Eğitimde Asya başarısı


Tarih : 14 Ağustos 2017 Pazartesi 13:52

PISA sonuçları dünya üzerindeki en başarılı öğrencilerin Asya ülkelerinden çıktığını ortaya koyuyor.

Asya ülkelerinin eğitimdeki başarısının en büyük sırrı önceliği eğitimin niteliğine vermelerinde yatıyor. Eduprofill Eğitim Danışmanlık CEO’su Sezai Eyüpoğlu Asya ülkelerinin başarı sırlarını anlattı.

İlki 2000 yılında yapılan ve OECD tarafından her üç yılda bir düzenlenen PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) sonuçları dünyanın en başarılı öğrencilerinin Asya ülkelerinden çıktığını gösteriyor. Asya ülkelerinin ortak noktası, PISA’da en üst düzeyde performans göstermelerinin yanında, ülke genelindeki öğrencilerin benzer ve üst seviyede başarı yakalayabilmeleri. Peki, nasıl? Eduprofill Eğitim Danışmanlık CEO’su Sezai Eyüpoğlu Asya ülkelerinin eğitim alanındaki politika ve reformlarını rakamsal hedeflerden ziyade eğitimde niteliği artırmaya yönelik inşa etmeleriyle açıklıyor ve devam ediyor; “Elbette öğrencilerin başarısında, bulundukları coğrafyanın kültürü veya çeşitli sosyolojik faktörler de etkili. Ancak Asya ülkelerinde özellikle öğretmen kalitesi ve okul öncesi eğitime önem veriliyor.”

ÖĞRETMENLER TEŞVİK EDİLİYOR

Hong Kong-Çin, Şangay-Çin, Güney Kore ve Singapur gibi ülkeler eğitim politikalarında öğretmen kalitesini artırmaya yönelik uygulamalara odaklılar. Özellikle Şangay-Çin, Singapur ve Güney Kore öğretmenlerin performanslarıyla birlikte maaşlarını da artırıyor ve başarılı öğrencilerin bu mesleği tercih etmesini sağlıyor. Singapur’da öğretmen seçimi ve eğitimine yönelik özel politikalar uygulanıyor. Güney Kore’de yetenekli gençleri öğretmenliği özendirmek için yüksek bütçeler kullanılıyor, Şangay ve Hong Kong’da ise öğretmen eğitimi ve öğretmenlerin iyi uygulamalarını paylaştıkları mekanizmalar geliştiriyor.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ŞART

PISA sonuçları okul öncesi eğitimin de ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Singapur’da devlet destekli okul öncesi eğitime erişim yüzde 100’e ulaşmış durumda. Güney Kore’de devletin yaptığı çalışmalar sayesinde üç ve üç yaşın altındaki çocukların okul öncesi eğitim kurumlarına devam etme oranı OECD ortalamasının üzerinde. Çin’de 2020’ye kadar koyduğu hedef ise iki yıllık okul öncesi eğitimini de neredeyse ülke tamamına yaygınlaştırmak. Sezai Eyüpoğlu “Okul öncesi eğitim sadece Asya ülkelerinde değil Avrupa ülkelerinde de büyük önem taşıyor. Polonya ve Yunanistan’da okul öncesi eğitimin zorunlu kılınmasıyla okul öncesi eğitime katılım önemli oranda arttı. Uluslararası araştırmalar 15 yaş nüfusu içerisinde okul öncesi eğitim alanların almayanlara göre daha yüksek akademik başarı sergilediklerini ortaya koyuyor. Tüm bu göstergelere rağmen Avrupa ülkeleri arasında Türkiye, okul öncesi eğitim ücretli olduğu halde ailelere herhangi bir desteğin sağlanmadığı tek ülke olarak göze çarpıyor,” diyor. Bu noktada velilere en büyük tavsiyesi ise okul öncesi eğitimine önem vermeleri ve çocuklarının gidecekleri okulların akademik kadrolarını mutlaka incelemeleri.


Etiketler : eğitim, asya




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!
 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM

demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA