HEM GAZETECİ HEM ÇİFTÇİ


Tarih : 5 Kasım 2017 Pazar 10:10

Ejder Meyvesi Çiftçilerin Kaderini Değiştiriyor

Mersin’de alternatif ürün yetiştirme çabasında olan üreticilerin ilgi odağı haline gelen ejder meyvesi, yoğun ilgi görüyor. 

Kendiside üretici olan Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Ünal, tamamen organik olan bu bitkinin, Türk çiftçilerinin kaderini değiştireceğini söyledi.

Yarı tropikal iklim kuşağında yetişen Pitaya, Dragon Fruit veya Ejder meyvesi olarak da adlandırılan bu bitki, kaktüs ailesinden bir sarmaşık türüdür. Son yıllarda insan sağlığına faydalarından dolayı gelişmiş ülkelerde en çok tüketilen meyvelerden biri olmuştur. Kendisi de üretici olan Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Ünal,  7 yıldır hobi olarak yetiştirdiği bu meyveyi, şimdilerde Çukurova çiftçileri ile buluşturmak için çaba sarf ediyor.

Ejder Meyvesi Türk Çiftçilerinin Kaderini değiştirecek

Tamamıyla organik olan Ejder Meyvesinin faydalarını anlatan Ahmet Ünal, “Vietnam ve çevresinde ki ülkeler tarafından, sağlık meyvesi olarak da anılıyor. Çünkü içerdiği yüksek antioksidan sayesinde insan sağlığına da çok faydalıdır” dedi. Ünal, “Bu bitki Türk çiftçisinin kaderini değiştirecek.  Tamamen organik olan bu bitki, su istemiyor. Bir kere ekiyorsunuz; 35 yıl aynı fideden meyve alıyorsunuz. Diğer bitkilerin budamasına bile para harcarken bu bitkide budadığınız daldan, birinci yılda masrafınızı çıkarıyorsunuz” şeklinde açıklama yaptı.

Ekonomi Pazarın da, sadece Meyvesi değil, fidesi de para kazandırıyor

İyi bir fidandan ilk yılda meyve elde edildiğini belirten Ahmet Ünal, “Üretimi hem zahmetsiz ve hem de ekonomiktir. Birinci yılda meyve elde ediliyor. Bu nedenle sadece meyvesi değil, fideleri de önemli oranda para ediyor. Yani ilk yıl fidelerin satışları bile kendi masrafını çıkarıyor. Bu yıl, bir dönüm seradan 10 bin tane meyve aldık, şu an meyvenin tanesini 16 liradan alıcı buluyor. Avrupa ülkelerinde ise Ejder meyvesinin tanesi 15-20 dolardır. Biz, birinci yılda, bir dönümde sadece meyve satışından 160 bin lira gibi bir kazanç elde ettik. Bu bitkinin bilinen bir hastalığı yok, ilaca, gübreye, komisyoncuya para ödemiyorsunuz” değerlendirmesi yaptı.

Tarım Bakanlığı fide üretip ücretsiz dağıtmalı

Çukurova bölgesinde, Ejder Meyvesinin üretildiği 30’u aşkın bahçenin olduğunu açıklayan Ahmet Ünal, “Bakanlık bu bitkiyi yetiştirerek, çiftçiye ücretsiz dağıtmalı. Çünkü fideler ta Filipin’den geliyor. En azından dışa ödenen döviz, içeride kalacak. Bu bitki tropikal olduğu için gübre, ilaç, tohum ve su istemiyor. Örneğin bu masraflar da kar kalıyor. Bu bitki gerçekten çiftçinin kaderini değiştiriyor. Hafta sonları köylere gidip, çiftçimizi aracıdan, tefeciden, komisyoncudan kurtarmak için bu bitkiyi anlatıyoruz. Buradan sizin aracılığınızla çiftçimizi bu ürünü araştırmaya davet ediyoruz” dedi

Akdeniz iklimi, Ejder meyvesi için biçilmiş kaftan

Anavatanı Meksika, Orta ve Güney Amerika olan Ejder meyvesi, oralarda bir tanesi 600 gram civarında yetişir iken, ülkemizde 750-800 gram ağırlığa kadar ulaşabildiğini anlatan Ünal, “Akdeniz iklimi, Ejder Meyvesinin yetiştirilmesinde adeta biçilmiş kaftandır” dedi.

Ejder meyvesinin sağlık açısındaki önemi..

Meyvelerin yüksek antioksidan özellikleri ile ilişkili sağlığa yararları, tadı, güzelliği, taze veya meyve suyu, tatlı, reçel, dondurma, kokteyl ve şarap olarak tüketimi dolayısıyla yurtdışında lüks restoranlarda çok rağbet görüyor. Ejder meyvesi taze meyve olarak yenileceği gibi salatalarda, tatlılarda, kokteyllere ilave edilebiliyor. Çiçekleri de yenilebilen veya çayı yapılabilen meyve, gıda endüstrisinde renklendirici olarak kullanılıyor. Vitamin ve antioksidan bakımından zenginliği, enerji veren yapısından dolayı kozmetik sektöründe de kullanılıyor.
Yenişehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, meyveye ilişkin şu bilgiler veriliyor: “Tohumlar çoklu doymamış yağ asidi yönünden zengindir ve genelde kırmızı ejder meyveleri çok az doymuş yağ asidi içerir. Yüksek C vitamini, antioksidanlar, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve son derece zengin çözülebilir lif ihtiva etmektedir. Yüksek tansiyonu önleme özelliği vardır. İçerdiği kalsiyum sayesinde güçlü iskelet sistemi ve kemikler için yararlıdır. Elektrolize yardımcı olur ve vücudun nem dengesini kontrol altında tutar. Tip 2 diyabet hastaları için mükemmel bir meyvedir. Meyvenin vücuttan ağır metal toksin atılımını hızlandırdığı ve kolesterol ile tansiyonu düşürdüğü iddia edilmektedir. Düzenli yemenin kronik solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiği iddia edilmektedir. İçerdiği besin ve mineraller itibariyle gözlerin görüş yetisini kuvvetlendirir. 

Kaynak: Mersin Times

 


Etiketler : gazeteci, ejder meyvesi, dragon meyvesi, çiftçi




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!
 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM

demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA