MESKİ OLAĞAN GENEL KURULU BİRİNCİ BİRLEŞİM TOPLANTISI YAPILDI | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 
MESKİ OLAĞAN GENEL KURULU BİRİNCİ BİRLEŞİM TOPLANTISI YAPILDI

 

73 OTOBÜS ALIMI İHALESİ 24 TEMMUZ’DA YAPILACAK

MESKİ Genel Müdürlüğü’nün Temmuz ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın birinci birleşimi gerçekleştirildi. Toplantıda, pandemi nedeniyle artan su tüketimine bağlı olarak faturalarda yaşanan şikayetler dikkate alınıp, su tarifelerinde değişikliğe gidildi.Buna göre, Mersin merkez ve ilçelerde daha önce 0-10 metreküp olan birinci kademe 0-15 metreküp, 11-20 olan ikinci kademe 16-30 metreküp, 21-75 metreküp olan üçüncü kademe 31-75 metreküp, dördüncü kademe ise 76 metreküp ve üzeri olarak belirlendi.
Yoğun olarak tarım ve hayvancılığın yapıldığı Mut ve Bozyazı ilçeleri için ise su kademelerinde farklı bir değişikliğe gidildi. Mut ve Bozyazı’da su tarifesinde birinci kademe 0-30 metreküp, ikinci kademe 31-75 metreküp, üçüncü kademe 75 metreküp ve üzeri olarak belirlendi. Birim fiyat üzerinden alınan yüzde 50 oranındaki atıksubedeli yüzde 45’e indirilirken, 1 metreküp su bedeli kadar alınan sabit bakım ücreti ise kaldırıldı. Meclis üyeleri, tarife değişikliği dolayısıyla Başkan Seçer’e teşekkür etti. Başkan Seçer ise “Çok değerli bir çalışma yaptık, bütün emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Başkan Seçer, pandemidevatandaşların evde kalması nedeniyle su tüketiminin yoğunlaştığını, bu nedenle artan faturalar nedeniyle şikayetler aldıklarını belirterek, “Bu şikayetlere kayıtsız kalmam mümkün değildi. Gönül isterdi ki kademeleri tamamen kaldıralım. Ama su zengini bir ülke de bölge de değiliz” dedi.
MESKİ’de tahsil edilen bedellerin yatırımlara katkısının sınırlı düzeyde kaldığını, daha çok hibeler ve uzun vadeli kredilerle çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Başkan Seçer, “Ben de istiyorum su mümkünse bedava olsun, ama bir bedeli olmalı. Suyu tasarruflu kullanmalıyız. Yasaların elverdiği ölçüde ucuz yapmalıyım. Maliyetleri düşürmeliyim” diye konuştu. 
Seçer, Mersin’in Tarsus’tan Anamur’a kadar özellikle tatil bölgeleri ve yaylalık beldeleri kapsayan batı bölgelerinin hızla altyapı çalışmalarına ihtiyaç duyduğunu söyledi. Başkan Seçer, pandemi nedeniyle iptal ettikleri 73 otobüs alımıyla ilgili ihaleyi 24 Temmuz’da gerçekleştireceklerini bildirdi.
MESKİ Genel Müdürlüğü’nün Temmuz ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın birinci birleşimi gerçekleştirildi. Toplantıda, pandemi nedeniyle artan su tüketimine bağlı olarak faturalarda yaşanan şikayetler dikkate alınıp, su tarifelerinde değişikliğe gidildi. Başkan Seçer, pandemide vatandaşların evde kalması dolayısıyla su tüketiminin yüzde 15 arttığını, artan faturalar nedeniyle şikayetler aldıklarını belirterek, “Bu şikayetlere kayıtsız kalmam mümkün değildi. Gönül isterdi ki kademeleri tamamen kaldıralım. Ama su zengini bir ülke de bölge de değiliz” dedi.Meclis üyeleri, tarife değişikliği dolayısıyla Başkan Seçer’e teşekkür ederken, Başkan Seçer ise “Çok değerli bir çalışma yaptık, bütün emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Tarifeler vatandaşı rahatlatacak biçimde yeniden düzenlendi
Genel Kurul’da kabul edilen tarifeler çerçevesinde Mersin merkez ve ilçelerde daha önce 0-10 metreküp olan birinci kademe 0-15 metreküp, 11-20 olan ikinci kademe 16-30 metreküp, 21-75 metreküp olan üçüncü kademe 31-75 metreküp, dördüncü kademe ise 76 metreküp ve üzeri olarak belirlendi.
Yoğun olarak tarım ve hayvancılığın yapıldığı Mut ve Bozyazı ilçeleri için ise su kademelerinde farklı bir değişikliğe gidildi. Mut ve Bozyazı’da su tarifesinde birinci kademe 0-30 metreküp, ikinci kademe 31-75 metreküp, üçüncü kademe 75 metreküp ve üzeri olarak belirlendi. 
Birim fiyat üzerinden alınan yüzde 50 oranındaki atıksu bedeli yüzde 45’e indirilirken, 1 metreküp su bedeli kadar alınan sabit bakım ücreti ise kaldırıldı. 
Pandemi süresinde meskenlerde ortalama yüzde 15 su tüketimi artışı yaşandı
Başkan Vahap Seçer, Mart ayıyla beraber tüm dünyada olduğu gibi pandemiyle mücadele süresinde birtakım önlemler alındığını, bu önlemlerin de insanların günlük yaşamında önemli değişiklere sebebiyet verdiğini belirterek, artan su tüketimine şu sözlerle açıklık getirdi: 
“Farklı bir süreç yaşadık. Yani gündüz okuluna giden bir çocuk evde kaldı. Memuriyet yapan bir vatandaşımız esnek çalışma, idari izin ya da diğer birtakım uygulamalarla evinde kaldı. 65 yaş ve üzeri, 20 yaş altı vatandaşlarımızın genelge gereği sokağa çıkması yasaklandı, onlar evde kaldı. Ve bu su tüketimimizi arttırdı. Meskenlerde bu süreç içerisinde ortalama olarak yüzde 15 civarında bir su tüketimi artışı oldu. Bu bazı meskenlerde yüzde 3’tür, yüzde 5’tir. Ama bazılarında yüzde 50’ye, yüzde 40’a varan su tüketimlerinde artışlar oldu. Bu bizim tahakkuklarımızda da görünüyor. Tahakkuklarımızda yaklaşık olarak yüzde 28’lik bir artış söz konusu oldu.Tahakkuk yapıldı ama parlamentonun çıkardığı bir dizi önlemler içinde yer alan su bedellerinin ödenmesinin 3 ay ertelenmesi konusu bizim Meclisimiz’e de geldi. Burada da mart, nisan, mayıs faturaları için 3 aylık süreyle ödemeleri herhangi bir fiyat farkına maruz bırakmadan erteleme kararı aldık. Dolayısıyla bunlar bizim tahsilatlarımızı sıkıntıya soktu. Ama kamuoyunda ortaya çıkan yüksek faturalar itirazlara ya da en azından şikâyetlere, serzenişlere sebep verdi. Haziran ayıyla beraber aslında su tüketimleri bir miktar da olsa pandemi kaynaklı azaldı. Ama tabi ki mevsimsel artışlar şu anda hala devam ediyor.”
Seçer: “Şikayetlere kayıtsız kalmam mümkün değildi”
Başkan Seçer, vatandaşlardan gelir kaybına uğradıkları, su faturalarını ödemekte zorlandıkları yönünde şikayetler aldıklarını belirterek, “Belediye Başkanı olarak şikayetlere kayıtsız kalmam mümkün değildi. İdareyle, bürokrat arkadaşlarımla görüştüm. Çünkü biz bunu 2019 yılı Kasım ayında bir karara bağladık. Tarifeleri belli, gelir bütçemiz belli, gider bütçemiz belli. Orada bir yıl içerisinde ne yatırımlar yapacağız, nereden ne para gelecek, ne kadar borçlanacağız. Hepsi hesaplanmış bunların. Ama yaptığımız çalışmalarda bazı düzenlemeler yapıp, bunun yanında bu düzenlemelerden kaynaklı gelir azalmasının yerine koyabileceğimiz bazı tedbirler de aldık. Bu tasarruf tedbirleridir, kaçak-kayıp oranının azaltılmasıdır, farklı harcamaları kısmaktır gibi birtakım önlemlerle bu dengeleri de sağlayabileceğimizi düşündük. Çünkü bu yaptığımız yeni düzenlemeyle bizim aylık kurumumuzun gelir kaybı 7 milyon lira. Yaklaşık olarak kalan süre içerisinde 35-40 milyon lira gibi bir gelir kaybına sebebiyet verecek. Bizim bütçemiz bu anlamda da sapma gösterecek. Onu biz farklı yöntemlerle, yeni alacağımız tedbirlerle de kompanse etmeyi düşünüyoruz” dedi.
“Pandemi olmasaydı fiyatlarda düzenleme düşünmüyorduk”
Örnekleriyle su faturalarında teklif ettikleri kademe değişikliğini Meclis üyelerine anlatan Başkan Seçer, “Biz, pandemi süreci yaşanmasaydı fiyatlarda bir düzenleme düşünmüyorduk. 2019 Kasım ayında mali portremizi önümüze koyduk, stratejik planımızı, yatırım programımızı önümüze koyduk, mevcut şartları önümüze koyduk. Bu doğrultuda tarife çalışması yaptık. MESKİ, Ekim 2017’den beri su fiyatlarında bir değişikliğe gitmemişti. Biz bu çalışmaları yaparken zaten 1 Haziran’dan geçerli olmak üzere meskenlerde yüzde10, işyerlerinde yüzde5’lik bir fiyat indirimine gitmiştik”diye konuştu
“Gönül ister ki kademeleri tamamen kaldıralım”
Mersin merkezde kullanılan suyun yüzde 85’inin Tarsus Berdan Gölü’nden sağlandığını ifade eden Başkan Seçer, “Gönül ister ki kademeleri tamamen kaldıralım. Ama bizim bu uygulamayı yapma nedenimiz, biz su zengini bir kent değiliz. Ülkemiz de su zengini bir ülke değil. Bazı bölgelerde Mut gibi daha yoğun su bulma imkanımız var. Bazı bölgelerde çok daha az” dedi.
“Ben de istiyorum su mümkünse bedava olsun, ama bir bedeli olmalı”
MESKİ’de tahsil edilen bedellerin yatırımlara katkısının sınırlı düzeyde kaldığını, daha çok hibeler ve uzun vadeli kredilerle çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Başkan Seçer, “Ben de istiyorum su mümkünse bedava olsun, ama bir bedeli olmalı. Suyu tasarruflu kullanmalıyız. Yasaların elverdiği ölçüde ucuz yapmalıyım. Maliyetleri düşürmeliyim. Mersin’in Tarsus’tan Anamur’a kadar özellikle batı bölgeleri, yani tatil bölgeleri, yaylalık beldeler çok süratla, ivedilikle altyapı çalışmalarına ihtiyaç duyuyor. Çok değerli bir çalışma yaptık, bütün emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
“Mümkün olan en ucuz suyu içirmemiz lazım”
Dertlerinin ticari bir faaliyet olmadığını belirten Seçer, “Kamu hizmeti olarak bakıyoruz. Mümkün olan en ucuz suyu içirmemiz lazım ama bunu yaparken bunun tedbirlerini almam lazım. Benim yatırım yapmam gerekiyor, temiz içme suyu, kanalizasyon, atıksu arıtma. 13 ilçede bu yatırımlar var. Benim bunun kaynağını yaratmam lazım. Kredi bulabilirsem kredi, bulamazsam öz kaynaklardan bunu yapıp, cari harcamalarımı, döngülerimi yapmakla mükellefim. Ben isterim ki hiç kademe olmasın ama bu mümkün değil. Ben böyle istiyorum diye popülist kararlar alamam. Popülist kararlar aldığım zaman sokaklardan kanalizasyon akar. Kırsalda yaşayan insanlar, zaten şehirde fatura ödeyen vatandaşımın faturasının dörtte bir fiyatını ödüyor. Bir de suyu kademesiz yaptığım zaman, evini, ağacını, arabasını, kamyonunu yıkayacak, sen evde elini yüzünü yıkamaya su bulamayacaksın. Su zenginliğimiz yok. Bu kademeleri biz koymak zorundayız, en makul şekilde bunu yapmak durumundayız”diye konuştu.
“Kaçak, kayıp konusunda taviz vermeyeceğiz”
İdari bir karar aldığını vurgulayan Seçer, “Kaçak, kayıp konusunda hiç taviz vermeyeceğiz. Abone, su faturasını ödüyor, adam kıt kanaat geçiniyor, yine gidiyor, yurttaşlık görevini yapıyor, abone olmuş yasalara uygun davranıyor. Öbür taraftan kaçak su kullanıyor, faturayı onun üzerine yazıyoruz. Ben buna müsaade etmek istemiyorum”dedi.
Başkan Seçer, MESKİ’nin 2019 yılı yatırımlarını anlattı
Başkan Seçer, MESKİ’nin devam eden ve yapılacak olan çalışmalarını da Meclis üyelerine anlattı. MESKİ’nin 14 bölgede devam eden yatırımları bulunduğunu, bu yatırımların toplamda 35’i bulacağını ifade eden Başkan Seçer, “Biz 2019 yılı içerisinde 840 bin 743 abonemize 343 bin 611 kilometre içme suyu, 102 bin 343 metre kanalizasyon ve 22 bin 432 kilometre yağmur suyu hattı imalatı gerçekleştirdik. Atıksu arıtma tesislerimizde 104 milyon 943 bin 519 metreküp atıksu arıtması sağladık. Suyun insan yaşamındaki önemi ve tasarruflu kullanımı hakkında 2019 yılı içerisinde 33 bin 812 öğrencimize eğitim verdik. 2019 yılı Mersin Su Analiz Laboratuvarımızda içme suyu ve atıksuda 3 bin 655 numuneye 61 bin 397 analiz gerçekleştirdik. 2019 yılı için faaliyet raporumuzun ortaya koyduğu sonuç bu yılda belirlenen amaç ve hedeflere bağlı olarak gerçekleşen performansımız yüzde 87.17 olarak hesaplanmıştır” diye konuştu.
“2020 yılı içerisinde planlanan içme suyu yatırımlarının toplamı 197 milyon 256 bin lira”
Meclis’te MESKİ Genel Müdürlüğü’nün projelerini içeren videonun izlenmesinin ardından konuşan Seçer, şöyle devam etti:
“Burada gördüğünüz çalışmaların 14 noktada devam ettiğini söyleyebilirim. Sizlere arz ettiğimiz bu projelerin tamamının 2020 yılı içerisinde ihalesi tamamlanacak, projesi tamamlanacak. Bu projelerimizin toplam tutarı 664 milyon 432 bin lira. Bu projelerimizin 2020 yılı toplam yatırıma dönüşüp, hakedişi yapılacak olan tutarı 169 milyon 955 bin lira. Devam eden içme suyu yatırımları 46 milyon 886 bin lira. 2020 yılı içerisinde planlanan içme suyu yatırımlarının toplamı 197 milyon 256 bin lira. Şu anda Çay-Çilek, Tömük, ihale aşamasında olanlar. Muhtemelen önümüzdeki aylarda da yer teslimi yapılıp, imalatlara başlanacak. Asıl önemli olan 254 milyon liralık planlanan kanalizasyon çalışmaları. Bir tanesi Gözne-Ayvagediği. Yine sonbaharda bunun ihalesine çıkıyoruz, projesi tamamlandı, detay çalışmalar yapılıyor. Geçtiğimiz günlerde İller Bankası ziyaretinde gündeme aldığımız Tömük Kanalizasyon Projesi, yaklaşık olarak 130 milyon liralık proje. Yine Türkiye'deki Mülteciler Yardım Programı FRIT’ten edindiğimiz hibeler var. Burada Akdeniz İlçesi Homurlu-Adanalıoğlu hattı var. Yine şu anda sözleşme aşamasında geldiğimiz 17 milyon Euro’luk Mezitli İçme Suyu Projemiz var. Bunlar da bu yıl içerisinde sözleşmesi yapılacak olan ve büyük bir oranda yer tesliminin yapılacağı ve imalatın başlayacağı alanlar.”
“4 bin 442 vatandaşımıza 3 milyon 842 bin 537 TL'sini tekrar geri ödeyelim”
MESKİ Olağanüstü Genel Kurulu’nun 16 Mayıs 2020 tarih ve 2 sayılı kararı neticesinde, daha önce emlak vergi değerinin yüzde 2’si olarak uygulanan su ve kanalizasyon harcamalarına katılım payı, emlak vergi değerinin binde 9’una, kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren indirilmişti. Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu Denetçiliği (Ombudsmanlık) Kurumu’nun kararı doğrultusunda, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yüzde 2 oranında katılım payı ödemesi yapan abonelere aradaki farkın iade edilebilmesi maddesi, 23 Temmuz’da yapılacak olan Meclis’e kadar görüşülmek üzere komisyona sevk edildi.Konuyla ilgili açıklama yapan Seçer,  şunları söyledi: 
“Daha önceki Genel Kurulumuz’da bu konuyu gündeme getirdik. 1 Ocak 2020 itibariyle ilk aboneliklerde yüzde 1 kanalizasyon, yüzde 1 içme suyu olmak üzere toplamda aboneler emlak vergi değerinin maksimum yüzde 2’si nispetinde bize katılım payı ödüyorlardı. Ancak 16 Mayıs 2020 tarihinde Meclisimiz’in aldığı karar gereğince biz bu oranı binde 9’a düşürdük. Ancak 1 Ocak'tan bu kararın yürürlüğe girdiği tarihe kadar 4 bin 442 vatandaşımız, Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne su aboneliği işlemi yaptırmış ve buradan kaynaklanan, yeni tarife ile abonelik yapan vatandaşlara göre bir hak mahrumiyeti ortaya çıkıyor. Biz bu mağduriyetin ortadan kaldırılmasını istedik. Sizler de olumlu baktınız ama bazı hukuki endişeler olduğunu söylediniz. Bizler de Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan bir görüş aldık. Bu kurum, bazı kararlara atıflarda bulunarak, bazı değerlendirmeler yapıyor. Doğal olarak tavsiye kararlar. Sayıştay’dan da alsak, Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan da alsak, bunun bir bağlayıcılığı yok. Mahkeme kararları esastır. Ancak biz bunu referans olarak burada karar alabileceğimizi düşündük. Aynı yıl içerisinde fiyat tarifesinde iki ayrı uygulamada abone olma tarihine göre eğer insanlar farklı bedel öderse bu hakkaniyet olmaz. Aynı mali yıl içerisindeyiz. Onun için geriye yürütelim. 4 bin 442 vatandaşımıza 3 milyon 842 bin 537 TL'sini tekrar geri ödeyelim diyorum.”
“İşten çıkarmalar idari kararlardır”
MESKİ’de işten çıkarılan işçiler ve bu durumun oluşturduğu maliyet ilgili sorular üzerine Başkan Seçer, “Bunlar idari kararlar. Bir kurumun işçi alımı yapması, işçi çıkarması, kar zarar hesabı, idari kararlardır. Dolayısıyla Türkiye bir hukuk devleti ise yasalar çerçevesinde kurum da üzerine düşeni yapmakla mükelleftir. Biz bunu tabii ki yerine getireceğiz” dedi.
24 Temmuz’da 73 otobüs ihalesi yapılacak
Ulaşımla ilgili sorular üzerine Başkan Seçer, pandemi sürecinde çok az sayıda yolcu taşıdıkları halde otobüs seferlerinden araç çekmediklerini söyledi. Seçer, “Her türlü imkanımızıseferber ederiz. Ulaşım konusunda da okulların açılmasıyla beraber servisler devreye girecek. Onların da belirli kurallar çerçevesinde öğrencilerini taşıyacaklarını düşünüyoruz. Tabii bu denetimler konusunda bizim zabıta birimlerinin ve emniyet güçlerinin görevleri doğrultusunda herkes vazifesini yapacak. Biz de zabıta birimlerimizi harekete geçireceğiz. Belediye otobüslerimiz seferlerine devam ediyor ancak 73 otobüs alımını biz gerçekleştirmiştik. Süreci de tamamlamıştık. Sadece bir protokole kalmıştı. İptal etmek zorunda kaldım. Çünkü Mart ayının başına ya da ortasına denk geldi. Pandemi sürecine. Şu anda ayın 24’ünde 63 solo dediğimiz 12 metrelik, 10 körüklü otobüs ihalesi yapılıyor. Umut ediyorum süreç akamete uğrama; itirazlar süreci uzatmaz. Kısa sürede bu otobüsleri de devreye sokarız” dedi.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA