10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
İçiyorsam, Sebebi Var!.. | DEMOKRAT MERSİN GAZETESİ
image
Erdal AKALIN

İçiyorsam, Sebebi Var!..

Bu yazıların kalemşoru yazarınız AK-ŞAKA, birçok köşe yazarının aksine maalesef allâme bir kişilik değildir (allâme; çok bilen, çok bilgili).  Yaşı yetmişi aşmış olmakla birlikte akıl almaz bilgi fakirlikleri vardır.  Örneğin; çağına uymayacak şekilde elektronik bilgi ve beceri fakiridir.   Sosyal medyayı halen kullanamaz.  Keza ekonomik konuların külliyen cahilidir.  Bu nedenle de okuduklarının pek çoğunu anlayamasa bile, gazetelerin ekonomi köşelerini okumaktan geri durmaz. 

Bilgisizliği ve çağını kavramakta yetersizliği nedeni ile arada sırada efkârlanarak teselliyi bir kadeh rakı da arar.  Yani, akşamdan akşama bir küçük kadeh içiyorsa, bilesiniz ki, sebebi vardır!

Son haftalar içkinin dozu artmadı ise de içki içmeye yönelme sebepleri artmaya başlamıştır.  Çünkü ülkesinin kontrol edilemeyecek bir savrulmaya gittiğinin farkındadır.

Yakında okuduğu ekonomist Daron Acemoğlu’nun yorumu kederine keder eklemiştir.  Prof. Acemoğlu; “Dışarıdan borç al, tüketim alışkanlığına yatır ve böylece ekonomiyi büyüt!” olarak uygulanan düzenin sona erdiğini söylüyor.  Ki, bu modelin yarattığı dar boğaz sonucu bu yılın büyüme katsayısının % 1 civarından kalacağını söylüyor.  Demek ki yerimizde sayacağız!

Ekonomiyi hareketlendirmek için dış kredi kaynaklarının da sonuna gelinmiştir deniyor.  200 milyar dolar civarındaki dış borcu döndürebilmek için artık ödenecek her 100 dolar için, 160 dolarlık harcama yapmak gerekiyormuş.

Umudumuz olan yaş meyve ve sebze ihracatımız, Rusya halen yeşil ışık yakmadığı için bahçelerde bekliyor.  İşlenmiş üretim malının ihracatına yönelmek için ise yurt dışından ana malzeme ithalatına gerek vardır.  İhraç edilecek 100 dolarlık üretilmiş malların 60 dolarlık malzeme bölümünün dışarıdan ithal edilmesi zorunluluktur.   Demek ki, kısa vadede ihracat kalemlerimiz derde deva olamayacaktır.

Dedim ya, içiyorsam sebebi var diye!

Yakın vade içerisinde dolar bazında borç ödemek zorunda olan şirketlerin yeterince dolar bulabilmesi de kolay değildir.  Çünkü hızla değer yitiren ve son üç ay içerisinde nerede ise % 20 değer kaybı yaşayan TL ile piyasadan dolar sağlamak artık kolay değildir.

Yıllık sağlam döviz kalemimiz olan turizm gelirlerimiz ise Rus uşağı faciası sonrası nerede ise üçte bire düşmüştür.   Bilanço umut vermemiştir.

Kala kala kaynağı belirsiz, muhtemelen Körfez ülkeleri kökenli dış borçlara muhtaç haldeyiz.  Bunun dertleri de apayrı şeyler olarak geri dönüyor.   Sabiha Gökçen Hava Limanı da Malezyalı sermayeye satıldığı için, satacak dişe dokunur bir şeyler de kalmadı.

Gel de efkârlanma ve gel de içme.  İçiyorsak sebebi var diyoruz ya!

Bunları, yani ekonominin savrulmasını kenara koyalım desem de, ortada nerede ise iç savaş ortamı vardır.  Yetmedi, sınırlarımızı temizleme eylemimiz ki, kanımca gerekli idi, şimdi de Suriye ve hatta Irak ile savaş konumuna evirilmektedir.  Şehit haberleri yürek yakmakta ve nice ocağa ateş düşmektedir.

Üstüne üstlük, öğrenci yurtlarının yaktığı ateş cabasıdır!

Tabii ki, içerim; içiyorsam sebebi vardır!

Sayın Başbakan TÜSİAD toplantısında konuşuyor; “Yeni başkan gelecek, sorunlar bitecek!”.  Bu yeni başkan tabiri ile işaret edilen A.B.D. Başkanı Trump mıdır, yoksa Sayın Bahçeli’nin onay verdiği yeni T.C. Başkanlığı mıdır?   Bunu da anlayamadım mesela.

Bu söylem belli ki tatmin etmemiş iş insanlarını ki, onlar kendi taleplerini sıralamışlar;

  • OHAL kaldırılsın;
  • Laiklik korunsun;
  • Ekonomi düzelsin;
  • İdam gelmesin.

Bunlar olacak mı sizce?

Ve beni dertlendiren son manşet gene gazetelerden; “Devlet cemaat yurtlarını kaldırsın ve bunlar devlet yurdu olsun!” diye kanaatlerini bildirmek üzere protesto toplantısı yapanlara karşı, polisimiz gene destan yazmış.   Öndekilere cop, cop yemeyene biber gazı!

Boşuna mı diyorum, içiyorsam sebebi var diye!   (Gerçi son zamlardan sonra bizim minik masada sallanmaya başladı ya!).

***

Bilgi notu:  Son yazımda kullandığım ve yazan şairini anımsayamadığımı not düştüğüm şiiri, bir dostumun zarif uyarısı ile ve değerli ozanını belirterek ve Sayın Ayşe Akdoğan’dan özür dileyerek tekrar sunuyorum.

“Toprak Utandı

Toprak utandı çocukları bağrına basarken, 
Kuşlar utandı masmavi gökyüzünde süzülürken, 
Ağaç utandı 
Çiçek utandı 
Bu neyin nesi diye 
Gül utandı rengini kan kırmızıdan aldı diye 
Barış utandı kanatlarına ölü çocuklar takıldı diye 
Bir insanoğlu utanmadı yaptığından.” 

Ayşe AKDOĞAN/23 Temmuz 2015 /Mersin

Erdal Akalın (02.12.2016)

 

 Yazı Tarihi : 2.12.2016 19:10:44 | E-Mail : e.akalin016@gmail.com
 


 
  YAZARIN ARŞİVİ
 


 
  YORUMLAR
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA