Çanakkale’yi geçilmez kılan irade | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
Çanakkale’yi geçilmez kılan irade

 

Çanakkale’yi geçilmez kılan irade

Zerrin Öztürk

Çanakkale’de iki irade savaştı. Emperyalizm ile mazlum milletimizin iradesi!

İradesi daha güçlü olan Türk milleti galip geldi.

Direnen mazlum halkımızın, emperyalizmin göğsüne dayadığı hançere karşı varlığında taşıdığı, gücüne dayandığı iradedir bu.

Savaşı silahlar değil, sonunda insan kazanır. Tarih bunun örnekleriyle dolu.

İradeyi oluşturan nedir? Milletimizin iradesini oluşturan, kültürel ve manevi değerlerinden ortaya çıkan kararlılık duygusudur. İçindeki töresi ve inançlarıyla yüksek karakter özelliğidir.

Bu o kadar belirgindir ki, komutan, “Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum!” dediği anda köylü çocuğu bunu doğru anladı, doğru algıladı. O an komutanıyla öyle bir ruh akışı yaşadı ki, işte bu zaferi getirdi.

Kazanılan zafer, insanlığın zaferidir. Çünkü arkasından milyarlarca insanı etkileyen Rus ve Çin Devrimleri gerçekleşti.

Eğer, Çanakkale’de mazlumun iradesi yenilse idi, insanlığın devrim dalgaları sonraki zamanlara ertelenmiş olacaktı.

İşin sırrı “Ben size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum!” denildiğinde, Anadolu’nun dört bir yanından gelen Memetlerin bunu idrak ederken, kutsal vazifeyi sahiplenmesidir.

Mehmet’te bu iradeyi sağlayan nedir?İşte orada kadın öne çıkıyor. Ve analar, eşler, nişanlılar zaferi belirleyecek iradeyi Memet’e bir kez daha aşıladılar.

Oğlunu savaşa uğurlayan Ana şöyle diyor: “Git oğul! Bizi merak etme. Zafer kazanmadan, düşmanı yenmeden sakın gelme. Hakkımı, sütümü helâl etmem!”

Nişanlı kız, savaşa gidecek sevgilisine son buluşmada sorar:                                 

- Memet, beni seviyor musun?

- O nasıl söz, tabii ki seviyorum. Sen benim namusumsun!

Kızın yanıtı şöyle olur:                                                                                                         

-Memet sana bir şey diyeyim. En büyük namus Vatan’dır. Onu kurtar öyle gel!

Anafartalar’da Mehmetçik’le omuz omuza çarpışan Mücahide Hatice Hanım’ın, Kosova’dan ailesini bırakıp gelen Dragaşlı Zeynep Mido Çavuş’un, Gediz cephesini geri alan 600 askerli bölüğün kumandanı 12 yaşındaki Nezahat Onbaşı’nın, düşmana göz açtırmayan kadın keskin nişancıların iradesi de aynı büyük iradenin ortaya çıkışıdır.

Kadına bu gücü veren nedir? Elbette kadın,yüksek iradeyi yaratma gücünü kendi tarihsel geçmişinden, Anadolu kadın saygınlığının derin köklerinden almıştır.

Dede Korkut’taki Ana Atalardan sürüp gelen aynı irade, savaşçılığıyla bugün Türkiye’nin birliği için Evlat Nöbetleri’nde yine zafere koşuyor.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA