ABDÜLHAMİT HAN DONANMADAN NEDEN KORKARDI? | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
ABDÜLHAMİT HAN DONANMADAN NEDEN KORKARDI?

 

ABDÜLHAMİT HAN DONANMADAN NEDEN KORKARDI?

Serdar Erkan - 13-04-2021 


ODTÜ’de, bir çok öğrenci ‘Devrim Tarihi’ dersinden çok çekinirdi. 
Bir çok öğrenci meslek derslerinden geçtiği halde üniversiteyi bitirme aşamasında bu dersi hafife alıp, geçemediği için dönem veya yıl kaybetmiştir. 
Dersin hocası Yuluğ Tekin Kurat’ın, (yaşıyorsa sağlıklı bir yaşam diliyorum) çoğunlukla fizik amfisinde verdiği dersleri hiç kaçırmazdım. Çünkü bir çok mesleki derslerin yanında,  çok eğlenceli ve dinlendirici bir tarih anlatımı vardı. 

İSTANBUL SOKAKLARINDA DONANMA YUMURTASI SATILIYOR

Yuluğ hocanın bir dersinde anlattığı bu yaşanmış olay, aslında bir dönemin siyasi iklimini göstermesi açısından çok önemlidir. 
Abdülhamit Han’ın kırk yıllık baskı döneminde jurnalcilik çok yaygındı. 
Özellikle o dönemin aydınlarının ve  Osmanlı’nın geri kalmışlığını sorgulayan Jön-Türklerin, aydınların ve özellikle subayların kendisinin tahttan indirilmesinden çok korkmaktadır.
Bir gün Donanma subaylarının, savaş gemilerini boğazda sarayın önünde  konuşlanıp, toplarını saraya çevirip, kendisini tahtan indirecekleri ‘jurnal’i saraya ulaşır. 
Bunun üzerine hemen emir verir;
Donanmanın tüm savaş gemilerini Haliç’e  gönderip Kasımpaşa önlerine yanyana demirletilir ve yıllarca hapsedilerek oradan çıkarılmaz...
Gemiler zamanla paslanır, subaylar ve  mürettebat denizciliği unutur. 
Öyle ki,  İngilizler yapılan anlaşmaya aykırı olarak Kıbrıs adasına el koyduklarında gemilerin Haliç’ten çıkıp müdahale edecek mecali kalmamıştır.
Zamanla  gemiler demir yığını haline gelirler, içleri boşaltılır. Çevrede yaşayanlar içinde tavuk beslemeye başlarlar. Buradaki Tavukların yumurtaları, İstanbul sokaklarında seyyar satıcılar tarafından ‘Donanma Yumurtası geldiiiiiii’ diye anons edilerek kapış kapış satılır...

DENİZCİLER ORDUNUN EN AYDIN VE İLERİCİ UNSURUDUR

Dünya’nın her yerinde Denizciler, meslekleri gereği, en cesur, en atak ve dışa açık, Dünya konjonktürünü ve gelişmeleri iyi takibeden ve okuyan kişilerdir. 
Kıtaların keşifleri onların sayesinde olmuştur. 
Çünkü gezdikleri liman ve ülkelerde, yaşamları,  kültürleri ve gelişmeleri duyma, görme ve kıyaslama fırsatını ve olanağını bulurlar. 
Bu nedenle halkımız da, ‘çok okuyan değil, çok gezen bilir ‘ demiştir. 
Bu nedenle Abdülhamit Han döneminde de, Denizcilerin bilgi ve bilinç seviyesi yüksekti. 
Jön Türkler gibi, Denizci Askerlerde, Osmanlı’nın neden hızla çürüdüğünü görmekteydiler. 
Donanmanın subayları da , Abdülhamit döneminde Avrupa ile Rusya arasında salt tahtını korumak için denge ve entrika siyaseti ile Osmanlı’nın en büyük toprak kayıplarını yaşadığını görmüş, bunun nedenlerini sorgulayıp, aralarında tartışmışlardır. Bu durumu öğrenip, rahatsız olup korkan Abdülhamit de mevcut savaş gemilerini Haliç’e hapsetmiştir.

Geçen hafta emekli denizci subayların, “Montrö anlaşması” ve ‘Tekkede yakalanan amiral’ konusunda toplumu uyarması, geçmişte Devrim Tarihi dersinde dinlediğim bu tarihi olayı anımsattı.
Bu arada, geçtiğimiz bir hafta içinde yaşadığımız, Ukrayna krizi, Rusya Büyükelçisi’nin açıklaması ve Putin’in telefonu, emekli diplomatların ve denizcilerin uyarılarının ne kadar haklı ve doğru olduğunu göstermedi mi?
Diğer yandan, FETÖ’cülerin Ergenekon ve Balyoz casusluk sahte davalarıyla, ordudan uzaklaştırılıp, haksız yere yıllarca hapis yatmış, kaçma olasılığı olmayan, ortalama 70 yaşlarındaki emekli Denizci Amirallerin gözaltı sürelerinin 4 gün daha uzatılması vicdanları yaralamıştır.,
Öte yandan, tekkede yakalanan tarikatçı amiralin soruşturmasının akibeti ne oldu bilen var mı?



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA