Kaya Mutlu’nun adı 3’üncü Çevreyolu’na verildi


Tarih : 25 Eylül 2016 Pazar 11:45

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2016 Yılı Eylül Ayı Toplantısı’nın ikinci birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında yapıldı.

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi 2016 Yılı Eylül Ayı Toplantısı’nın ikinci birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında yapıldı.

Eylül ayında önemli kararlar

Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıda, idare tekliflerine ait 13, komisyon raporlarına ait 26 ve gündem dışı 7 madde görüşüldü.
İdare teklif ve komisyon raporlarına ait maddelerin görüşülmesi ve ilgili birim komisyonlarına oy birliği ile havale edilmesinin ardından, Meclis Toplantısı’nda gündem dışı maddeler konuşuldu.

Başkan Kocamaz’dan nükleere “RET” oyu!

Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili gündemde veya gündem dışında bir teklif gelmemesi üzerine bir açıklama yaparak kendi adına bu plana kesinlikle ret oyu vereceğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, “1/100 binlik planla ilgili değerlendirme çağrısında bulunmuştuk, ama şu saate kadar herhangi bir fikir alışverişi çıkmadı. O yüzden bu planı 1 ay erteledik. O zamana kadar da arkadaşlar değerlendirme yapmazsa bu iş sürüncemede kalır. Bu meclis şu anda cendereye sıkışmış durumda. Hali hazır 1/100 binlik plan var ve Akkuyu bölgesi işlenmiş durumda. Bu planı buzdolabına koyarsak o tesisi oraya yaparlar ve uluslararası anlaşmalara göre kanun gereği yapacaklar. Meclisimizin de kanun üstünde karar verme yetkisi yok. Diğer taraftan bu imar planını kabul etsek son sözü yine Çevre Bakanlığı söyleyecek. Bir dahaki meclise kadar istişarenizi yapmanızı ve daha fazla ötelenmemesini istiyorum. Grup başkanlarına çağrı yapıyorum, bir araya gelerek bu konuyu değerlendirin. Bu meclise bu konu gelince ben başında söylediğim gibi kesinlikle ret oyu vereceğim” dedi.

Gençler için güzel haber

Meclis toplantısının ikinci birleşiminde özellikle gençleri yakından ilgilendiren amatör spor kulüplerine nakdi yardım ile Eğitim ve Kültür Merkezleri açılması ile ilgili önemli kararlar alındı. 
Toplantıda bir önceki birleşimde ilgili komisyona sevk edilen Estonya’nın Tallin Belediyesi ve Türkmenistan’ın Türkmenbaşı şehri ile Büyükşehir Belediyesi arasında kardeş kent ilişkisi kurulması ile ilgili komisyondan gelen rapor oy birliği ile kabul edildi.
Plan, Bütçe ve Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na gönderilen Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı’nın Karaduvar Mahallesi’nde bulunan Yatılı, Engelli Bakım Merkezi veya Yatılı Yaşlı Bakım Merkezi adı altında kiraya verilmesi ya da belediye tarafından işletilmesi ile ilgili komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.
Öte yandan geçtiğimiz gün Amatör Spor Kulüplerine malzeme yardımı yapılmasının ardından komisyona sevk edilen Mersin’de faaliyet gösteren 78 amatör spor kulübüne 200 bin TL nakdi yardım yapılması ile rapor da meclisten olur alarak oy birliği ile kabul edildi.
Mersin il sınırları içerisinde öğrenim gören veya ikamet eden ilk, orta, lise ve üniversiteye hazırlık öğrencilerinin, Cumhuriyetimizin temel ilkelerine bağlı, milli ve manevi değerlere saygılı bireyler yetiştirmek, bilgi, görgü ve eğitim seviyelerini yükseltmek, derslerinde yardımcı olmak, boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmelerini sağlamak için açılması planlanan Eğitim ve Kültür Merkezleri ile ilgili komisyonlardan gelen rapor da oy birliği ile kabul edildi.
Yapılan yasal düzenleme neticesinde MESKİ’ye bir yıllık yükü 12 milyon TL üzerinde olan ve kapatılan beldelerde kullanılan su tarifesinin en düşük tarifenin yüzde 50’sini geçmeyecek şekilde düzenlenmesi de komisyondan geldiği şekilde kabul gördü. 

Engelli kimlik kartı yetecek

Büyükşehir Belediyesi’nin bir uygulaması olan engelli vatandaşlara Kent Kart verilirken ücret alınmaması, kartlarını muhafaza etmekteki güçlükleri göz önünde bulundurularak kaybetmeleri halinde yenileme ücreti alınmaması, kanunun amir hükmü gereği Başbakanlık Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüklerinden alınan engelli kimlik kartlarının da ücretsiz veya indirimli seyahat uygulamasında geçerli olduğu konusunda şehir içi toplu taşıma hizmetlerini yerine getiren tüm kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, belediyelere bağlı kurulan şirketler, birlik, müessese ve işletmeler veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlerin bilgilendirilmesi ile ilgili komisyon müşterek raporu görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın bu rapora gazilerin de eklenmesini talep etmesi üzerine, rapor gazileri de kapsayacak şekilde oy birliğiyle kabul edildi.

“Hizmet üretimi engellenmek isteniyor”

Bir önceki oturumda İller Bankası veya ticari bankalardan 50 milyon TL’ye kadar kredi kullanmaya, Belediye adına borçlanma hususunda Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a yetki verilmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporu görüşüldü. 
Oylamada söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, daha önceki oylamada kabul edilen ancak kendi iyi niyeti neticesinde komisyona havale edilen konunun komisyonda kasıtlı olarak engellenmek istenildiğini aktardı. Başkan Kocamaz, “Bu konuda bazı tartışmalar yaşanmış. Belediyenin bütçesiyle bu kadar geniş bir alana hizmet etmesi çok zor. 15 Temmuz’da yaşanan o acı hadiseden sonra her ne kadar nakit sıkıntısı çekmiyoruz denilse de biz bize gelen paylara bakıyoruz. Bize Temmuz ve Ağustos aylarında İller Bankası ve Bakanlıktan toplamda 25-26 milyon gibi bir pay geldi. Yani 2 ayda 50 milyon eksik gelmese, biz de hizmet üretmek için böyle bir yetki istemezdik.
İdarenin hizmet üretmek için istediği desteği engellemek bu kente yapılacak en büyük kötülüktür. Bu karar çıkmazsa aciliyeti olan hizmetler aksar, belediyeden alacağı olan vatandaş da zora girer. Kimsenin bizde alacağı kalmaz ama gecikir. Daha önce alınan tutar sadece asfalt ve yola yönelik bir tutar. 250 milyondan tek kör kuruşu asfalt ve yol dışında kullanamayız. İdare hizmet üretmek isterken bu konuda da idarenin önün açmak lazım. Göreve geldiğimizden beri belediyenin borcunu ödüyoruz. Boşa giden tesisin bile borcunu biz ödüyoruz. Ne yapılmaya çalışılıyor anlayamıyorum. Buradan hayır kararı çıkarsa ben de mecburen bu kararı vatandaşa ve alacakları için belediyeye gelene anlatmak zorundayım” dedi.
Başkan Kocamaz bazı meclis üyelerinin raporun gündeme alınması ile ilgili de “Bu kadar aciliyeti olmasa bu konu meclise gelmezdi. Benim iyi niyetim olmasa, geçen toplantıda bu madde sizin oylarınızla meclisten geçmişti. Bir arkadaşın komisyona gitsin önerisi üzerine havale ettik. Yoksa onaylayıp kabul edildi. Ancak komisyonda başka düşünceler araya sokularak engellenmek isteniyor. Oradaki arkadaşlar çoğunlukla bu maddeyi çıkardığı halde, yine işi engellemeye yönelik bu maddenin gündem dışı gelmesini istiyorlar. Bir önceki toplantıda gündeme girmedi diye komisyona havale ediyorsunuz, şimdi de gündeme neden girdi diyorsunuz” diye konuştu.
Yapılan oylama sonrasında Başkan Kocamaz’a yetki verilmesi ile ilgili komisyon raporu oy çokluğu ile kabul edildi.

Kaya Mutlu’nun adı 3’üncü Çevreyolu’na verilecek

Gündem dışı maddeleri görüşülürken, Mersin’de daha önce belediye başkanlığı yapmış olan Ali Kaya Mutlu’nun isminin ailenin talebi üzerine 3’üncü çevreyoluna verilmesi ile ilgili teklif meclise geldi. Yapılan araştırmada bir tarafı Toroslar ve bir tarafı Yenişehir Belediyesi’ne bağlı olan 3’üncü Çevreyolu’nun Müftü Deresi’nin batı tarafına Yenişehir Belediyesi’ne bağlı bölümüne Ali Kaya Mutlu’nun isminin verilmesi teklifi 3 çekimser oyla kabul edildi.
Büyükşehir Belediyesi Eylül Ayı Meclis Toplantısı ikinci birleşimi, dilek ve temennilerin ardından sona erdi.


Etiketler :




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!
 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM

demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA