Pamuk: “Şiddetin önlenmesinde, toplumsal farkındalık çok önemli


Tarih : 30 Kasım 2017 Perşembe 21:28

* Akdeniz Belediyesi,“25 Kasım Kadına Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele ve Dayanışma Günü” dolayısıyla, belediyenin kadın çalışanlarına yönelik bir seminer düzenledi. Seminere, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Çiğdem Göllü konuşmacı olarak katıldı.

Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından belediye konferans salonunda organize edilen seminere, Akdeniz Belediye Başkanı Muhittin Pamuk, Mersin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Çiğdem Göllü, başkan yardımcıları, birim müdürleri ile belediye çalışanı kadınlar katıldı. Etkinliğin açılışında söz alan Akdeniz Belediye Başkanı Muhittin Pamuk, kadına yönelik şiddet konusunda toplumun her kesiminin duyarlılığa ve bilinçlenmeye ihtiyacı olduğunu vurguladı. Bu konuda farkındalık yaratmak gerektiğini kaydeden Başkan Pamuk, seminere katkıları nedeniyle de Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne teşekkür etti.

Başkan Pamuk: “Şiddetin önlenmesinde, toplumsal farkındalık çok önemli”

Başkan Pamuk, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde yasal düzenlemelerin; cezaların yükselmesi ve yasal müeyyidelerin arttırılmasının son derece önemli olduğunun altını çizerek, “Fakat ne yazık ki şiddetle mücadelede bu yeterli değil. Aynı zamanda toplumsal farkındalığın oluşturulması, kadına dönük şiddetin önlenmesinde çok önemli bir etken. İşte bu tür etkinlik ve faaliyetlerin, toplumsal bilincin yukarıya çekilmesi ve ciddi bilinç oluşması açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle Akdeniz Belediyesi olarak mesai arkadaşlarımıza dönük bu etkinliği düzenlemek istedik. Bundan sonraki süreçte bu tür etkinlikleri daha yoğun şekilde sürdüreceğiz. Seminerimizin verimli geçmesini diliyor, saygılar sunuyorum” diye konuştu.

Göllü: “Başvurularda en önemli kriterimiz gizlilik”

Mersin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Çiğdem Göllü ise konuşmasında, kadına dönük şiddete karşı duyarlılığından ötürü Akdeniz Belediye Başkanı Muhittin Pamuk’a teşekkür etti. “Kadına Şiddet, İnsanlığa İhanettir” adlı kamu spotunun gösteriminin ardından sunumuna devam eden Göllü, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun; Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’nin (ŞÖNİM) çalışmaları ve kadına yönelik şiddete ilişkin veriler hakkında bilgiler verdi. Müdürlük olarak, kadınlara dönük birçok proje ve çalışmaları olduğunu dile getiren Göllü, 6 Aralık 2012 yılında 14 ilde eş zamanlı olarak Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’nin (ŞÖNİM) açıldığını belirtti.

Çiğdem Göllü, “Mersin’de, şu anda 26 bin tedbir kararlı kadına hizmet veriyoruz. Anamur’dan Tarsus’a kadar 13 ilçeden, karakollardan, aile mahkemelerinden gelen verileri, şiddet önleme merkezimizdeki veri tabanımıza işliyoruz ve Mersin’in şiddet haritasını çıkarıyoruz. Şiddet Önleme-İzleme Merkezimizde en önemli kriterimiz gizliliktir” dedi. Mersin Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi’ne, 6 Aralık 2012-28 Aralık 2017 tarihleri arasında, psikososyal destek için gelen kadın sayısının 2 bin 595 olduğunu belirten Göllü, 236 kadına hukuki destek (avukatlık) hizmeti verdiklerini; İş-Kur ile yapılan protokol ile de can güvenliği sorunu olmayıp kendi ayakları üzerinde durmak isteyen 657 kadını da sigortalı işlere yerleştirdiklerini de anlattı. 

“Aile içi iletişim ve hoşgörü çok önemli”

Şiddet Önleme-İzleme Merkezi’nin, sadece kadına yönelik şiddeti değil, aile içi şiddeti; yani erkek, yaşlı veya çocuk herkesi içeren bir merkez olduğunu kaydeden Çiğdem Göllü, Mersin ŞÖNİM’in Muğdat Cami civarında olduğunu ve 7/24 hizmet verdiğini ifade etti. Göllü, “Tabi gönül isterdi ki şiddetsiz bir toplum şiddetsiz bir aile… Bunun en önemli kriterinin de aile içi iletişimden geçtiğini düşünüyorum. Aile içinde birbirimize karşı ne kadar hoşgörülü olursak, iletişimimiz ne kadar açık ve şeffaf olursa, o kadar daha rahat ve güzel bir aile yaşantımız olacağına inanıyorum. Açık ve şeffaf iletişimde aşamayacağımız hiçbir şey yoktur. Mutlu bir yuva istiyorsak daha sabırlı olalım, sevecen olalım ve karşımızdaki insanla empati kuralım” dedi.

“Şiddet, en yakınımızdaki insanlardan geliyor”

Toplumda hâkim olan ‘Kol kırılır, yen içinde kalır’ anlayışının taşıdığı tehlikeye işaret eden Çiğdem Göllü, “Şiddet, ne yazık ki hep en yakınımızdaki insandan; eşimizden, babamızdan, kardeşimizden geliyor. En çok şiddet maruz kalanlar da çalışmayan kadınlarımız. Bu nedenle kız çocuklarımızı lütfen okutalım ve bir meslek sahibi olmalarını sağlayalım” diye konuştu. Göllü; şiddetin, daha çok sosyo-ekonomik düzeyi düşük insanlardan geldiği yönündeki anlayışı da eleştirdi, “Evet, böyle bir profil var ama şiddet uygulayan üniversite hocalarımız var, profesörlerimiz, mühendisimiz, avukatımız, kaymakamımız var. Şiddet uygulayanlar, sadece eğitimsiz, alkolik veya madde bağımlısı insanlar değil. Her yaş, grup, cinsiyet, meslekten insanın uyguladığı şiddet var” ifadelerini kullandı.

Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi’nin; aile içi şiddete uğrayan kadınlara sunduğu barınma, hukuki destek, sağlık hizmeti ve psikososyal destek çalışmaları da dinleyicilere aktaran Çiğdem Göllü, daha sonra salonu dolduran kadınlardan gelen soruları yanıtladı. Seminer, Akdeniz Belediye Başkanı Muhitin Pamuk’un, Mersin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Çiğdem Göllü’ye teşekkürü ve çiçek takdimi ile sona erdi.


Etiketler :




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!
 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM

demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA