Erdal Akalın: Yakın Gelecekte Neler Gelecek?!.


Tarih : 25 Aralık 2017 Pazartesi 13:59

Erdal AKALIN’ın kaleminden

Yakın Gelecekte…!...

Bilişim çağı dediğimiz ve kısaca ‘4.0. devrimi’ olarak tanımlanan elektronik bilgi çağı yakın gelecekte bizlere neler kazandıracak diye merak ediyorsanız, yanıtını bize verebilen bazı araştırıcılar da var.  Bunlardan bir tanesi olan Alman kökenli yazar UdoGollub, bakın bizleri nasıl aydınlatıyor  (özet olarak sunuyorum).

Mercedes Benz yöneticisi, artık rakiplerinin diğer otomotiv şirketleri değil, yazılım firmaları olduğunu vurguluyor.   Tesla, Amazon ve Google ile Apple’ı rakip olarak gördüklerini ifade ediyor. 

Bir tane bile arabası olmayan Uber şirketi, dünyanın en büyük taksi şirketi sayılıyor.   Bu başarısını ise yazılım teknolojisine borçlular.

Bir tek mülkiyeti dahi olmayan Airbnb firması ise dünyanın en büyük otel zincirinin sahibidir, bunu da elde ettikleri yazılım teknolojisi ile başarmışlardır.

Yapay zekâ, bilişim çağının yıldızı olmak yolunda hızla ilerliyor.  Örneğin; 2016 yılında dünyanın ‘go oyunu şampiyonunu’ yapay zekâlı robot ile yenerek başarısını kanıtlamıştır.

IBM tarafından kotarılan Watson yazılımı ile insanoğlunun hukuki sorunları % 90 başarı ile çözümlenebiliyor artık (avukatlar karalar bağlamasın da ne yapsınlar!).

Gene aynı şirketin bir başka Watson uyarlaması ile tıbbi sorunlara doğru yanıt verilebilecek ve Tricoder X yazılımı ile bedenin 54 fonksiyonu kısa sürede taranabilecek.

Kendi kendini süren otonom arabalar 2018 de piyasaya sürülüyor.   Artık araba sahibi olmanıza da gerek kalmayacak, otopark aramak derdiniz de sona erecek böylece.   Keza trafik kazaları nerede ise 10 milyon km. de 1’e düşecek imiş.   Böylece otomotiv şirketleri ve oto sigortacıları başka işler aramak zorunda kalacaklarmış!

Elektrik ile çalışan arabaların 2020 yılında yaygınlaşması sonrası fosil yakıtlar devre dışı kalacak ve bu eski modeller ise müzelere düşecek olarak görünüyor ( Benim kıymetli arabamı, acaba Sayın Rahmi Koç müzesine alır mı dersiniz! ).
Temiz enerji düzeneği ile örneğin güneş enerjisini elektriğe çevirmek ile elektrik fiyatları ucuzlayacak ve hatta günümüz için pahalı sayılan deniz suyunu arıtmak çalışmaları sıradanlaşacak diyorlar.

En önemli atılım ise 3D yazıcılarının ucuzlayarak yaygınlaşması olacaktır.   Birçok makinenin yedek parçaları bu sistemle yenilenebiliyor.   Keza bazı giysiler, örneğin kişisel ayakkabılar bile 3D ile üretilebiliyor.  

Tarım düzeni robotik düzene geçebilecek ve çiftçilik masadan yönetilen bir eylem haline gelecek deniyor yakında.   Hatta petri kutusunda üretilen et başarılı bulundu bile.

Sanal para sistemi, örneğin ‘Bitcoin’ ve diğerleri egemenliğini ilan edebilecek deniyor.

İnsan ömrü ile her yıl bir üç ay daha uzayarak 2036 da 100 yıl ortalamasına varacak diyor bilim insanları.   Zira hem ilaç teknolojisi ve hem de genetik çalışmalar yanında yedek insan organları da yapılmak üzere, tabii 3D yazıcıları ile.

Eğitimde de sorunu çözecek yazılım ortaya çıkarıldı; Khan Academy.   Şimdilik İngilizce olan ilk örneği Çince ve Arapçaya çevrilince çocukların eğitim düzenleri değişecek ve gereken bilgiler böylece elde edilebilecek!

Kıssadan hisse;   Bu yakın gelecek müjdelerini okuyunca, bana da düşen tek görev kaldı.  Bunu da Karacaoğlan’a devrediyorum;
“Yürü bre yalan dünya,
  Sana konan göçer bir gün,
  İnsan bir ekine misal,
  Seni eken biçer bir gün!”

Erdal Akalın (25.12.2017)

 


Etiketler :




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!
 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM

demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA