ÝNGÝLTERE’NÝN DÜNYA TAHLÝLÝ 1-2 | DEMOKRAT MERSÝN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BÝR ÝLK: ‘GECE GÖZLEM ETKÝNLÝÐÝ’  21:35  ÞEHITOÐLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAÞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BÝRLÝKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜÞÜM ÇALýÞTAYýNA HAZýRLANýYOR   09:59  ÇAKýR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT ÝÇÝN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE ÝLK ADýMýNý ATTý  09:33  TOROSLAR’ýN YENI BAÞKANý YýLDýZ, MAZBATASýNý ALDý  09:31  BAÞKAN ABDULLAH ÖZYIÐIT, MAZBATASýNý ALDý  09:07  A.VAHAP ÞEHITOÐLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIÐI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDýRýSýNýN DÜÞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YýLDýZ’DAN TEÞEKKÜR MESAJý  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENÝDEN ‘BAÞKAN’  20:34  YENIÞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIÐIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEÞILKUÞ’TAN ÝL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYý MILLIYE RUHU FOTOÐRAFLARLA YENIDEN CANLANDýRýLDý  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAÞTý  10:00  BAÞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUÞTU  09:55  BAÞKAN ÖZYIÐIT, “BALýK PAZARý SAYýSýNý ARTTýRACAÐýZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜÞME ODASýNDA YENILEME BAÞLADý 
ÝNGÝLTERE’NÝN DÜNYA TAHLÝLÝ 1-2

 

ÝNGÝLTERE’NÝN DÜNYA TAHLÝLÝ 1-2

Ýngiliz Devleti’nin kurumsal strateji belgesi ülkeyi büyük çaplý silahlý çatýþmaya hazýrlýyor 1:

 

Ýngiliz Hükümeti, ABD öncülüðünde Ýngiltere destekli kurulan düzenin sona erdiðini ve Ýngiltere'nin artýk farklý bir dünyaya ‘hazýr olduðunu göstermesi gerektiðini’ ilan ediyor. Bu dünya 'jeopolitik kaymalar, sistemik rekabet, hýzlý teknolojik deðiþim ve ulusötesi sýnamalar' ile tanýmlanmaktadýr.

 

YUNUS SONER / SÝYASET BÝLÝMCÝ

16 Mart'ta Ýngiliz Hükümeti, “Rekabetçi Bir Çaðda Küresel Britanya: Güvenlik, Savunma, Kalkýnma ve Dýþ Politikanýn Bütünlüklü Deðerlendirmesi” baþlýklý bir rapor yayýnladý. Rapor, Baþbakan Boris Johnson'ýn önsözü ile baþlýyor ve Ýngiliz Parlamentosu'na sunuldu.(1)

Hükümet, 2020'nin baþlarýnda “Bütünlüklü Deðerlendirme” (Integrated Review) olarak kýsaltýlan rapor üzerinde çalýþmaya baþladý ve raporun B harfli ekinde belirtildiði gibi farklý devlet kurumlarý, parlamento komiteleri ve uluslararasý müttefiklerin yaný sýra ulusal ve uluslararasý uzmanlarýn katkýda bulundu. Bu nedenle rapor hükümetin konsensüsünü yansýtýyor.

Rapor, Ýngiliz hükümeti için bir “eylem kýlavuzu” olduðunu ifade ediyor. “Bütünlüklü Deðerlendirme”, zengin ve dirençli bir ulus olma amacýyla Ýngiltere hükümetinin 2025 yýlýna kadar savunma, güvenlik ve dýþ politika hedeflerini belirliyor. 

Ýnceleme, çok kutupluluk, artan rekabet ve jeopolitik ve jeoekonomik deðiþimler tarafýndan tanýmlanan “yeni bir dünyanýn oluþtuðunu” belirtmektedir (Sayfa 3 – aksi belirtilmedikçe tüm sayfa numaralarý Bütünlüklü Deðerlendirme’den, tüm çevriler YS).

Rusya ve Çin, Ýngiltere'nin baþlýca rakipleri iken, Orta Güçler ve Avrupa Birliði de Londra ile rekabetçi bir iliþkiye girme potansiyeline sahiptir. Rapora göre bu rekabetlerin “barýþ ve savaþ arasýndaki çizgiyi sýnamasý” bekleniyor (28).

Ýnceleme, hükümetin yeniden yapýlanmasýný, artan nükleer caydýrýcýlýk dahil savunma düzenlemesini, iç hukuku ve küresel olarak aktif müdahaleci adýmlarý içeren bir tepki politikasýnýn ana hatlarýný çiziyor. Özetlemek gerekirse Ýngiliz Hükümeti savaþa hazýrlanýyor.

ÇOK KUTUPLU DÜNYA OLUÞTU

Rapor þu temel tespiti yapýyor:

“Bütünlüklü Deðerlendirme ayrýca bir yaklaþým deðiþikliðine de iþaret ediyor (vurgu özgün metinde, YS). Son on yýlda, Birleþik Krallýk politikasý, Birleþik Krallýk'a ve diðer uluslara büyük fayda saðlayan, Soðuk Savaþ sonrasý "kurallara dayalý uluslararasý sistemi" korumaya odaklanmýþtýr. Ancak bugün, uluslararasý düzen daha parçalýdýr ve niteliðini çýkarlar, normlar ve deðerler üzerinde devletler arasýndaki yoðun rekabet belirlemektedir. Statükoyu savunmak, önümüzdeki on yýl için artýk yeterli deðil.” (11 – Çeviri YS)

Ýngiliz Hükümeti, ABD öncülüðünde Ýngiltere destekli kurulan düzenin sona erdiðini ve Ýngiltere'nin artýk farklý bir dünyaya “hazýr olduðunu göstermesi gerektiðini” ilan ediyor. (3 – Baþbakanýn Önsözü)

Bu dünya “jeopolitik ve jeoekonomik kaymalar, sistemik rekabet, hýzlý teknolojik deðiþim ve ulusötesi sýnamalar” ile tanýmlanmaktadýr (17).

SÝSTEMÝK REKABET

Ýngiliz hükümeti raporda, “Çok kutuplu bir dünyada, devletler ve devlet gruplarý arasýnda uluslararasý düzeni þekillendirmek için artan bir rekabet olacak” diyor ve rekabetin aþaðýdaki alanlarda gerçekleþtiðini söylüyor:

- Siyasi sistemler arasýnda;

- Uluslararasý düzeni þekillendirmek için;

- Kara, deniz, hava sahasý ve siber uzaya hakim olmak;

- Ve küresel ekonomik büyümeden daha fazla pay almak. (28f)

Sistemik rekabet ifadesi ile hakimiyetin kaybedildiði Ýngiltere tarafýndan kabul edilmektedir. Soðuk Savaþ sonrasý dönemde ABD ve baþlýca müttefikleri yukarýda sayýlan alanlara hakim oldu. Þimdi, bunlar bir çatýþma sorunudur.

Ýngiliz Hükümeti, bu rekabette her aracýn kullanýlacaðýný belirtiyor.

EKONOMÝK DEVLET YÖNETÝMÝ

Bütünlüklü Deðerlendirme, rakiplerin “ekonomi üzerindeki devlet yönetimini sistemik rekabette bir kaldýraç olarak benimsemelerini” öngörmektedir. Daha fazla korumacýlýk ve ekonomik milliyetçiliðin yaný sýra, bu, bazen rakiplerin ekonomik ve güvenlik çýkarlarýný hedef almak ve baltalamak için geleneksel ekonomi politikasýndan yasadýþý finansmana kadar ekonomik araçlarýn kasýtlý kullanýmýný içerecektir.” (29)

ARTAN BÖLGESEL ÇATIÞMALAR

“Artan çatýþma ve istikrarsýzlýk” 2030'da olaðan hale gelecektir, çünkü “sistemik rekabetin yönlendirdiði dýþ güçler, muhtemelen ulusal ve bölgesel çatýþmalara müdahil olmaya devam edecek ve kendi çýkarlarý için bunlarýn geliþimini etkileyecektir. Bu, artan çatýþma risklerini artýracaktýr.” (29)

Hakimiyet için askeri çatýþmalar devam edecek, ancak “ekonomik devlet yönetimi, siber saldýrýlar, dezenformasyon ve vekiller” yaygýn ek araçlar haline geldiðinden, “sistemik rekabet barýþ ve savaþ arasýndaki çizgiyi test edecek.” (28)

ANA RAKÝPLER

Bütünlüklü Deðerlendirme’nin bir çok yerinde (18, 20, 71, 85) Rusya'nýn “Birleþik Krallýk için en ciddi tehdit” olarak anýlmasý þaþýrtýcý deðil. Rapordaki yenilik, Rusya'nýn “Kýrým'ý ilhaký” gibi belirli ve somut eylemlerinin deðil, Rus hükümetinin kendisini hedef almasýdýr. Bu, ülkenin genel olarak “devlet tehdidi” olarak tanýmlanmasýna da yansýmýþtýr.

Rapor, Rusya ile ilgili olarak þunlarý belirtmektedir:

“Birleþik Krallýk, Rusya'nýn halkýna, kültürüne ve tarihine saygý duyuyor. Bununla birlikte, hükümetiyle iliþkiler düzelene kadar, Rusya'dan kaynaklanan tüm tehditler yelpazesini aktif olarak caydýracak ve karþý koyacaðýz." (61)

Ýngiltere, Rusya hükümetine “saygý göstermiyor” ve ülkenin “bir tehdit yelpazesi” ürettiðini düþünüyor.

Bu nedenle, Birleþik Krallýk hükümeti aþaðýda açýklanacak önemleriyle en baþta Rusya ile rekabeti ele almaktadýr.

Ana rakipler: Çin “Ýngiltere ekonomik güvenliðine yönelik en büyük devlet tehdidi”

Birleþik Krallýk hükümeti, küresel stratejisinde en büyük deðiþikliði Çin'e iliþkin deðerlendirmesine göre yapýyor. Aþaðýdaki tablo, deðiþikliði daha iyi gösterebilmek için 2015 Ulusal Güvenlik Stratejisi Ýncelemesindeki (solda) deðerlendirmeyi mevcut deðerlendirmeyle karþýlaþtýrmaktadýr.

Solda: Ulusal Güvenlik Stratejisi ve Stratejik Savunma ve Güvenlik Ýncelemesi, Kasým 2015, S. 58.(2) Saðda: Bütünlüklü Deðerlendirme, Mart 2021, S. 62, vurgular YS.

2015 Ulusal Güvenlik Stratejisi, Xinjiang, Hong Kong veya Tayvan gibi bugün Ýngiltere’nin önemli baský uyguladýðý konularýn adýný bile geçirmiyor.

2021'de Ýngiltere nezdinde Çin, “sistemik bir rakip” (26) ve “en büyük devlet tehdidi” (62) haline geldi. Mevcut rapor güçlü bir çeliþki içeriyor gibi görünüyor: Bir yandan, Birleþik Krallýk hükümeti “daha ​​derin ticaret baðlantýlarý ve daha fazla Çin yatýrýmý dahil olmak üzere olumlu bir ekonomik iliþki sürdürmek” istiyor (62). Diðer yandan, Birleþik Krallýk “ulusal güvenliði korumak için doðrudan yatýrýmlara müdahale edecek” (52), “tedarik zincirlerinin direncini güçlendirecek” (62) ve örneðin Sincan ve Hong Kong örneklerinde “deðerleri savunmak için dik duracaktýr”. Ayrýca, sistemik bir rakip olan otoriter bir devlet olarak Çin, küresel “farklý siyasi sistem türleri arasýndaki ideolojik rekabetin” karþý tarafýnda yer almaktadýr (28).

Çeliþki gibi görünen þey aslýnda yeni bir metodolojidir. “Deðerler için ayaða kalkmak” veya askeri varlýk sergilemek, “olumlu ekonomik iliþkiyi” gerçekleþtirmenin, yani Çin'in daha fazla zenginliðini elde etmenin yoludur.

ARTAN REKABET ALANI: HÝNT-PASÝFÝK

Çin'in zenginliði ise, yükselen tamamlama alaný olan Hint-Pasifik'e ve raporda satýr aralarýnda bahsedilen, Ýngiltere'nin üçüncü rakibine dikkat çekiyor: Avrupa Birliði.

Rapor þu ifadeleri kullanýyor: “Küresel ekonomik güç dengesindeki deðiþimler. Küresel ekonomideki büyümenin itici güçleri, özellikle Hint-Pasifik bölgesi olmak üzere güneye ve doðuya doðru ilerlemeye devam edecek gibi görünüyor.” (26)

Bu nedenle rapor, Birleþik Krallýk'ýn bütün bir bölümü, "Hint-Pasifik eðimi: bir çerçeve" baþlýðý altýnda "ekonomik fýrsatlar, güvenlik ve deðerler" konusundaki çalýþmalarýna ayýrmaktadýr. (66).

VE YENÝ BÝR RAKÝP: AVRUPA BÝRLÝÐÝ

Hint-Pasifik bölgesi, Birleþik Krallýk'ýn "Fransa ve Almanya dahil olmak üzere Avrupalý ​​Ortaklarla daha yakýn çalýþmanýn yollarýný arayacaðý" (66), ancak her zaman lider konumda olacak bir alan olacaktýr:

“Önümüzdeki on yýlda Birleþik Krallýk, Hint-Pasifik'teki angajmanýmýzý derinleþtirecek ve diðer tüm Avrupa ülkelerinden daha büyük ve daha kalýcý bir varlýk kuracaktýr. Bölge zaten ekonomimiz ve güvenliðimiz için kritik öneme sahiptir, uluslararasý yasalarýn, kurallarýn ve normlarýn müzakere edilmesi için bir odak noktasýdýr ve önümüzdeki on yýlda Birleþik Krallýk'ýn refahý için daha önemli hale gelecektir." (62)

BREXIT, “çýkarýmýza uygun olduðunda farklý ekonomik ve politik yollarý takip etme ve dýþ politikaya farklý bir yaklaþým getirme için fýrsat” ve özellikle “yükselen piyasalardan, küresel ekonomideki deðiþimlerden yararlanmak için iyi bir konumda olmanýn” zemini kabul ediliyor. (60)

Bu nedenle, Birleþik Krallýk'ýn hem Hint-Pasifik'e yoðun bir þekilde odaklanmasý, hem de bu bölgede AB ile rekabetçi-iþbirliði iliþkisi olmasý beklenmektedir.

NOT: Bu yazý Mart 2021’de Ýngilizce olarak United World International web sitesinde yayýmlanmýþtýr.

DÝPNOTLAR:

(1) Raporun orijinali için: https://www.gov.uk/government/publications/global-britain-in-a-competitive-age-the-integrated-review-of-security-defence-development-and-foreign-policy

(2) 2015 Ulusal Güvenlik Belgesi için: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/555607/2015_Strategic_Defence_and_Security_Review.pdf

-------------------------------------------------------------------------

Ýngiltere hükümetini, ordusunu ve toplumunu büyük çaplý çatýþmaya hazýrlýyor-2

 

Birleþik Krallýk ABD'nin hegemonya kaybýný ve rekabetin baþladýðýný kabul ediyor. Rekabete hazýrlanmak için þu önerileri yapýyor: Hükümet reformu, yurtiçi uyum, artýrýlan nükleer tehdit, artýrýlan uluslararasý siyasi müdahale ve uluslararasý askeri varlýk

YUNUS SONER / SÝYASET BÝLÝMCÝ

Birleþik Krallýk hükümeti, Bütünlüklü Deðerlendirme’de, ABD'nin paylaþtýðý küresel hegemonyanýn kaybýný ve gelecekteki dünya düzenini þekillendirmek için rekabetin baþladýðýný kabul ediyor. Bu, emperyalist bir “uyan borusudur.” Sonucunda Ýngiltere'nin uluslararasý konum ve tutumu bütünüyle gözden geçiriliyor.

Birleþik Krallýk Hükümeti'nin küresel rekabete yönelik hazýrlýklarý þu 5 nokta ile özetlenebilir: 1. Hükümet reformu 2. Yurtiçi hazýrlýk 3. Nükleer tehdidi artýrmak 4. Artan uluslararasý askeri varlýk ve 5. Artan uluslararasý siyasi müdahale.

Bütünlüklü Deðerlendirme’nin ruhu ve öngörülen düzenlemeler, Birleþik Krallýk Hükümeti'nin kendisini, toplumunu ve ordusunu doðrudan savaþa deðilse bile küresel düzeyde büyük bir çatýþmaya hazýrladýðýný gösteriyor.

Hükümet raporu, “Bütünlüklü Deðerlendirme’nin merkezinde, güvenlik ve dayanýklýlýða yönelik artan bir önemin olduðunu” belirterek, “küresel barýþ ve istikrar çabalarýmýzýn artan riskler yarattýðýný kabul etmemiz” gerektiðini ilan ediyor (11)

1. KURUMSAL HÜKÜMET REFORMU

Rapor, “hükümet genelinde entegrasyon” kapsamýnda, 2018 Füzyon Doktrini çerçevesinde “savunma, diplomasi, kalkýnma, istihbarat ve güvenlik, ticaret ve iç politikanýn yönlerini bir araya getirmeyi” önermektedir. (19)

Entegre Harekat kavramý, güvenlik önlemleri konusunda daha fazla hükümet entegrasyonu önerirken, rapor ayrýca ekonomik ve ulusal güvenlik arasýndaki ayrýmýn “giderek gereksiz hale geldiðinin” altýný çiziyor (19). Bu nedenle, ulusal güvenlik ihtiyaçlarýna göre Birleþik Krallýk'a yönelik Doðrudan Yabancý Yatýrýmý’ný daha iyi kontrol etmek için "güncellenmiþ bir yatýrým stratejisi" de duyuruluyor. (52)

Özetle, devlet organizasyonunun daha merkezi olmasý ve artan derecede ulusal güvenlik ve uluslararasý rekabete odaklanmasý bekleniyor.

Ýlginç bir þekilde rapor “düþmanlarýn ve rakiplerin zaten daha entegre bir þekilde hareket ettiðini” ilan ederek, sözde otoriter devletlerin yolunu takip ediyor (19).

2. YURTÝÇÝ HAZIRLIK

Ýngiliz hükümeti ülke içinde totaliter, milliyetçi, ve “bayrak etrafýnda toplanýn” olarak özetlenebilecek bir reform hazýrlýyor.

Birleþik Krallýk hükümeti iç politikada kulaða oldukça totaliter gelen hazýrlýklarý ilan ediyor: Sözde devlet tehditlerine karþý “bütün toplumu kapsayan yaklaþým” (22) ve “bütün hükümeti kapsayan yaklaþým” (74) gerekiyor. Yani, Ýngiltere, Rusya ve Çin ile rekabette kendi toplum ve hükümetini bütünlüklü olarak gözden geçiriyor.

‘Demokrasiyi Savunma’ adlý program, rapora göre “Birleþik Krallýk kurumlarýný ve seçilmiþ yetkilileri yýldýrma, müdahale ve casusluktan koruyacaktýr” (74). Ýngiliz hükümeti, olasý Rus ve Çin yanlýsý etkilere karþý savunma amacýyla, diðer G-7 ülkeleriyle koordineli olarak seçim sistemleri, seçmen kaydý ve kampanyalarý üzerinde yeni kontroller duyuruyor.

Ýngiltere hükümeti toplum üzerindeki kontrolünü de ulusal güvenlik lehine güçlendiriyor: “Ulusal güvenliðin korunmasýna yönelik engelleri ortadan kaldýrmak için yasalarý, politikalarý ve uygulamalarý yenileyeceðiz” ve “Devlet Tehditlerine Karþý Mevzuat getireceðiz” (74). Bu mevzuatýn amacý, “devletler tarafýndan ve devletler adýna yürütülen zararlý faaliyetleri suç kategorisine koymak” olarak belirtiliyor. (75)

Ayrýca rapor, “Ýngiltere içinde dezenformasyona karþý” yeni yasalarýn da sunulacaðýný ilan ediyor. (75)

Sonuç olarak, Birleþik Krallýk hükümeti, uluslararasý rakiplerine karþý saðlam bir iç cephe yaratmak için toplum üzerindeki kontrolünü artýrýyor. Uygulamalar

en küçük barýþsever hareketlerin bile Sovyet yanlýsý, 5. Kol örgütlenmesi ve ulusal güvenliðe tehdit sayýldýðý Soðuk Savaþ dönemini anýmsatýyor.

3. NÜKLEER TEHDÝDÝ ARTIRMAK

Ýngiltere hükümeti, nükleer savaþ baþlýðý sayýsýný artýrmaya karar verdi.

Bütünlüklü Deðerlendirme'da açýklanan bir diðer önemli karar nükleer caydýrýcýlýkla ilgiliydi ve büyük uluslararasý yanký uyandýrdý. Ýngiltere hükümeti, önceki nükleer savaþ baþlýðý sayýsýný azaltma kararýný revize etti ve baþlýk sayýsýný artýrmaya karar verdi.

Rapor þu ifadeyi kullanýyor: “2010'da Hükümet, genel nükleer savaþ baþlýðý stok tavanýmýzý 2020'lerin ortalarýna kadar 225'ten 180'e düþürme niyetini belirtti. Bununla birlikte, teknolojik ve doktriner tehditler dahil olmak üzere deðiþen güvenlik ortamý göz önüne alýndýðýnda bu kararý uygulamak artýk mümkün deðil ve Birleþik Krallýk, 260'tan fazla savaþ baþlýðý olmayan genel bir nükleer silah stoðuna geçecek.” (76)

Yeni politika, üst sýnýrý 225'ten 180'e düþürmek yerine, yeni 260 nükleer savaþ baþlýðýna çýkardý.

4. ARTAN ULUSLARARASI ASKERÝ VARLIK

Artan nükleer tehdide paralel olarak, Birleþik Krallýk Hükümeti uluslararasý askeri varlýðýn da artacaðýný duyurdu. Savunma bütçesinde 24 milyar sterlinlik bir artýþýn eþlik ettiði Rapor, Ýngiltere’nin ülke dýþýndaki askeri güçlerinin “sürekli angajman” halinde olacaðýný, bu kavramýn “harekat ve savaþ durumu arasýnda kesintisiz geçiþler” þeklinde uygulanacaðýný ilan ediyor. (73)

Buna göre Ýngiltere, Almanya'ya "daha fazla teçhizat" konuþlandýrarak "NATO'nun yeni Caydýrma ve Savunma Konsepti’nin ön saflarýnda" olmaya devam edecek (72). Kýbrýs'taki askeri üssün yaný sýra Cebelitarýk, Almanya, Umman, Singapur ve Kenya'daki üslere de “önemli yatýrým” yapýlacak. Rapor önümüzdeki dönemler için “Birleþik Krallýk denizaþýrý ülkelerde daha sýk ve daha uzun süreler için daha fazla silahlý kuvvet konuþlandýracak” öngörüsünde bulunuyor. (75).

Rapor, Birleþik Krallýk'ýn Ukrayna'nýn silahlý kuvvetlerini güçlendirmeye devam edeceðini, Hint-Pasifik'teki askeri faaliyetlerin yeni güvenlik anlaþmalarý ve uçak gemisi HMS Elizabeth liderliðindeki bir donanma grubun ziyaretiyle artacaðýný söylüyor.

5. ARTAN ULUSLARARASI SÝYASÝ MÜDAHALE

Ýngiltere hükümeti ayrýca, özellikle daha geniþ Avrupa komþularý, Doðu Afrika ve Hint-Pasifik bölgesindeki ülkelerin iç iþlerine artan siyasi müdahaleyi de duyurdu.

Burada yine “otoriter” rakiplere karþý “açýk toplumlara” destek verilmektedir. Rapor, “Birleþik Krallýk (…) dünya çapýnda demokratik deðerleri koruyacak. (…) Bu çalýþmalar yerel yönetimleri güçlendirmeyi ve tehditlere karþý direnci inþa etmek için ülkelerle ikili çalýþmayý içerecek” (47).

Ýngiltere hükümeti baþka ülkelerin içiþlerine siyasi müdahaleyi açýkça ilan ediyor:

“Etkili ve þeffaf yönetimi, saðlam demokratik kurumlarý ve hukukun üstünlüðünü teþvik etmek. Birleþik Krallýk, ‘Westminster Foundation for Democracy’ vakfý aracýlýðýyla parlamentolar ve siyasi partiler de dahil olmak üzere denizaþýrý ülkelerdeki güçlü, þeffaf ve hesap verebilir siyasi süreçleri ve kurumlarý destekleyecektir.” (48)

Bu tür faaliyetler baþka ülkeler tarafýndan Ýngiltere’ye karþý yürütülseydi, Londra bunlarý ulusal güvenliðe tehdit olarak deðerlendirecekti. Nitekim yukarýda kýsaca özetlenen yasal reformlar da bu tutumun uygulamasýný oluþturuyor.

Yabancý parlamentolar ve siyasi partiler ile iþbirliði kapsamýnda, 2021 yýlýnda yolsuzluða karþý ikinci bir yaptýrým rejiminin kurulmasý, Rapor tarafýndan, iþbirliði yapmayan partileri ve siyasi þahsiyetleri zýmnen hedef alarak duyurulmaktadýr.

Deðerlendirme, diðer unsurlarýn yaný sýra BBC'nin de adlandýrýldýðý tüm sözde yumuþak güç araçlarýný korumanýn yaný sýra, “özellikle Rusya'nýn yakýn çevresindeki baðýmsýz medyaya” desteðini duyuruyor. (75)

ÖZET

Birleþik Krallýk hükümetinin raporu aþaðýdaki tezlerle özetlenebilir:

1. Ýngiltere, Soðuk Savaþ Sonrasý Düzenin sona erdiðini belirterek, Avrupa-Atlantik sisteminin küresel hegemonyasýný kaybettiðini kabul ediyor.

2. Ýngiltere, küresel pazarlarý, kaynaklarý ve emeði sömürmeye dayalý bir ekonomik modelde ýsrar etmekte ve bu neden ve içerikte küresel bir rekabet olduðunu tespit etmektedir.

3. Ýngiltere, bu rekabeti varoluþsal olarak deðerlendiriyor ve rakiplerini “devlet tehdidi” olarak nitelendiriyor.

4. Ýngiltere'nin baþlýca rakipleri Rusya ve Çin'dir. Avrupa Birliði'nin de gelecekte büyük bir rakibe dönüþebileceðine dair iþaretler vardýr.

5. Coðrafi rekabet alanlarý, Rusya ve Akdeniz çevresindeki Geniþ Avrupa Çevresi ve Çin çevresindeki Hint-Pasifik'tir.

6. Rekabet “sistemiktir”, yani ulusal güvenlik, ekonomik zenginlik, yönetiþim, siber uzay ve uzaya kadar birçok konuyu kapsar. Baþka bir deyiþle, totaliterdir.

7. Ýngiliz hükümeti küresel rekabet için, hükümetin yeniden örgütlenmesini ve toplum üzerinde geliþmiþ kontrolü de içeren, ülke içinde totaliter, milliyetçi, ve “bayrak etrafýnda toplanýn” olarak özetlenebilecek bir reform hazýrlýyor.

8. Artan nükleer tehdidin yaný sýra, Birleþik Krallýk hükümeti her iki coðrafi rekabet alanýnda da siyasi ve askeri varlýk ve müdahaleyi artýrmayý planlýyor.

9. Ýngiliz hükümetinin rekabet deðerlendirmesi, iç politikalarda totaliter hazýrlýðý ve dýþ politikada müdahaleci yaklaþýmý, Geniþ Avrupa Çevresi ve Hint-Pasifik'te büyük silahlý çatýþma riskini artýrýyor.

BÝTTÝ

NOT: Bu yazý Mart 2021’de Ýngilizce olarak United World International web sitesinde yayýmlanmýþtýr.

 



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapýlan yorumlarda IP Bilgileriniz kayýt altýna alýnmaktadýr..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA ÝLETÝÞÝM KÜNYE GÝZLÝLÝK ÝLKELERÝ

 
Siteden yararlanýrken gizlilik ilkelerini okumanýzý tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm haklarý saklýdýr. Ýzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayýnlanamaz, kopyalanamaz, kullanýlamaz.

URA MEDYA