Türkiye’nin Kileri Mersin


Tarih : 11 Mart 2019 Pazartesi 17:02

Mersin deyince aklımıza önce narenciye, deniz ve liman gelir. Ancak Mersin aynı zamanda ülkemizin bakliyat işleme merkezidir. Akdeniz Bakliyatçılar Sitesi ve Mersin Bakliyatçılar sitelerinde toplam 250 adet bakliyat firması vardır. Ayrıca bu işletmelerin kullandığı makineleri üreten çok sayıda da firma vardır. Bakliyat piyasasında neler oluyor, hangi ürünler nereden geliyor, nerelere dağıtılıyor, marketlerden aldığımız bu ürünlerin işleme merkezlerinden çıkışı kaç lira, Devletten ve üreticilerden beklentileri ne? Tüm bu soruların cevabını öğrenmek için Bakliyat sitelerini gezdik.
40 yıldan beri bu sektörün içinde olan Hasan Aslan Nurdoğdu şunları söyledi: “Yurt içinde üretilen bakliyatın  yüzde 90’ı hububatın önemli bir kısmı ve yurt dışından getirilen bakliyatın yüzde yüzü buraya gelir. Burada temizlenir, ayrıştırılır, paketlenir yurt içine ve yurt dışına gönderilir. Mersin Türkiye’nin hatta Ortadoğu’nun en büyük bakliyat merkezidir”
Üç liradan çıkan nohut markette 8.5 liradan satılıyor
Firma sahiplerinden baba mesleğini devam ettiren Ümit Parlak “Gördüğünüz kamyonlar Çorum Toprak Mahsulleri ofisinden geliyor” dedikten sonra devam etti: “Bize Çorum, Yozgat ve Kırşehir’den nohut, Niğde, Konya, Kayseri ve Karaman’dan fasulye, Çorum, Yozgat tan yeşil mercimek, Batman, Mardin’ ve Urfa’dan kırmızı mercimek geliyor. Biz bu ürünleri burada işliyoruz, ayırıyoruz. Örneğin nohudu 7-8-9 mm. Olarak ayırıyoruz. El emeğiyle taşlarını ayırıyoruz ve paketliyoruz. Bu yıl Nohut ve Yeşil mercimek yurtdışından çok az geldi, çünkü iç üretim fazla oldu. Sıkıntı fasulye ve kırmızı mercimekte. Bu ürünler Hindistan ve Meksika’dan geliyor. Devletin bu konuda üreticiyi desteklemesi gerekiyor. Yılda ortalama 150 bin ton nohut, 30 bin ton yeşil mercimek, 250 bin ton kırmızı mercimek ve 60 bin ton fasulye Mersin’de işleniyor. Ürünler marketlerde buradan çıkış fiyatının üç katına satılıyor. Örneğin nohut bizde 3 liradan çıkıyor, marketlerde 8,5-9 liraya satılıyor.
Firma sahibi Erdem Mercan da aileden bakliyatçı. Çince ,Rusça ve ingilizce biliyor. “Merkezimiz Mersin’de, ancak Çin, Rusya, Ukrayna ve Kanada’da işletmelerimiz ve ofislerimiz var. Mersin Serbest bölgede kapalı depo alanımız var. Mersin olarak stratejik bir konumdayız. Ortadoğu ve batı dünyası arasındayız. Kanada, Meksika, Arjantin, Rusya, Kazakistan’dan gelen bakliyat çeşitlerini depolarımızda işliyoruz ve buradan Irak, İran, Suriye, Libya, Ürdün ve Lübnan’a gönderiyoruz. Bu işte yüzlerce işçi çalışıyor. İstihdam konusunda katkımız oluyor. Gönlümüz ister ki bu ürünleri ülkemizden alsak. Örneğin 1988 yılında ülkemizde bir milyon 40 bin ton kırmızı mercimek üretilmiş. Dünya üretiminin yüzde 33.8 dir. Bu rakam 2018 yılında 380 bine düşmüş. Nohut 1990 yılında 860 bin ton üretimle dünya ikincisi. Bu rakam 2018 yılında 450 bin tona gerilemiş. Ülkemizde şimdi teknolojik gelişme var, yetişmiş iş gücü var. Daha fazla bakliyat üretmesi lazım. Bence Kanada gibi kooperatifçiliğe geçmemiz gerekiyor. Onun için Tarım Bakanlığına,Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Odalarına önemli iş düşüyor”
40 yıldır Bakliyat ve hububat firmalarına iş makineleri üreten Müslüm Kalkan ise kendi işi ile ilgili bilgi verdi: “Kırk yıldan beri bu işin içindeyim. Özellikle otomatik paketleme makineleri üretiyoruz. Hem küçük paketleri hem de 25.50 kiloluk çuvalları paketliyor. Saatte yaklaşık 40 ton ürünü paketleyen makinelerimiz var. Yurt dışında bir çok ülkeye ve yurt içinde bir çok ilimize de bu tesisleri kurduk” 
Yusuf Çelik-Mersin

Etiketler :




Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!
 



ANASAYFA
HABER ARŞİVİ


KÜNYE


İLETİŞİM
MASAÜSTÜ GÖRÜNÜM

demokratmersin.com © Copyright 2007-2025 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden
yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA