10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
EŞEKLERE METHİYE!.. | DEMOKRAT MERSİN GAZETESİ
image
Erdal AKALIN

EŞEKLERE METHİYE!..

e.akalin016@hotmail.com

   
Bir gün, bir çiftçinin eşeği kuyuya düşer. Adam ne yapacağını düşünürken, hayvan saatlerce anırır. En sonunda çiftçi, hayvanın yaşlı olduğunu ve kuyunun da zaten kapanması gerektiğini düşünür ve eşeği çıkartmaya değmeyeceğine karar verir. Bütün komşularını yardıma çağırır. Her biri birer kürek alarak kuyuya toprak atmaya başlarlar. Eşek ne olduğunu fark edince, önce daha beter bağırmaya başlar. Sonra herkesin şaşkınlığı içinde sesini keser. Birkaç kürek toprak daha attıktan sonra, çiftçi kuyuya bakar. Gözlerine inanamaz. Eşek, sırtına düşen her kürek toprakla müthiş bir şey yapmakta, toprağı aşağıya silkeleyerek yukarı çıkmasına basamak hazırlamaktadır. Bir süre sonra, komşular toprak atmaya devam edince, herkesin hayreti altında eşek, kuyunun hemen ucundan dışarı doğru son bir adım atıp koşarak uzaklaşır.

Kıssadan hisse:  Her canlı bir nedenle kuyuya düşebilir.   Önemli olan o kuyudan bir şekilde çıkmayı becerebilmektir.  Bu beceri için mutlaka eşek olmak da gerekmez.  Düşünebilen, gerçekleri görebilen, demokrasiyi, laik ve sosyal hukuk devletinin nimetlerini anlayabilen ve de cumhuriyet ilkelerini içselleştirmiş bir seçmen olması yeterlidir!

Eşek-name  (Yusuf Ziya Ortaç şiiri):

“Gözleri düşünceli, başları daima eğik;
  Neler düşündüğünü fısıldamaz dudaklar.
  İnsana ‘eşek’ diyen cahillere sormalı;
  Acep kimin lehinde aramızdaki farklar,
  Bence hayatı sorup ondan öğrenmelidir;
  Şu akıllı yaratık dediğimiz ahmaklar!”

Ve Şair Eşref’ten bir hiciv:

“ Ret olunmaz sözü ama ‘eşekoğlu’ can sıkar;
   Millete eşek diyen eşek herif bilmez mi ki;
   Sadrazamlar, valiler de milletin içinden çıkar!”

***
1950''li yıllarda Amerikalı mühendisler gelmiş Türkiye'ye.  Bir kısım imar çalışmalarına rehberlik ediyorlarmış. 

O zamanlarda yol güzergâhını belirleyecek alet yok, eleman yok. 
Nafia mühendisleri eşeği yokuşa sürüyorlar, arkasından elemanlar şerit-metre çekiyor ve eşeğin ayak izlerine kazık çakıp istikamet belirliyorlarmış. 
  
Bunu gören Amerikalı mühendis, pratiği kavrayamamış ve sormuş:
- Ne yapıyorlar böyle?
- Rampada yolun güzergâhını belirliyorlar.
- Nasıl yani, anlayamadım? 
- Eşek % 7 eğimin üstüne çıkmaz, biz de eşeğin izinde kazık çakıp rampada yol güzergâhı belirliyoruz, demişler. 

Amerikalı katılarak gülmeye başlamış. Yatışınca da sormuş:
- Peki, eşek bulamayınca ne yapıyorsunuz?
Yetkili bozgun... Cevap vermiş:
- Amerika'dan mühendis getirtiyoruz!

*** 
Ünlü ve varsıl kervancı, yaşı ilerlediği için artık uzun yolculuklara dayanamaz hale gelince, bu meslekten kopmaya karar vermiş.  

Yıllar boyu kendisine eşlik eden muhafızlarının ve deve çobanlarının paralarını ödeyerek onlarla vedalaşmış.

Sonra aklına gelmiş, yıllarca kendisine para kazandıran onlarca devesinden de helâllik istemeye karar vermiş.   Bu amaçla develerinin karşısına geçerek kendisine olan haklarını helâl etmelerini dilemiş.

Kısa bir sessizliği takiben, sürünün kıdemli devesi konuşmaya başlamış;

“ Sana hakkımızı helâl etmeyeceğiz.  Çünkü bizlere taşıyacağımızın çok üstünde yük vurdun.   Nallarımız olmadığı halde bizleri taşlık arazide yürüttün.  Uzun yollar boyunca yeterince su içmemize ve beslenmemize fırsat tanımadın.   Ama en kötüsü, bunca anlı şanlı deveyi uzun kulaklı küçük bir eşeğin arkasına takarak yürütmedin mi, işte bilhassa bu nedenle sana hakkımızı helâl etmiyoruz!”

Bu kısa öykünün eksik tarafı develerin eşek denen canlının bellek yeteneğini bilmemesidir.  Zira eşekler, bir kez gittiği yolu bir daha asla unutmaz ve bir kere düştüğü çukura bir daha asla düşmez.   İşte bu hasletlerinden dolayı deve ve katır kervanlarında kılavuz olarak ön sıraya eşekler konurlar.

*** 
Kıssadan hisse:  İşbu yılsonu yazısı, özellikle değerli siyasetçilerimizin dikkatine sunulmak üzere hazırlanmıştır.  Toplumu, bu yazı sonrası daha iyi anlayacaklarını ve seçmenlerin de sahip olduğu güçlü bellek becerisinin sadece eşeklere özgü bir haslet olmadığını sonunda yaşayarak idrak edeceklerini,  keza vatandaşların bir şekilde düştükleri kuyudan çıkabilecek yeteneklerinin de var olabileceğini yakında kavrayacaklarını umuyorum!

***
Bu yazı ile 2016 yılını kapatırken; tüm dost, arkadaş ve özellikle sabır göstererek AK-ŞAKA köşesini okumak inceliğini gösteren sevgili okurlarımın yeni yılını kutluyorum. (E.A.).

 

 Yazı Tarihi : 31.12.2016 15:01:54 | E-Mail : e.akalin016@gmail.com
 


 
  YAZARIN ARŞİVİ
 


 
  YORUMLAR
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA