Balık çiftlikleri yargıya taşınıyor


Tarih : 7 Kasım 2017 Salı 21:54

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ve kentteki diğer çevreci örgütler, balık çiftlikleri kurma hazırlığında olan iki şirket hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın açıklamasında, kamuoyu tarafından tepki toplayan çiftliklere ilişkin bilgilerin gizlendiğini kaydeden çevreciler, Mersin Valiliği’ne dilekçeyle başvuruda bulundu.

Turan DAL

Mersin’de çevre örgütleri bir araya gelerek düzenledikleri basın açıklamasında, balık çiftliklerine karşı Mersinlilere birlikte mücadele çağrısı yaptı. Mersin Gazeteciler Derneğinde düzenlenen toplantıda, Mersin sınırları içerisinde kurulması planlanan balık çiftlikleri ile ilgili bilgilerin, kamudan gizlendiği iddia edilerek, yürütülen sürecin şeffaf ve bilimsel olmadığı ileri sürüldü.

“BALIK ÇİFTLİKLERİYLE İLGİLİ BÜTÜN DUYURULARI KALDIRDI”

 MERÇED Başkanı Sabahat Aslan yaptığı konuşmasında, “Son zamanlarda Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, internet sayfasından balık çiftlikleriyle ilgili bütün duyuruları kaldırdı ve yeni duyuruları artık yayınlamıyor. Bu durum, bizim bilgi edinme hakkımızı gasp ediyor, halkın bilgi edinmesini engelliyor. Biz mecburen bu duruma itiraz etmek için ve ayrıca daha önce yapılmış başvuruların neler olduğunu, varsa verilmiş ÇED raporlarını ve bundan sonra verilecek bütün ÇED raporlarını talep eden dilekçeler hazırladık. Bu dilekçeleri bugün Valiliğe sunacağız” dedi.

“BÜTÜN BU İZİNLER HUKUKSUZDUR”

Hukuki sürece hazırlandıklarını aktaran Aslan, “Bu çerçevede hem bir şirket hakkında suç duyurusunda bulunacağız hem de başka bir şirket hakkında dava açacağız. Çünkü şirketin biri usulsüz bir şekilde uygun olmayan bir yerde ÇED raporu almak için başvuru yapmış. Diğer şirket de ÇED raporuna gerek kalmaksızın izinler almış. Bizim yaptığımız incelemede bütün bu izinler hukuksuzdur, antidemokratik” diye konuştu.

“MERSİN HALKINI MÜCADELE ETMEYE ÇAĞIRIYORUZ”

Mersin Çevre Dostları Derneği Başkanı Suna Kılıççı ise yaptığı açıklamada, “Muğla’da üretim yapan balık çiftliklerinin sahiplerinin, denizde oluşan aşırı kirlilik nedeniyle şikayetler olması üzerine yeni hedef olarak Mersin’i seçtiler. Üretim firmalarının, ÇED raporsuz izinler alarak Mersin’in Silifke ve Aydıncık ilçeleri ile Dana Adası bölgesinde balık çiftlikleri kurmaya başladı. Bilinmelidir ki, bilinçli turist balık çiftliklerinin olduğu yerde denize girmek istemez. Akdeniz ülkeleri, turizme açık yerlerde balık çiftliklerine izin vermemektedir. Bu nedenle balık çiftliklerini kapatan başta Yunanistan olmak üzere İtalya, İspanya, Hollanda’daki yabancı şirketler, kendi ülkelerinin turizmini korumak için Türkiye kıyılarına gelmektedirler. Mersin’de çiftliklerin kurulacağı bölgeler ise turizm bölgeleri olduğu gibi birinci sınıf SİT alanlarıdır. Koruma altındaki bölgelere balık çiftlikleri kurmak yasalara aykırıdır. Mersin, turizmine zarar verecek ve kıyıların ekosistemini bozacak balık çiftliklerini istemiyor. Balık çiftliklerine karşı hukuki ve demokratik mücadelelerimiz devam edecek. Tüm sivil toplum kuruluşlarını, odaları ve Mersin halkını mücadele etmeye çağırıyoruz” diye kaydetti. Çevreciler, açıklamaların ardından Mersin Valiliği’ne verilmek üzere hazırladıkları dilekçeleri imzaladılar.


Etiketler :




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!
 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM

demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA