TYS: Dil Devrimi’nin korucusu ve sürdürücüsüyüz | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
TYS: Dil Devrimi’nin korucusu ve sürdürücüsüyüz

 

Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Türkçe’nin korunması ve Dil Devrimi’miz üzerine açıklama yaptı. Açıklamada TYS, dilimizin düşünce ve edebiyat gelmesinde mücadele vermiş şair ve yazarların mirasçısı olduklarına ve dil devriminin korunması görevinin sürdürücüsü olduklarını vurguladılar.

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Türkiye Yazarlar Sendikası yaptığı açıklamayla Türkçe’yi emperyaslist hegomonya karşı koruyacaklarını ve dilimizin edebiyat ve düşünce dili olmasında büyük emekler vermiş, mücadele etmiş yazar ve şairlerin mirasçısı olduklarını kaydetti. TYS, Dil Devrimi’nin korunması ve geliştirilmesi görevinin de sürdürücüsü olduğunu vurguladı. Açıklamada Dil Devrim’inden önce halkın okuryazar oranın ne denli düşük olduğuna, okuma ve yazma şansına sadece belli bir zümrenin sahip olduğuna da dikkat çekildi.

‘MEKTEPLER PATRONLARIN ÇOCUKLARINA MAHSUSTUR’

TYS tarafından yapılan ‘’Ayın’ı Çatlatamayanların Devrimidir Dil Devrimi’’ başlıklı açıklama şöyle: Osmanlı’da okuryazar oranı “devletliler” katında bile yüzde 10’u geçmiyor, bu oranın yüzde 4’ünüyse “milleti sadıka” oluşturuyordu. Halkın ne kadar okuyup yazabildiğiyse meçhuldü. Birinci Dünya Savaşı’nda ve sonrasında okuryazarlarının büyük bir kısmını da cephelerde yitiriyor, bu oran yüzde ikiye kadar düşüyordu.

Kurtuluş Savaşımızın, işgalcilere karşı ilk kurşununu İzmir’de sıkan Hasan Tahsin daha 25 Mart 1919 tarihinde Hukuk-u Beşer gazetesinde yazdığı yazıda “genel eğitimin” içinde bulunduğu durumu; “Alın teriyle çalışan ve ekmeğini kazanmak zorunda olan halk kesimleri her türlü eğitim hakkından yoksundur, ‘umumi’ olması gereken mektepler patronların çocuklarına mahsustur” satırlarıyla anlatıyordu.

Savaşın sürdüğü en şiddetli günlerde bile “dil” konusu tartışılıyor, 9 Mayıs 1920 tarihinde Büyük Millet Meclisi’nde Besim Atalay söz alarak halk eğitimi ve dil devrimi için çağrı yapıyordu: “Halk lisanında kullanılan kelimelerin derlenmesini, bir sözlük hazırlanmasını ve dünyanın hiçbirinde görülmeyen bu ‘çorba dil’den kurtulunması” gerektiğini anlatıyordu.

Mütareke yıllarında İstanbul hükümetinin Maarif Nezareti’ne alfabenin ıslahı için dört kişi tarafından hazırlanan bir tasarı sunuluyor, Cumhuriyet’in ilanından sonra toplanan İzmir İktisat Kongresi’nin işçi delegeleri İzmirli Nazmi ve arkadaşları Latin harflerine geçilmesi için önerge veriyor, “Müslümanlar Hıristiyanlaştı derler” diyen Kâzım Karabekir tarafından önerge reddediliyordu.

‘TÜRKÇEYİ BİR ARAP ÂLİMİNİN YAZDIĞINI SANIR’

Kanuni dönemi şiirinin tutkunu, aruz şairi Yahya Kemal, “Eski kitaplarımıza göz gezdiren insan Türkçeyi bir Arap âliminin yazdığını sanır. Söyleyiş ve yazılış farkı yüzünden öğrenme zorluğu çekiliyor” diye yazıyordu. 4 Şubat 1929 tarihli Hâkimiyet-i Milli’ye gazetesinde Yakup Kadri Karaosmanoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti halkçı bir devlete sahip olduğuna göre dili de halk dili olmalıdır” diyordu.

Arapça, Farsça sözcüklere dili dönmeyen halk, dili dönüp de söyleyebilenler için “Ayını ikiye çatlatıyorsun” diye bir deyim bile üretmişti.

 ‘YA HEMEN OLUR YA HİÇ OLMAZ’

Dilin sadeleştirilmesi ve alfabe devrimi tartışmaları Tanzimat’la başlamış ve aradan yüz yıl geçmişti. Tarihin akışı, Anadolu Aydınlanma Devrimi’nin önüne “Dil ve alfabe devrimini” bir zorunluluk olarak getirirken, eğitimin halklaşması, birliği, yayılması gerektiği de artık bir zorunluluktu. İşte Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e “Ya hemen olur ya hiç olmaz” dedirten dehası da bu “zorunluluğun” geciktirilemez ve ertelenemez oluşunu kavrayışında bir kez daha ortaya çıkıyordu.

“Ayını çatlatamayanların” dilini kullanarak onu bir edebiyat ve düşünce dili haline getirme mücadelesi vermiş şairlerin, yazarların mirasçısı; Dil Devrimi’nin korunması ve geliştirilmesi görevinin de sürdürücüsü olduğumuzu bir kere daha vurguluyoruz.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA