22 Mart Dünya Su Günü, Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı


Tarih : 22 Mart 2016 Salı 21:26

22 Mart Dünya Su Günü, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MESKİ) tarafından düzenlenen etkinlikler ile kutlandı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen etkinliğe Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, MESKİ Genel Müdürü Turgut Aybak, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haluk Tunçsu ve 7 farklı merkez ilköğretim okulundan yaklaşık 500 öğrenci katıldı.

Etkinlikler kapsamında Kızılbağ İlköğretim Okulu Öğretmeni Mesut Tekin'in hazırladığı su kaynaklarının tükenmesi konulu kısa film gösteriminin ardından, Uzman Biyolog Nebi Şengezer tarafından suyun önemi ve su tasarrufu ile ilgili bir sunum yapıldı. Şengezer yaptığı sunum sonrasında, 22 Mart Dünya Su Günü için bestelediği şarkıyı öğrencilerle beraber seslendirdi. Sevimli kuklalar tarafından sergilenen kukla oyununda ise öğrenciler hem öğrenip hem eğlendiler.

22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuşma yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “Hepimiz bu dünyada yaşıyoruz, evrende yaşayacağımız başka bir dünya yok. Bu dünyadaki kaynaklar da kısıtlı. Ben bir kimya mühendisiyim. Kimyanın iki kanunu vardır. Madde yok edilemez, yoktan da var edilemez. Biraz önceki konuşmalarda ve sunumlarda da anlatıldığı gibi dünyadaki su miktarı hiç değişmiyor. Bu kimyanın temel kanununa uyan bir ifade. Ama bu kaynaklar sabit iken dünyanın nüfusu her geçen gün biraz daha artıyor. Sadece Çin’de 2 milyara yakın insan yaşıyor. Dolayısıyla bu kaynakları en gerçekçi en verimli şekilde kullanıp, israfı azaltmak zorundayız” dedi.

Başkan Kocamaz, konuşmasında şu ifadelere de yer verdi:

“Aslında bugün burada, siz çocuklara anlatılmaya çalışılan esas konu sizin geleceğiniz. Sizler tasarruf bilinciyle yetiştiğiniz zaman kendi geleceğinizi de kurtarmış oluyorsunuz. Su, kaynağından evlerinize gelene kadar ne aşamalardan geçiyor, ne kadar emek harcanıyor. Arıtılan su ile insanlarımız bahçelerini sulamaya çalışıyor. Bu gerçekten israftır. Bu konuda herkes titiz davranmak zorundadır. Suyun sizin musluğunuza temiz bir şekilde getirilmesi yetmiyor. Çevreye sahip çıkmak mecburiyetindeyiz. Çevre kirliliğinin de önlenmesi konusunda gerekli özenin gösterilmesi gerekiyor. Bizler çevremize sahip çıkmazsak çevre de bize sahip çıkmayacaktır. Mademki kaynaklar bu kadar kısıtlı durumda, bunu en verimli, en bilinçli şekilde tüketmek durumundayız.”

Bugüne kadar dünyanın en önemli, en stratejik maddesinin petrol olduğuna değinen Başkan Kocamaz, “Son dönemlerde yaşadığımız savaşlar, katliamlar ve gözyaşlarının temelinde petrol vardı. Ama unutulmamalıdır ki petrol olmasa da insanlar yaşamını devam ettirebilirler. Ancak su olmadığı takdirde yaşamımızı sürdürmemiz mümkün değil. Dolayısıyla 4’te 3’ü suyla kaplı bir dünyada susuzluk çekiyorsak bunun nedeni kaynakların heba olması, tasarruf etmememiz ve gereken özeni göstermeyişimizdir” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, TEMA Vakfı Mersin İl Temsilcisi Perihan Saydam, Mersin Fotoğraf Derneği üyesi Monika Kuki’ye verdikleri desteklerden dolayı Başkan Kocamaz tarafından plaket takdim edildi.  

Öte yandan 22 Mart Dünya Su Günü ‘Çevre ve Su Tasarrufu’ konulu resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.

Başkan Kocamaz ve davetliler, 22 Mart Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında MESKİ tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Uluslararası Fotoğraf Yarışmasında dereceye giren fotoğrafların yer aldığı sergiyi de gezdiler. 


Etiketler :




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!
 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM

demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA