BEHÇET HASTALIĞININ FARKINDA MIYIZ?


Tarih : 30 Kasım 2017 Perşembe 21:03

Dr. Çamak, erken teşhis sayesinde hastalığın hasarlarının azaltılabileceğini söyledi

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Türkiye’de her 250 kişiden birinde Behçet hastalığı görülmesine rağmen istatistiklerin tam olarak tutulmadığını, hastalıkla ilgili toplumun fazla bilgisinin olmadığını söyledi.  Çamak, Behçet hastalığıyla ilgili kamu spotları hazırlanmasını ve meclis araştırması yapılmasını önerdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, Türkiye’de çok sayıda insanın muzdarip olduğu ancak toplumda pek bilinmeyen, bu nedenle erken teşhis şansının çoğu kez kaçırıldığı Behçet hastalığıyla ilgili uyarılarda bulundu.

Hastalığı ilk kez tanımlayan Profesör Doktor Hulusi Behçet’in tıp literatürüne giren ender Türk isimlerinden biri olduğuna dikkat çeken Çamak, “Behçet hastalığı 1937'de profesör Hulusi Behçet tarafından tanımlanmış, nedeni bilinmeyen, başta cilt, ağız, genital bölge ve göz olmak üzere, zamanla hemen hemen bütün organların tutulumuyla seyreden kronik bir hastalıktır. Behçet hastalığı çoğunlukla öldürmeyip süründüren, kesin tedavisi olmayan ciddi bir hastalıktır ama gerekli tedbirler alındığında ilerlemesi önlenebilir” dedi.

 Klinik bulgulara göre Behçet hastalığının sıklığı ve tipinin, bölgesel, etnik farklılıklar gösterdiğini kaydeden Çamak, “Görülme sıklığı maalesef en fazla bizim ülkemizdedir. Türkiye'de her bin kişiden 1 ile 4 arasında Behçet hastalığı saptanmıştır. Bu hastalığın sıklığı ülke içerisinde de bölgesel farklılıklar gösterir. Son verilere göre Trakya'da Balkan kökenli Türkler arasında Behçet hastalığının görülme sıklığının diğer bölgelere göre daha az olması çok anlamlıdır. Bu da genetik kökenin bu hastalıkta önemli bir etken olabileceğini düşündürmektedir” diye konuştu.

Behçet hastalığın konusunda resmi bir farkındalık çalışması yapılmadığını vurgulayan Çamak, “Her şeyden önce erken tanı hastalığın ilerlemesine engel olabiliyor. Böylece diğer organlarda kalıcı hasarın önüne geçilebilir. Ayrıca bu hastalıkla ilgili farkındalık yaratacak kamu spotları yapılabilir. Aile hekimleri, bu hastalığın ilk bulgularından biri olan genital bölge yaralarından yola çıkarak hastayı ayrıntılı araştırmaya yönlendirebilir” dedi.

Türkiye’de her 250 kişide 1 görülme sıklığı olan bu hastalığın ülkemiz için ciddi bir sorun olduğuna işaret eden Çamak, “Tanıdığım romatologları -ki bunların çoğu bölüm başkanları, bilim dalı başkanları- aradım ama maalesef kesin bir istatistiki bilgi vermediler. Yani Türkiye'de şu anda kaç tane Behçet hastası mevcut, bu bilinmiyor. O nedenle, bu konuda araştırma komisyonunun kurulup bu konuda ciddi çalışmalara öncülük yapması gerekmektedir” diye konuştu.


Etiketler :




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!
 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM

demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA