İbrahim Yalçıner yazdı; Evet mi, Hayır mı?


Tarih : 25 Şubat 2017 Cumartesi 13:09

Ülkemizin birliği, Devletimizin bağımsızlığı için Hayır diyoruz.

60 gün sonra Anayasa değişikliği için halk oylamasına gidilecek. Birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımız olan böyle bir dönemde gidilen halk oylaması hiç de iyi olmadı. Daha 15 Temmuz darbe şokunu atlatamamıştık. Terör katliam boyutuna tırmanmıştı. Ve ordumuz Suriye’de zorlu bir savaşın içindeydi. Asker ve polisimiz vatan savaşı içindeydi. Ayrıca ülke Olağanüstü  Hal yöntemleriyle yönetiliyordu.

Bahçeli her zamanki görevini yaptı:  Daha önce en olmadık zamanda ülkeyi seçime götüren Bahçeli, yine en olmadık zamanda referanduma götürüyor. Daha önce aldığı seçim kararıyla partisini barajın altında bırakan Bahçeli, bu seferde sonuç ne olursa olsun partisini ya parçalayacak ya da iyice yok edecek. Gerçekten Bahçeli’nin durumu incelenmeli siyaset bilimciler tarafından. Bahçeli şu an konumuz değil. Konumuz halk oylaması ve olası sonuçları.

 

Dedik ya, böyle bir dönemde iyi olmadı halk oylaması. Özelikle hükümet için iyi olmadı. Göreceksiniz sonuç ne olursa olsun AKP hükümeti ve Erdoğan çok zor durumda kalacaklar halkoylamasından sonra. Bir kere her türlü yönetme kabiliyetini yitirecekler. Yönetme kabiliyetini yitiren her hükümet gibi bunlarda gerçeklerle ilgisini kesecek ve baskıya yönelecekler. Bu da çok kötü olacak ülke için.Zaten şu anda durumları da pek farklı değil.

Erdoğan ve hükümet daha baştan halk oylaması kampanyasını, Hayır’cılara bir anlamda terörist diyerek,  şirazesinden çıkardılar. Bu tür yorumların ahlaki olmadığı bir yana bir defa çok tehlikeli. Ne demek bu ya, gerçekten bu nasıl anlayış. Kaş yapayım derken göz çıkarıyorlar. En çok da teröristleri sevindiriyorlar, onların dolaylı olarak propagandasını yapıyorlar. Hele hayır’cıları 15 Temmuz yanlısı olarak suçlamak ne demek? Ne kadar gerçeğe aykırı ne kadar zaralı bir yorum bu. Bu ülke 15 temmuz darbesini hep birlikte atlatmadı mı? O birlik olmasaydı hükümet mi kalırdı.

İşin özetti Erdoğan ve hükümet darbeyi atlatma konusunda ne kadar doğru davrandıysa, sonrasına o kadar kötü davranıyorlar.

Öyle anlaşılıyor ki, Erdoğan ve hükümet 15 Temmuz olan gelişmeleri fırsata çevirmek istiyorlar. Ama göreceksiniz sonuç ne olursa olsun kötü duruma düşecekler. Daha en başta hazırlanan Anayasa’nın tuzak olduğu değerlendirmesini yapmıştım. Şimdi buna daha çok inanıyorum. Bu tuzaktan kurtulmanın tek yolu Hayır’cıların kazanması olarak görünüyor. Bu sonuç Erdoğan için de iyi olacak. Yine MHP için de çok iyi olacak. MHP belki Bahçeli’den kurtulacak ama emin olun yeni yönetimle çok daha büyüyecek. Bu kadar toplumu bölen ve gerginkil yaratan bir ortamda yapılan Anayasa değişikliğinin kimseye hayrı olmaz bundan sonra. Bir kere Anayasa toplum sözleşmesidir ve toplumsal uzlaşma ile oluşturulur. Şu an böyle bir durum yok.

Galiba  en çok bu nedenle Anayasa tartışmaları en kötü noktalara sürükleniyor. Yazık.

Hayır mutlaka kazanmalı.

Hayır, daha önce AKP ve MHP’ye oy veren vatandaşlarla kazanılacak. Onun için AKP ve MHP yönetimi cepheleşme yöntemini seçiyor. Üstelik en tehlikeli biçimde.

o nedenle hayır’cılar tam tersi biçimde davranmalı. Hem ahlaken doğru, hem ülkenin yararı hem de kazanmanın tek yok yolu bu olduğu için..

Evet kampanyasını yürütenler son derece hırçın ve panikteler. İstedikleri sonucu alamayacaklarını gördüler.

Moral üstünlük şu anda Hayır’cılarda. Ciddi bir yanlış yapmazlarsa kazanacaklar.

En büyük yanlış bu kampanyanız partiler zeminde sürdürdürülmesi olacak. Umarım bu yanlış yapılmaz.

Bir kere Evet diyecek arkadaşların da en azından Hayır diyecekler kadar yurtsever olduğunu kabul edeceğiz. Onların da bizim kadar bu ülkenin huzuru, iyiliği ve refahını istediklerini bileceğiz. Bu seçim  Erdoğana ve MHP’ye karşı yapılmıyor. Bir yönetim sistemini seçiyoruz. Ya dengesiz ve denetimsiz bir tek adam yönetimini ya da bütün kurum ve kuralarıyla işleyen bir demokratik yönetimini seçeceğiz. Demokrasi herkes içindir. Hukuk devleti herkese lazımdır. Vatanın birliği ve bütünlüğü en büyük güvencemizdir.

Bunu hiç unutmayalım.

Ne olur yanlış yapmayalım.

Bu ülke hepimizin.

Cepheleşme yok.

Birbirimizi düşmanlaştırma yok.

Barış ve huzur için partimiz, ne olursa olsun,  Hayır diyoruz.

Ülkemizin birliği, Devletimizin bağımsızlığı için Hayır diyoruz.

Cumhuriyet ve Demokrasi için Hayır diyoruz.

Çünkü Atalarımıza sözümüz, Çocuklarımıza borcumuz var.


Etiketler :




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!
 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM

demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA