Ejder Türkiye’yi de Çukurova’yı da Sevdi


Tarih : 7 Ağustos 2017 Pazartesi 11:43

BÖYLE EJDERE CAN KURBAN

Orijinal ismi Pitaya imiş ama kimileri ejder meyvesi, kimileri de Dragon diyorlar. Bilen veya tadanların sayısı şimdilik pek fazla değil. Ejderi tanımak için Ahmet Ünal’ın Mersin’in Kazanlı beldesindeki bahçesini ziyaret ettik. 
Ejder Türkiye’yi de Çukurova’yı da Sevdi   
Bahçeyi gezdikten sonra niye ejder meyvesi dendiğini daha iyi anladık. Önüne gelen her şeye sarılmış! Ahmet Ünal anlatıyor “Aslında tropikal bir meyve ama öncelikle Türkiye’yi, özellikle de Çukurova’yı pek sevdi. Normal ağırlığı 600 gr. ama bizim yetiştirdiğimiz meyvelerin çoğu 900 gr. ağırlığında. Aroması da daha güzel olduğu için Avrupa’da aranıyor, taleplere yetişemiyoruz. Bir dönüm tarlaya 680 fidan dikilebilir. Fidanlar üç ay sonra meyve vermeye başlar. Olgunlaşan her fidandan 60-80 adet meyve alınabilir. Boyu 80 metreye kadar yükselebilir ama ürünü toplamayı zorlaştıracağı için iki metreden sonra aşağıya doğru eğiyoruz. Bu kez aşağıya doğru uzuyor ama veriminden ve kalitesinden hiçbir şey kaybetmiyor. Aşağı inince tekrar yukarıya doğru veriyoruz. Haziran ayından başlayarak Kasım ayına kadar meyve topluyoruz”
Bu Ejder Her Derde Deva
Kabukları kırmızı, içi beyaz ve çörek otu gibi tohumlarla dolu. Kabuklarını soyarak ellerinizle yiyebilir veya salatanıza katabilirsiniz. Limon suyu ile karıştırıp buzluğa koyarsanız tropikal bir dondurma oluyor, votka ve limon suyu ile karıştırsanız martini… Güçlü anti-oksidan özelliği ve içerdiği C vitamini nedeniyle birçok kanser türüne karşı direnç sağlar, bağırsak sistemini düzenler, kalp ve damar hastalıklarının oluşumunu önler, kandaki şekeri düşürür.
Üreticinin Derdine Çare Olur mu? 
Ahmet Ünal’ın anlattığına göre yetiştirmesi de pek zahmetli değilmiş. “Suyu fazla sevmez, 20 günde bir vermek yeterli oluyor. Toprağın çeşidi de hiç fark etmiyor. Gübre gibi herhangi bir ilave madde de vermiyoruz. Satış konusunda da hiç sıkıntımız yok. Ejder Hal’e bile girmez. Çünkü büyük AVM’ler daha meyve olmadan bağlıyor. Meyve olduktan sonra toplayıp götürüyorlar. Bize sadece saymak düşüyor. Üreticiler Birliği bu yıl fiyatı meyve başı 16 TL. Olarak tespit etti. Yurtdışında ise tanesi 15 dolardan satılıyor. Örneğin İsrail, tank satışından çok bu meyvenin satışından para kazanıyor. Tarım Bakanlığımıza şaşırıyorum. Niye teşvik etmiyorlar, anlamış değilim”
Anlayacağınız bu nimeti önümüzdeki yıllarda daha çok konuşacağız.
Yusuf Çelik-Mersin
 
 

Etiketler : pitaya




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!
 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM

demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA