LİMANIN YABANCILARA SATIŞI MERSİN’İ SARSTI


Tarih : 6 Ağustos 2017 Pazar 18:58

“Tokatlandık, Kandırıldık”

Mersin Limanının Türk ortağı olan Akfen Holdingin elindeki yüzde 50 hissesinin yüzde 40’ını Avustralyalı bir fon şirketine satıldığı haberi Mersin’e bomba gibi düştü. Bilindiği gibi Akdeniz’in en büyük limanı olan Mersin limanı 2007 yılında 700 milyon dolar karşılığında özelleştirilmişti. Hisseleri Singapur kökenli bir firma ile Akfen holding yarı yarıya paylaşmıştı. Akfen Holdingin Mersinlileri haberdar etmeden hisselerinin yüzde 40’ını 870 milyon dolara satması şaşkınlık yarattı. Bu arada Mersin Valisi Ali İhsan Su’nun sektör temsilcileri ile bir toplantı yapacağı öğrenildi.

Konu ile ilgili Mersin iş çevreleri ve ilgililerle görüştük. En sert tepki üyelerinin çoğunun Limanla iş yaptığı ve Liman İşletmesinin de üyesi olduğu Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği başkanı Mehmet Deniz ‘den geldi.

“Özelleştirildiğinde sesimizi çıkarmadık. Limanı düzeltirler, aksaklıkları giderirler, bu Mersin ve ülkemiz için iyi olur düşüncesiyle seyirci kaldık. Yaptıkları ilk iş,  işlem ücretini 86 dolardan 350 dolara çıkartmak oldu. Çoğumuz sesimizi yükseltsek de hiçbir şey yapamadık.  Devlet de seyirci kaldı. Limana tek bir çivi çakmadılar, hiç yatırım yapmadılar. Konteyner limanına engel oldular. Şimdi de bizden gizli bir şekilde karına kar katan Akfen yabancıya hisselerini satarak kaçıyor. Sembolik bir pay bırakarak yurttaşların ve devletin gözünü boyamaya çalışıyorlar. Liman, Türkiye Cumhuriyetinin güvenlik merkezidir. 1974’te Kıbrıs Barış Harekâtı buradan yönetilmiştir. Burası güney saha Deniz Kuvvetlerinin merkezidir. Bir ticari merkez ancak aynı zamanda toplumun malıdır” diyen Deniz “Kandırıldık, tokat yedik.  Hakkımızı helal etmiyorum. Haberi olduğu halde bunu bizden gizleyen bazı kurum başkanlarını da kınıyorum” dedi. Ayrıca satış kanunsuzdur. Özelleştirme yapılırken çok tartışıldı.  Yüzde elli payın Türklerde kalma şartı vardı. Şimdi bu şartı da kaldırdılar. İlgili kurumlar bunu onaylar mı bilmem.

Sabri Tekli-Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi Başkanı (MTOSB)
“Yeni haber aldım. Kuşkularımız, endişelerimiz var. Rakibimiz yok diyerek,  umarım haksız kazanca gitmezler. Sanayicimiz zaten zor durumda. Az işten çok para kazanma devri bitmelidir. Hükümetimiz denetimini iyi yapmalı. Keşke haberimiz olsaydı da, olayı tartışsaydık, daha sağlıklı olurdu”

Ahmet Ünal-Mersin Gazeteciler Cemiyeti başkanı “Kabotaj bayramıyla gemilerimiz özgürleşmişti. Ancak üzülerek belirteyim, gemilerimizin yanaşacağı tüm limanlar satıldı. Konuyu takip ediyoruz. Bekleyip göreceğiz”

Fatih Şahin-İMECE Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, Limanı yakından takip ediyor ve haberleştiriyor.
“Açıkçası şoktayım. 2007 yılında Liman özelleştirilirken Ticaret Borsası başkanı Abdullah Özdemir, Limanın önemini bildiği için kapı kapı dolaşarak  ‘Gelin hepimiz elimizi taşın altına koyalım, yastık altındakileri çıkartalım, gerekirse komşu illerden de destek alalım ama Limanımızı kaptırmayalım’ demişti. O zaman gözlerimizi kapatıp, kulaklarımızı tıkamıştık. Şimdi de bu sarsıntıyı yaşıyoruz. Birileri cazibemizden, kredimizden bahsediyor, yabacı sermaye gelecek diye seviniyorlar. Ama gerçek şu ki, altın yumurta yumurtlayan en güzide işletmemizi yabancıya kaptırdık. Bizim emeklimiz maaş kuyruğunda ölsün, yabancının emeklisi ise gelsin burada para kazansın. Artık güvenliğimiz bile tehlikededir”

Süleyman Serin -Kazanlı Beldesi muhtarı “Beldemizde çok kişi limanda çalışıyor. Umarım bir zarar görmezler. Yabancılara satılmasına üzüldüm, keşke Türkler alsaydı.

Abdullah Özyiğit-CHP İl Başkanı “Önce yandaşlara peşkeş çekildi. Şimdi de emperyalizmin kayığına binildi. Bazıları 3 kuruş döviz gelecek diye seviniyor ama,  giden ülkemizin özvarlığıdır.

Lerzan Özgenç-Vatan Partisi İl Başkanı “Limanımızın özelleştirilmesine baştan beri karşı çıkmıştık. Şimdi çoğunluk hissenin yabancıların eline geçmesi üzerine durum daha da vahimleşmiştir. Liman ülke güvenliği açısından çok önemlidir. Konunun takipçisi olacağız”

ÜZÜLMEYENLER DE VARDI
Randevu almak için aradığımız Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut telefona çıkmadı. Bir süre sonra sekreteri döndü. Limanın satışıyla ilgili görüşmek istediğimizi söyleyince, “Basın açıklamasını göndereyim” dedi.  “Ayrıca bazı sorularımız da olacaktı” deyince, “Sorularınızı bana bildirin” dedi. “Bu satıştan MTSO’nun haberi olup olmadığını soracaktım” dedim.  Sekreter hanım “Beyefendi, orası bir ticari işletmedir. Bir kişi işletmesini satacaksa üçüncü kişilere haber verme zorunluluğu yoktur” cevabını verdi. “Hanımefendi,  ben normal bir işletmeden değil, ülke güvenliğimiz için çok önemli olan limandan söz ediyorum. Lütfen bu sorunun cevabını da göndereceğiniz metnin altına ekler misiniz?” deyince, “Peki o zaman, sorayım” dedi. Ama gönderdiği açıklamada sorumun cevabı yoktu. Aşut’un açıklaması ise özetle şöyle: “Mersin Limanının yüzde 40 hissesinin yabancı bir yatırımcıya satılmasını, limanın cazibesinin artması ve kent ekonomimize olan güvenin bir göstergesi olarak kabul ediyoruz”

Cihat Lokmanoğlu-Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı. “Tekelleşmenin olacağını düşünmüyorum. Türk yatırımcıya belki söz geçiremiyoruz, ama yabancıya daha fazla söz geçiririz diye düşünüyorum. Sanayicilerimizin endişelenmesine gerek yok”

Korer Özbenli -Deniz Ticaret Odası Genel Müdürü. “Yabancı sermaye gelsin diye çabalamıyor muyduk? İşte sermaye, daha ne istiyoruz”
Yusuf Çelik-Mersin


Etiketler : mersin limanı, akfen holding, Avustralya




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!
 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM

demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA