarsus Belediye Başkanı iken aynı krediyi bizimle aynı şartlarda çekti. Başkan Kocamaz bu konuyu çok daha iyi bilir” dedi. 
İSTESELER İNDİRİM YAPARLAR
MESKİ’nin isterse su faturalarında indirem gidebileceğini de ifade eden Ülgen, “Vatandaşı çok düşünüyorlarsa su faturalarında indirime gidebilirler. Genel Kurula bununla ilgili teklif sunmaları yeterli olacaktır. Bakın Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, belediye başkanı olur olmaz yaptığı ilk işlerden biri su faturalarında yüzde 25 oranında indirim yapmak oldu. Demek ki istense su faturalarında indirim yapılabiliyormuş. Sizde indirim yapmak istiyorsanız bunu Genel Kurula sunmanız yeterli olacak. Kaldı ki MESKİ’nin 1 yıllık bütçesi, sizin şikayetlendiğiniz kalan krediyi rahatlıkla kapatmaya yeter” şeklinde konuştu. 


Etiketler :




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!
 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM

demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA