“Gönlümün Yıldızları” Kitabı Çıktı


Tarih : 11 Temmuz 2016 Pazartesi 16:18

Köy Enstitülerini Anlatan, Köy Enstitüsü Mezunu Bir Öğretmenin Anıları Kitaplaştı.

Köy Enstitüleri’nde okudu, öğretmen oldu. O, 86 yaşında. Bir ömür boyu elinde kalem hep yazdı. Kalın defter yapraklarına, tükenmez kalemle tek tek anılarını yazarken bu bilgiler daha çok insana ulaşmalı, kitap olmalı diye hayal kurdu. O Hayali, İnciay Yayınları’ndan “Gönlümün Yıldızları “ adlı kitap ile gerçekleşti.
İvriz Köy Enstitüsü Mezunu Hüseyin Yalçın, Mut ilçesi Ballı Mahallesi’nden (Köyünden).  İvriz Köy Enstitüsünde okuyup öğretmen olabilmek için köyünü, evini terk edip gitti… Yıllarca zor şartlar altında okudu, öğretmen oldu. Köylerde hizmet verdi. 
Okuduğu dönemlerde Köy Enstitüleri’nin neden açıldığını irdeledi, neden kapandığını sorguladı, kapanırken yaşanan duyguları kaleme aldı. Devrin siyasetçilerini, neler yaptıklarını inceledi notlar aldı, Kore Savaşını, Kıbrıs Harekâtı’nı ve tarihi önem arz eden bazı olayları araştırdı yazdı. Bu arada Köy Enstitüsü mezunu arkadaşlarını yad etti,  şiirler yazdı… Öyküler anlattı. 
Köy Ensitütüleri mezunu öğretmenlerin görev yaptıkları köylerde, sadece öğretmenlik yapmadıklarını; onların tarlada ekim, binalarda tamirat, yollarda bakım, sağlıkta yardım, sosyal işlerde her türlü hizmeti yaptıklarını kitabında anlatan Yazar Hüseyin Yalçın, Köy Enstitüleri’nin Türkiye’yi aydınlattığını kitabında şu sözlerle bahsediyor.  “Bu ateş zamanla Türkiye'yi aydınlattı ve ısıttı. Bu ateşin ışığından ve ısısından zenginler korktuğu gibi, dünya devletleri ürktü. Bu ateş Köy Enstitüleri'nden biri olan İvriz Köy Enstitüsü idi. İvriz Köy Enstitüsü'nün temelini 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü atmıştır. Daha sonra öğrenciler, öğretmenler, okul müdürleri, memurları, hizmetçileri kırk tane binayı kendi güçleri ile yapmışlardır…” 
Yazar Hüseyin Yalçın kitabının okuyuculara ulaşmasını arzu ederken kitabını eline alarak ilk duygularını şöyle açıkladı. Yalçın, “ 1953 yılından beri yazıyorum. Uzun soluklu bir çalışmam sonucu kitap haline getirdiğim bu eserin basılması ile mutluluk duyuyorum. Akademik bir kitaptır. Derlemelerle, yaşantılarla, olaylarla şiirlerle donatılmış bir kitaptır.”dedi. 

 


Etiketler :




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!
 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM

demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA