Karikatür paylaştı ceza yedi


Tarih : 2 Aralık 2017 Cumartesi 12:57

Gazeteci –Yazar Ender Erdemil’e sosyal medya paylaşımlarında ‘Cumhurbaşkanı’na hakaretten’ ettiği gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması dün Mersin Adliyesi 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme, Erdemil’e 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası verdi. 

Kişisel sosyal medya hesabından 2012-2013 yıllarında yaplaştığı karikatürler nedeniyle açılan davada mahkemenin Erdemil’e verdiği hapis cezası para cezasına çevrildi ardından hükmün açıklamasını ileri bir tarihe ertelendi. 

Konu ile ilgili açıklama yapan Erdemil, şu ifadeleri kullandı: “Bana yıllarca sosyal medya sayfasından hakaret eden bu yüzden 4 kez ceza alan bir kişinin intikam amaçlı ihbarıyla açıldı dava. Konusu 2012-2013 yıllarında paylaştığım bazı karikatürler. Bu karikatürler dünyaca ünlü sanatçıların eserleri olduğu gibi yurtdışında be yurtiçinde çeşitli basın v yayı organlarında yayınlanmıştı. Konuları da Gezi eylemlerine karşı iktidarın sert tutumuyla twittere erişimin engellenmesiydi. Bu iki konuyla ilgili dönemin Başbakanı Erdoğan eleştiriliyordu.  Savunmamızı iki noktaya yoğunlaştırdık. Birincisi yayınlanan bu karikatürlerle ilgili yayın yasağı getirilmemiş sanatçılarına, yayınlayanlarına dava açılmamıştı. Bu durumda bunları paylaştığım için yargılanmam hukuksuzdu. İkinci nokta da Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin 10. Maddesiydi. 10. Maddede, düşünce ve ifade özgürlüğünü koruyor. Örneğin, gazetecilerin eleştirilerinin, incitici, şok edici, endişe verici olabileceği, bunun ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, Siyasilere yöneltilen eleştirilerin kişilere yöneltilenlere göre daha ağır olabileceği, onların kendilerini kamuoyunun denetimine açmış kişiler olduğu bu yüzden de ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gereği, Gazetecilerin kişilerle kıyaslandığında eleştiri yaparken incitici, rahatsız edici olabilecekleri ve bunun gibi pek çok gerekçeyle paylaştığımız karikatürlerin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtiliyor. Bu savunma karşısında 7 Asliye Ceza mahkeme suç işlendiğine kanaat getirerek hapis cezasına hükmetti. Paraya çevirip Hükmün açıklanmasını erteledi.”


Etiketler :




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!
 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM

demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA