SEÇİMLERDE CİNSİYET KOTASI UYGULANMALI | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
SEÇİMLERDE CİNSİYET KOTASI UYGULANMALI

 

GİŞKAD Onursal Başkanı Demirağ, kadının ekonomide ve siyasetteki yerini anlattı

Siyasette cinsiyet kotasının uygulanması gerektiğini vurgulayan GİŞKAD Kurucu Başkanı Cavidan Demirağ, nüfusunun yüzde 51’inin kadın olduğu Mersin’de kadın milletvekili ve belediye başkanı olmadığını, 78 Büyükşehir Belediye meclis üyesinin de sadece 4’ünün kadın olduğuna dikkat çekti. Demirağ, genç ve kadın nüfusunu yok sayarak proje hazırlayacak adaylara da “O koltukları boşuna meşgul etmesinler” tavsiyesinde bulundu.

Girişimci İş Kadınları Derneği (GİŞKAD) Kurucu Başkanı Cavidan Demirağ, Toros Üniversitesi Kentleşme ve Yerel Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği ‘Yerel Dinamikler ve Yerel Yönetimler’ konulu panelde; kadının siyasetteki yerini anlattı.

Kurucusu olduğu GİŞKAD hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan Demirağ, şunları dile getirdi:

“GİŞKAN 2006 yılında iş dünyasındaki kadınlarla kurduk. O zaman iş adamları olarak kullanılıyordu. Bugün iş insanları olarak kullanılıyor olması çok önemli. Bir hayalle başladı. Mersin’de çok önemli kadın dernekleri var. Bir de iş dünyasındaki kadınların kurduğu bir dernek olsun hayali ile GİŞKAD’ı kurduk. Kuruluş konferansında ‘iş kadınları’ ve ‘iş adamları” diye kavramı sevmediğimi dile getirmiştim. İş insanları olarak değişti 12 yıl sonra. TÜRKONFED’in çatısı altındaki tüm dernekler iş adamı kavramını kaldırdı iş insanı olarak değiştirdiler. Bu çok güzel bir gelişme. Dilerim bu gelişme siyasetteki dili de değiştirecektir.”

KADININ FİNANSA ERİŞİMİNDE SIKINTI VAR

Siyasetteki erkek egemen dilin değişmesi gerektiğini vurgulayan Demirağ, “Sanki siyaset erkeklerin yaptığı iş gibi bir algı var” dedi ve şöyle devam etti:

“GİŞKAD ile birçok ilkler yaptık. Siyasette ve pek çok alanda tam anlamıyla hayata geçiremediğimiz pozitif ayrımcılığı KOSGEB’de hayata geçirerek, kadın girişimci olmak isteyenlere gerek hibelerde gerekse diğer desteklerde yüzde 10 gibi artı bir değer yarattık.

Türkiye’deki bütün kadın dernekleri ile girişimci adayı olan tüm kadınlarımızı, işini kurmak isteyen kadınlarımızı bulduk. 11 yıldır devam ediyoruz. 460’ın üzerinde girişimci adayı kadınımız mevcut. Bunların 60’ı kadarı işini kurdu. Kadınlarımız işlerini kurdukları zaman bir süre sonra işyerlerini kapatmak zorunda kalıyor. Sebebi finans sorunu. Çünkü sadece hibe ve desteklerle kurulan işlerde bir süre sonra işin yürümesinde sıkıtılar çıkıyor. Bazıları da işlerini kuramıyor. Çünkü bir de yanında bir miktar sermaye gerekiyor. Heves var, düşünceler, istek var ve eğitim var. Ama elinden tutulması gerekiyor. Burada sorun finansa erişim. Kadının finansa erişiminde sıkıntı var. Bu sadece Türkiye’nin sorunu değil. Çünkü mal varlığı dünya ortalamasında 0.90’larda yürüyor, Türkiye’de ise yaklaşık yüzde 1’lerde. Mal varlığı genelde erkeklerde. Bankalar kredi vereceği zaman bir ipotek istiyor. Dolayısıyla kadınlar ipotek veremiyor. Verse de bir süre sonra ödeyemiyor. Şimdi yeni bir kredi garanti fonu sistemi çıkarıldı. Bundan da kadınların çok faydalandığını sanmıyorum. Çünkü kadınların yine ödeme güçlüğü olacak. Kadınlarımızın çalışmalarına GİŞKAD olarak destek vermeye devam ediyoruz.”

Demirağ, iş hayatına kadınların katılımın çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bir ülkenin istihdamda kadın oranı yüksekse girişimci kadın sayısı da yükseliyor” dedi.
 
MERSİN NÜFUSUNUN YÜZDE 51’İ KADIN

Türkiye’de kadının siyasetteki yerini gösteren tabloyu “acı matematiksel veriler” olarak tanımlayan Demirağ, kadının siyasetteki yerine dair de şunları anlattı: “Nüfusumuz, 1 milyon 793 bin 739 kişi Mersin’de yaşıyor. Bu nüfusun yüzde 51’i kadın. Salt çoğunluk biziz. Nüfus olarak 11. Büyük şehir. Türkiye’nin en kalabalık ilçelerinden biri Tarsus. Mersin’in yaş ortalamasında yaklaşık yüzde 40 genç nüfus var. Mersin yönetimine talip olanlar, her parti adayının ve aday adayı, bu nüfus oranını ve bu kesimleri hiçe sayarak çalışmasınlar. Buna göre yönetimlere talip olsunlar. Yapmıyorlarsa da o koltukları boşuna meşgul etmesinler. Yeni dönemde her birimiz bu konuyu yüksek sesle dile getirelim. Yaşanabilir bir Mersin için, hepimizin soluk aldığı Mersin’i iyi bir şehir olarak çocuklarımıza miras bırakabilmek için.”

Göçle gelen nüfusun yarattığı sosyal ve ekonomik sorunların da dikkate alınması gerektiğini dile getiren Demirağ, kentlilik bilincinin yerleşmemesinin sorumlusunun kenti yönetenler olduğunu söyledi.

78 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİS ÜYESİNİN 4’Ü KADIN

Yerel yönetimlere talip olanların katılımcı demokrasiye uygun projeler yapması gerektiğini vurgulayan Demirağ, yapılacak her projenin halkın istek ve görüşüne göre yapılaması gerektiğini ifade ederek, “Yöre halkı faydalanamıyorsa milyarlarca liralık kaynağı heba etmiş olursunuz. Katılımcı demokrasiye inanmış belediye başkanlarına ihtiyacımız var” diye konuştu.

Mersin’de kadın yöneticilerle ilgili bilgiler veren Demirağ, 1960 yıllardan beri Türkiye’nin ilk kadın belediye başkanını seçmiş olan Mersin’de bir kadın belediye başkanı olmadığına işaret ederek, “Ne bir belediye başkanımız var ne de yönetici olarak önemli bir yerde. 78 Büyükşehir Belediye meclis üyesinin 4’ü kadın. Bu acı bize yeter. Bu bizim utancımız olmalı. Mersin’i seven her vatandaş bunun için çaba sarf etmeli. Tabandan bunu yukarı hissettirmek gerekiyor. Yerel seçimlerinde cinsiyet kotası uygulanmalı. Fermuar sistemi hayata geçirilmeli. Beklentilerimiz var” dedi.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA