Göllerin Gözyaşları | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
Göllerin Gözyaşları

 

Yusuf Çelik-Mersin

Konya’nın Karapınar ilçesi gölleriyle zengin bir ilçemiz:  Meke, Acı Göl, Çıralı Göl ve Meyil Gölü. Suyu tatlı olan ve balık, su yılanı, kurbağa gibi canlılara ev sahipliği yapan Meyil ve Çıralı gölleri güzergâhımızın üzerinde olmadığı için göremedik. İkisi de krater gölü olan Meke ve Acı göl ise yolumuzun üzerindeydi.

BİR AVUÇ SUYA HASRET BIRAKTIĞIMIZ GÖL,  MEKE
İlk durağımız Meke gölünü görünce içimiz cız etti. Büyüleyici güzelliğini fotoğraflardan bildiğimiz, yerli ve yabancı ziyaretçilerin “Dünyanın Nazar boncuğu” dediği, göçmen kuşların konakladığı, içinde adacıkların olduğu o güzelim gölün yerinde bir çöp yığını duruyordu. Bir zamanlar derinliği 25 m olan Meke, utanıyordu sanki. Çünkü bize gösterecek hiç suyu kalmamıştı. Biz ona, o bize bakıyordu “Sorumlusu sizsiniz” der gibi. Başımla onayladım, sessizce. Biliyorum, elimdeki pet şişede kalan yarım suyu versem de derdine çare olmayacaktı.
Meke, 400 milyon yaşında imiş. Peki ne zamandan beri suya hasret? 5-6 yıldır… Yani 400 milyon yıldan beri hiçbir etkenin yok edemediği bu kadim gölü, vahşi kar sistemi 5-6 yılda yok etmiş. Hemen kamuda çalışan jeoloji mühendisi bir dostumu aradım “Elbette, elimizde olmayan kuraklığın da etkisi var. Ancak bu etki yüzde 5 tir. Esas sorun, gölün bulunduğu havzada açılan 140 bin adet kuyu. Bu kuyuların 100 bini kaçaktır ve bilinçsiz bir şekilde açılmıştır. Bu bilinçsiz sulamanın önüne geçilmezse Meke’ye elveda demek zorunda kalırız” dedi. Bu utançla ve gözyaşlarımızla, kaçar gibi ayrıldık ondan. O ise ağlayamadı bile…

ACI GÖL’ün EFSANESİ
Büyük bir kuyuyu andıran Acı göl, adını acı suyundan almış. Uzunluğu 750 m, genişliği 250 m, derinliği ise 300 metredir. Dünyanın üçüncü derin gölüdür. Su seviyesi ne yükselir ne de iner. Bu durumu çevredekiler, bu gölün Akdeniz’e bağlı olduğunu söylerler. Üzülerek belirteyim gölün her tarafı çöplerle dolu. Pet şişeler, kırık alkol şişeleri, boş sigara kutuları, naylon torbalar. Aslında zor bir şey değil, Karapınar Belediyesi birkaç işçi gönderse bir günde temizlenir. Ayrıca, ne gelen ziyaretçilerin oturacağı bir bank, ne de tuvalet vardı.
Efsaneye gelince, “Gölün bulunduğu yer bir dağmış. Dağın yamacında da bir köy varmış. Bir gün, bir gezgin dervişin yolu bu köye düşer. Acıkmıştır, köylülerden yiyecek bir şeyler ister. Ama ne yazık ki, gittiği her kapıdan kovulur. Derviş, mecalsiz bir şekilde köyden ayrılırken, genç bir gelin gizlice Dervişe yiyecek getirir. Derviş karnını doyurduktan sonra geline teşekkür eder ve “Kızım, hemen buradan ayrıl” der. Gelin iki çocuğundan birisini kucağına alıp, diğerini ise elinden tutarak köyden ayrılır. Biraz uzaklaştığında büyük bir patlama sesiyle sarsılır. Arkasına dönüp bir bakar ki, ne dağ kalmış, ne de köy. Ama her taraftan sular fışkırıyormuş. İşte Acı göl böyle oluşmuş”

O Derviş sesimizi duyar mı bilemem, ama keşke şu Meke Gölüne de bir uğrasa…

 

 



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA