10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Özgürlük ve Demokrasi! | DEMOKRAT MERSİN GAZETESİ
image
Erdal AKALIN

Özgürlük ve Demokrasi!

Dünyanın en arzu edilir ve gelişmiş yönetim tarzının demokrasi olduğu kabul ediliyor.   Belki daha ileri dönemler de başka bir yönetim modeli ortaya çıkarılabilirse, ömrü elverenlerce o zaman yeni bir kıyaslama yapılabilir diye düşünmekteyim.

Peki, insanların özgürce yaşamak arzusunu ve insan haklarını muhafaza edeceğine en azından şimdilik inandığımız demokrasi kavramını nasıl ve hangi kıstaslarla değerlendirebiliriz?

Bu konuyu irdeleyen siyasal bilimciler, karşımıza yanıtlanması gereken bazı sorularla çıkmışlar ve yönetim sorumluluğuna talip olanlardan cevap istemişlerdir.   Üzerinde ortak bir fikir birliği sağlanmış yedi soruyu şimdi bizler de kullanarak ülkemiz adına insani özgürlükler ve demokrasimizin encamı hakkında kendimizce yanıtlar arayabileceğiz. 

 Bu yedi soru; 1944 yılının 29 Ağustosunda London Times’da yayınlanmıştır. 

Hani şu sabahın 7 sinde kapıyı çalanın sütçü olduğundan emin olunan rejimin adı demokrasidir diyen ve sözüm ona monarşi ile yönetilen İngiliz krallığından.  

 Bu yedi maddeli rejimin adı ne olursa olsun, altına aidiyet imzasını seve seve koyarım.  Eminim ki, sizler de yedi maddeyi okuyunca benim gibi düşüneceksiniz.

 London Times'e göre, Özgürlükçü ve Demokrasi ile yönetilen bir toplum için vazgeçilmez unsurlar nelerdir?  Birlikte okuyalım;

1. İfade özgürlüğü, karşı çıkma (muhalif olabilme) özgürlüğü ve dönemin yönetimini eleştirme özgürlüğü var mı?

2. Halkın onaylamadıkları bir hükümeti görevden alma hakkı var mı ve iradesini gerçekleştirebilecekleri anayasal yolların sağlandığı açık mı?

3. Yürütmenin şiddetinden, linç tehdidinden ve herhangi bir siyasi partiye bir şekilde bağlı herhangi bir kuruluşun tehdidinden uzak hukuk mahkemeleri var mı?

4. Bu mahkemeler, insan zihninde ahlak ve adaletin geniş ilkeleriyle ve de uluslararası sözleşmelerle özdeşleşen açık ve iyi düzenlenmiş kanunları uyguluyor mu?

5. Hem fakir hem zengin için, hem hükümet görevlileri ve hem de özel kişiler için tarafsızlık söz konusu mudur?

6. Kişinin hakları, devlete karşı görevlerine bağlı olarak korunuyor, açıklanıyor ve yüceltiliyor mu?

7. Ailesini geçindirmek için her gün zorluklar ve mücadeleyle nafakasını kazanan sıradan bir vatandaş ya da işçiler, tek bir yönetim erkinin kontrolündeki polis teşkilatının bir gün karşısına çıkarak, onu adil ve açık bir mahkeme olmaksızın götürüp esaret ve kötü muameleye maruz bırakacağı korkusunu taşıyor mu?  (Geçmişte İtalya ve Almanya da örnekleri görüldüğü gibi).

 Bu yedi maddeye demokrasimizi nasıl ulaştırabiliriz konusu ana gündem olmalıdır diye düşünmekteyiz.   İktidar ve muhalefet bu konuya yoğunlaşmalı, Anayasa değişimi ve Başkanlık sisteminden önce bu 7 madde için TBMM'de yasal düzenlemeler yapmalı idi.

Keşke!

Halen yönetebilen ve hesap verebilen bir demokrasiye sahip olamadıysak, bu bizlerin 90 yıllık Cumhuriyet sevdamızda bir arıza vardır anlamına gelmez mi?

Merhum Süleyman Demirel, vefatından kısa bir süre önce çok doğru bir söz sarf etti; ''Türkiye yönetilmez, sadece idare edilir”, demişti.   Galiba geldiğimiz noktada da haklı çıktı!

Şahsen ben, referanduma götürülen 18 maddelik anayasa değişikliği paketinin bu yedi soruya tam bir yanıt veremediğini düşünüyor ve bu gerekçe ile de ‘Hayır’ diyorum.

Kıssadan hisse: “İrtica, saltanatını bir ülkenin eğitimini ele geçirerek kurar ve böylece kökleşir kalır.   Okullarda beyinleri yıkanan genç kuşaklar, yönetimde görev aldıkları zaman ülkenin çıkarlarının değil, kendilerini eğitenlerin sözcüleri olacaklardır!”

(Bernard Shaw).

Erdal Akalın (18.02.2017)   

 

 Yazı Tarihi : 24.2.2017 23:15:58 | E-Mail : e.akalin016@gmail.com
 


 
  YAZARIN ARŞİVİ
 


 
  YORUMLAR
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz          :

Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
Kod                        :

 



 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA