BAÞKAN SEÇER, TARSUS ATIKSU ARITMA TESÝSÝ’NDEKÝ ÇALIÞMALARI ÝNCELEDÝ | DEMOKRAT MERSÝN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BÝR ÝLK: ‘GECE GÖZLEM ETKÝNLÝÐÝ’  21:35  ÞEHITOÐLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAÞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BÝRLÝKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜÞÜM ÇALýÞTAYýNA HAZýRLANýYOR   09:59  ÇAKýR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT ÝÇÝN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE ÝLK ADýMýNý ATTý  09:33  TOROSLAR’ýN YENI BAÞKANý YýLDýZ, MAZBATASýNý ALDý  09:31  BAÞKAN ABDULLAH ÖZYIÐIT, MAZBATASýNý ALDý  09:07  A.VAHAP ÞEHITOÐLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIÐI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDýRýSýNýN DÜÞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YýLDýZ’DAN TEÞEKKÜR MESAJý  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENÝDEN ‘BAÞKAN’  20:34  YENIÞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIÐIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEÞILKUÞ’TAN ÝL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYý MILLIYE RUHU FOTOÐRAFLARLA YENIDEN CANLANDýRýLDý  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAÞTý  10:00  BAÞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUÞTU  09:55  BAÞKAN ÖZYIÐIT, “BALýK PAZARý SAYýSýNý ARTTýRACAÐýZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜÞME ODASýNDA YENILEME BAÞLADý 
BAÞKAN SEÇER, TARSUS ATIKSU ARITMA TESÝSÝ’NDEKÝ ÇALIÞMALARI ÝNCELEDÝ

 

BAÞKAN SEÇER, TARSUS ATIKSU ARITMA TESÝSÝ’NDEKÝ ÇALIÞMALARI ÝNCELEDÝ

“ÇEVRE SAÐLIÐI AÇISINDAN ARITMA TESÝSLERÝMÝZÝ ÖNEMSÝYORUZ”

BaþkanSeçer, Tarsus ilçesi Karabucak mevkiinde yer alan MESKÝ Atýksu ArýtmaTesisi’nde incelemelerde bulundu. Yenileme çalýþmalarýyla ilgili bilgi alan Seçer, yeleðini giyip tesisi gezdi.Seçer, daha sonra Baðlar Mahallesi Pazar Yeri’nde de pazar esnafý ile bir araya geldi, vatandaþlarla selamlaþtý.
Seçer, Tarsus Atýksu Arýtma Tesisi’nde yaptýklarý yenileme çalýþmalarýyla ilgili olarak, “Arýtmalar canlý organizmalar gibi. Çalýþýyor sistem ve arýza verebiliyor ya da sistem içerisindeki bazý parçalar eskiyebiliyor ya da demode oluyor. Daha yeni bir teknoloji kullanmanýz gerekiyor. Çevre saðlýðý açýsýndan arýtma tesislerimizi önemsiyoruz. Tarsus’tan Anamur’a kadar, Çamlýyayla’dan Mut’a kadar her bölgemizde hiçbir ayrým yapmadanbu çalýþmalarýmýzý sürdüreceðiz” diye konuþtu. 
Atýksu arýtma tesisinden elde edilen temiz suyun tarýmda ve bahçe sulamada kullanýlabilmesi yönünde de çalýþmalar yaptýklarýný vurgulayanSeçer, “Buradan temiz su elde ediliyor ve bu tarýmda pekâlâ kullanýlabilir. Bahçe sulamada kullanýlabilir. Arkadaþlarýmýz bu yönde de çalýþma yapýyor” dedi. 
Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer, Tarsus ilçesi Karabucak mevkiinde yer alan MESKÝ Atýksu Arýtma Tesisi’nde incelemelerde bulundu. Yenileme çalýþmalarýyla ilgili bilgi alan Seçer, yeleðini giyip tesisi gezdi. Seçer, daha sonra Baðlar Mahallesi Pazar Yeri’nde de pazar esnafý ile bir araya gelip, vatandaþlarla selamlaþtý.
Baþkan Seçer, çiçekler ve Türk Bayraðý tablosu ile karþýlandý 
Baþkan Seçer’e saha gezisi sýrasýnda MESKÝ Genel Müdür Vekili Ýrfan Korkmaz, CHP Tarsus Ýlçe Baþkaný Ozan Varal, Büyükþehir Belediyesi ve Tarsus Belediyesi Meclis Üyeleri, MESKÝ bürokratlarýve daire baþkanlarý eþlik etti. MESKÝ Atýksu Arýtma Tesisi incelemesinin ardýndan Baðlar Mahallesi Pazar Yeri’ne gelen Baþkan Seçer’i Baðlar Mahalle Muhtarý Ahmet Altundað ellerinde çiçeklerle karþýladý. Baþkan Seçer’eBüyükþehir Belediyesi Ýtfaiye Dairesi Baþkanlýðý Tarsus Baðlar Ýtfaiye Þubesi itfaiyecileri de Türk Bayraðý tablosu hediye etti.
Baðlar Mahallesi Pazar Yeri’nde pazar esnafýna ‘Hayýrlý iþler’ dileyen Seçer, vatandaþlar ile de selamlaþtý.Seçer’inpazar gezisi sýrasýnda Büyükþehir Belediyesi personelleri tarafýndan da pazar esnafý ile vatandaþlara takvim, þapka ve Büyükþehir Belediyesi’nin hizmetlerinin yazýlý olduðu gazetelerden daðýtýldý. Seçer, Tarsus gezisi kapsamýnda son olarak, Ýmece Outlet’e uðrayarak, tekstil iþçilerine ‘Kolay gelsin’ dileðinde bulundu. 
“Çevre saðlýðý açýsýndan arýtma tesislerimizi önemsiyoruz”
Baþkan Seçer, Tarsus Atýksu Arýtma Tesisi’ndeyenileme ve revizyon çalýþmalarý olduðunu, bu çalýþmalarýn maliyetinin yaklaþýk 7 milyon lira düzeyinde bulunduðunu belirterek,“Ancak sadece burasý deðil, mevcudumuzda þu anda 11 paket, 12 konvansiyonel olmak üzere toplamda 23 arýtmamýz var. Tamamýnda revizyon isteyen tesislerimizde bu çalýþmalarý yapýyoruz. Þu ana kadar da yaklaþýk olarak 40 milyon liralýk bir çalýþma planlandý ve büyük bir oranda da gerçekleþiyor. Tabiiki bu devam edecek. Arýtmalar canlý organizmalar gibi. Çalýþýyor sistem ve arýza verebiliyor ya da sistem içerisindeki bazý parçalar eskiyebiliyor ya da demode oluyor. Daha yeni bir teknoloji kullanmanýz gerekiyor. Bunlarý takip ediyoruz. Neden takip ediyoruz? Çevre saðlýðý açýsýndan doðal olarak arýtma tesislerimizi önemsiyoruz. Ýnsan saðlýðý, çevre saðlýðý esas ve bu doðrultuda sürekli çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz” dedi. 
“Gözne Yaylasý’nda yýllardýr beklenen yatýrýmlarý yapacaðýz”
Baþkan Seçer, kanalizasyon konusundauzun yýllardýr beklenen yatýrýmlarý yapacaklarýný daifade ederek, ilerleyen süreçte Mersin’in batý, kuzey batý, yayla bölgeleri gibi ihtiyaç duyulan bütün yerlerde hem arýtma hem konvansiyonel, merkezi ya da ihtiyaç oranýna göre paket arýtma çalýþmalarýnýn sürdürüldüðünü belirtti. Seçer, “Gözne Yaylasý’nda yýllar süren kanalizasyon sorunu var. Þu anda kanalizasyon inþaatý baþladý sayýlýr. Ýhale etmiþtik, yer teslimini yaptýk. Süratle de gerçekleþtireceðiz. Hemen akabinde birkaç ay içerisinde de oranýn arýtma ihalesi de gerçekleþmiþ olacak. Uzun yýllardýr beklenen o yatýrýmlarý oraya yapacaðýz. Yine Tepeköy’de bir paket arýtma çalýþmamýz var. O da þu anda hayata geçiyor. Yine þu anda Tarsus’tayýz. Arýtma tesisimiz burada ama çevre yerleþim yerlerinde, daha önce köy statüsünde, belde statüsünde olan yerlerde, þimdi hepsi Büyükþehir’in sýnýrlarý içerisinde. Kanalizasyon sorunu var, kanalizasyon altyapý eksikliði var. Onlarý tamamlayýp yine bu arýtmamýza baðlayacaðýz” diye konuþtu.
“Tarsus’tan Anamur’a kadar hiçbir ayrým yapmadan çalýþmalarýmýzý sürdüreceðiz”
Seçer, çalýþmalarý yaparken kent genelinde hiçbir ayrým gözetmediklerinin de altýný çizerek, “Tarsus’tan Anamur’a kadar, Çamlýyayla’dan Mut’a kadar her bölgemizde hiçbir ayrým yapmadan, ihtiyaca mukabil, öncelikli ihtiyaçlarý tabi ki öne alarak, bu çalýþmalarýmýzý sürdüreceðiz. Örneðin Gülnar önemli bir yatýrým bekliyor. Orada kanalizasyon Gülnar’ýn içerisinde derenin içerisine akýyor. Bunu biliyoruz. Etrafa koku veriyor, rahatsýzlýk veriyor. Saðlýkaçýsýndan son derece sýkýntýlý. O da yakýn zamanda yapacaðýmýz ihale sonrasý baþlayacak inþaatlarýmýzdan bir tanesi olacak. Her köþede, her alanda olduðu gibi yine MESKÝ’mizatýksu arýtma tesisleri ve buna baðlý olarak kanalizasyon konusunda çalýþmalar yapýyor. Ancak yeni tesislerimiz ya da eski revize ettiðimiz tesislerimizi söyledim,mümkünse en son teknoloji kullanýlarak yapýlmalý. Hem daha etkin çalýþmasý, daha verimli çalýþmasý açýsýndan hem de sonuç alma bakýmýndan önemli olduðunu düþünüyoruz” ifadelerini kullandý. 
Atýksu arýtma tesisinden elde edilen su tarýmda kullanýlabilecek
Baþkan Seçer, atýksu arýtma tesisinden elde edilen temiz suyun tarýmda ve bahçe sulamada kullanýlabilmesi yönünde de çalýþmalar yaptýklarýný belirterek, þunlarý söyledi:
“Yine arýtma tesislerinin nihai ürünlerinin de deðerlendirilmesi konusu var. Buradan bir temiz su elde ediliyor ve bu tarýmda pekâlâ kullanýlabilir. Bahçe sulamada kullanýlabilir. Arkadaþlarýmýz bu yönde de çalýþma yapýyor. Örneðin Mezitli’de yeni bir atýksu arýtma tesisimiz devreye girdi. Oradan elde edilen ve tarýmsal sulamada kullanýlabilecek ya da vatandaþlarýmýzsitelerinde, evlerinde, bahçelerinde kullanabilecekleri suyu oradan temin edebilecekler. Arkadaþlarýmýz onun üzerine çalýþýyorlar. Çamur sorunu var. Þu anda düzenli depolama alanlarýmýz var. Oralara depoluyoruz ama çamur yapma konusunda da arkadaþlarýmýz çalýþmalar yürütüyor. Onlardan elde edilecek ekstra bazý faydalar konusunda teknolojiyi kullanarak bunlarý yapmaya çalýþýyoruz. Biz Karaduvar’da elektrik üretiyoruz. Biyogazdan. Yýlda da 3 milyon kilowattelektrik; ki bu yaklaþýk 1700 hane demek, 1700 haneye elektrik vermek demek. Yine Mezitli’dedevreye aldýðýmýz yeni tesisimizde böyle bir çalýþma bitti. Þu anda orada da biyogazdan elektrik üretimi baþladý. O tesisimizde de yýlda 1 milyon kilowatt elektrik üretimi saðlayacaðýz.”
12 tesiste 214 milyon 722 bin metreküp atýksu arýtýldý
MESKÝ tarafýndan Karaduvar ve Mezitli Atýksu Arýtma Tesisleri’nde biyogazdan enerji üretiliyor. Mezitli’nin enerji üretim lisansý iþlemleri2021 yýlý baþýnda tamamlandý. Karaduvar Atýksu Arýtma Tesisi’nde 2020 yýlý içerisinde 3 milyon 13 bin 976 kilowattenerji üretildi. Mali deðeri yaklaþýk 2 milyon 520 bin liraya denk gelen bu enerji, 1675 hanenin enerji ihtiyacýný karþýlamaya yetiyor.MESKÝ’nin tesislerde yaptýðý modernizasyonlar sayesinde 2020 yýlýndaki enerji üretimi bir önceki yýla göre yüzde 66,2 arttý. Arýtma tesislerinin modernizasyonu için 18 aydýr çalýþmalar aralýksýz sürüyor.Baþkan Seçer’in göreve geldiðigünden bu yana 12 tesiste toplam 214 milyon 722 bin metreküp atýksu arýtýldý.
Daha verimli ve ekonomik arýtma yapabilecek tesis dönüþümünü saðlamak amacýyla çalýþmalar yürüten MESKÝ, bugüne kadar yaklaþýk 25 milyon lira maliyetli yenileme çalýþmasý gerçekleþtirdi. MESKÝ, arýtma suyunun kalitesini artýrarak bu sayede çevre temizliðine önemli katký saðlamayý amaçlýyor. MESKÝ, tüm AtýksuArýtma Tesislerinin çamuru ve nakli ilebertarafý için de bu ayýn sonunda ihaleye çýkmayý planlýyor.

 



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapýlan yorumlarda IP Bilgileriniz kayýt altýna alýnmaktadýr..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA ÝLETÝÞÝM KÜNYE GÝZLÝLÝK ÝLKELERÝ

 
Siteden yararlanýrken gizlilik ilkelerini okumanýzý tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm haklarý saklýdýr. Ýzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayýnlanamaz, kopyalanamaz, kullanýlamaz.

URA MEDYA