Mersin’de sedir kozalağı hasadı sürüyor


Tarih : 30 Ekim 2017 Pazartesi 10:07

HEDEF 2017’DE 800 TON SEDİR KOZALAĞI TOPLAMAK…

Orman ve Su İşleri Bakanlığı  Orman Genel Müdürlüğü (OGM) her yıl olduğu gibi Mersin’de bu yıl da kozalak hasadını sürdürüyor. Mersin orman teşkilatının hedefi 2017 yılında 800 ton kozalak toplamak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ülke genelinde sedir kozalaklarını toplattırarak karpellerinden ayırıp elde ettiği tohumları ağaçlandırma sahalarında ekiyor. Bu çerçevede Mersin’de de kozalak toplama çalışmaları devam ediyor. Bu yıl içinde 800 ton kozalak toplamayı hedefleyen Mersin orman teşkilatı ise, bu işlemleri yaparken orman köylülerinden faydalanıyor.

Çalışmalarda Yerel Halktan Faydalanılıyor

Toplanılan kozalaklar serildikten sonra sulanıyor ve karpellerinden ayrıldıktan sonra çuvallanıp yeni tesis edilecek ağaçlandırma, rehabilitasyon, toprak muhafaza ve erozyon kontrol sahalarına ekiliyor. Bu işlemler için ise yerel halktan faydalanılıyor ve onlara yeni gelir kapıları açılmış oluyor.

Kozalak Hasadı Sürecek

Kozalak hasadı ile hem ülkemizin ağaçlandırıldığını hem de orman köylülerine yeni istihdam alanlarının açıldığını vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Bu çalışmayı ülkemizde ilk defa 1984 yılında yine Mersin’de yapmıştık. Özellikle iş makinelerinin çalışmasının mümkün olmadığı sarp arazilerde bu tohumları ekiyoruz. Bazen de helikopter ile bu tohumları havadan saçıyoruz. Ülkemizin orman varlığına ve orman köylümüzün hayat şartlarına olumlu yönde katkı veren bu çalışmaları bundan sonra da sürdürmeye devam edeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.


Etiketler :




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!
 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM

demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA