MESKÝ’NÝN KASIM AYI OLAÐAN GENEL KURULU YAPILDI | DEMOKRAT MERSÝN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BÝR ÝLK: ‘GECE GÖZLEM ETKÝNLÝÐÝ’  21:35  ÞEHITOÐLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAÞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BÝRLÝKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜÞÜM ÇALýÞTAYýNA HAZýRLANýYOR   09:59  ÇAKýR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT ÝÇÝN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE ÝLK ADýMýNý ATTý  09:33  TOROSLAR’ýN YENI BAÞKANý YýLDýZ, MAZBATASýNý ALDý  09:31  BAÞKAN ABDULLAH ÖZYIÐIT, MAZBATASýNý ALDý  09:07  A.VAHAP ÞEHITOÐLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIÐI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDýRýSýNýN DÜÞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YýLDýZ’DAN TEÞEKKÜR MESAJý  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENÝDEN ‘BAÞKAN’  20:34  YENIÞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIÐIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEÞILKUÞ’TAN ÝL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYý MILLIYE RUHU FOTOÐRAFLARLA YENIDEN CANLANDýRýLDý  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAÞTý  10:00  BAÞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUÞTU  09:55  BAÞKAN ÖZYIÐIT, “BALýK PAZARý SAYýSýNý ARTTýRACAÐýZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜÞME ODASýNDA YENILEME BAÞLADý 
MESKÝ’NÝN KASIM AYI OLAÐAN GENEL KURULU YAPILDI

 

MESKÝ’NÝN KASIM AYI OLAÐAN GENEL KURULU YAPILDI

BAÞKAN SEÇER: “KAYIP-KAÇAK SORUNUNU ÇÖZERSEK SU FÝYATLARIYLA ÝLGÝLÝ EN BÜYÜK ÇALIÞMAYI YAPMIÞ OLURUZ”

Baþkan Seçer, MESKÝ’nin Kasým Ayý Olaðan Genel Kurul Toplantýsý’nda, sürdürülen çalýþmalara raðmen suda kayýp oranýnýn yüzde 44,24 seviyesinde bulunduðunu belirterek, suda girdi maliyetlerinin düþürülmesi için kayýp-kaçak oranýnýn azaltýlmasýnýn önemine dikkat çekti. Seçer, “Asýl bu sorunu çözersek aslýnda toplamda bütün sorunlarýn, yani su fiyatlarýyla ilgili ya da su fiyatlarýnýn en makul noktaya gelmesini saðlayacak en büyük çalýþmayý yapmýþ oluruz. O da kayýp-kaçak oranýný düþürmek” dedi.

2019 yýlýnda yürütülen çalýþmalarda 54 bin 590 kaçak iþlemi yapýldýðýný ve 22 milyon 676 bin 721 TL cezanýn tahakkuk edildiðini ifade eden Baþkan Seçer, “2020 yýlýnda tutanak sayýsý 57 bin 135’e çýkmýþ. Tahakkuk eden ceza miktarý 39 milyon 850 bin 210 TL’ye çýkmýþ. 2021 yýlý 31 Ekim itibariyle tutanak sayýsý 22 bin 972’ye düþmüþ, 29 milyon 695 bin 105 TL’lik tahakkuk kesim miktarýmýz olmuþ” diye konuþtu.

SCADA Merkezi’ndeki DMA bölgeleriyle suda tasarruf saðladýklarýný söyleyen Baþkan Seçer, 9 adet DMA’nýn takibiyle 8 bin 779 aboneden yýllýk 461 bin 484 metreküp su tasarrufu saðlandýðýný vurguladý. DMA bölgelerinde ikamet eden abonelerin hatlarýndaki yüksek basýncýn en verimli deðerlere çekildiðini ifade eden Seçer, “Debi ve basýnç kontrolü yaptýðýmýz bölgelerde þu ana kadar vatandaþlarýmýzýn faturalarýnda su kullanýmýyla ilgili yüzde 10’luk düþüþü gözlemlemek mümkün” dedi.

Seçer,  MESKÝ’nin arýtýlmýþ atýksularýn tarýmsal amaçlý sulama ve endüstride yeniden kullanýlmasý için önemli çalýþmalar yaptýðýný belirterek, “Mersin’de 23 adet atýksu arýtma tesisimiz bulunmakta ve tesislerimiz 7 gün 24 saat çalýþmakta. Doðamýzý, çevremizi ve denizimizi korumak adýna farklý noktalarda bulunan, atýksu arýtma tesislerimizden çýkan kalitesi yüksek arýtýlmýþ atýksularý gerek tarýmsal alan gerek rekreasyon alan sulamasýnda, gerekse de endüstriyel kuruluþlarýn proseslerinde kullanmalarý için projeler geliþtiriyoruz” dedi.

Mersin Büyükþehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon Ýdaresi (MESKÝ) Genel Müdürlüðü’nün 2021 Yýlý Kasým Ayý Olaðan Genel Kurul Toplantýsýnýn 1. Birleþimi, Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer baþkanlýðýnda gerçekleþtirildi. MESKÝ’nin SCADA sistemiyle önemli kazanýmlar elde edildiðini vurgulayan Baþkan Seçer, DMA (Ýzole Alt Bölge) bölgelerinde ikamet eden abonelerin hatlarýndaki yüksek basýncýn en verimli deðerlere çekildiðini, böylece su faturalarýnda yüzde 10’luk düþüþ yaþandýðýný söyledi. Suda yüzde 44,24 oranýnda bulunan kayýp oranýnýn azaltýlmasýnýn önemine dikkat çeken Seçer, “Asýl bu sorunu çözersek aslýnda toplamda bütün sorunlarýn, yani su fiyatlarýyla ilgili ya da su fiyatlarýnýn en makul noktaya gelmesini saðlayacak en büyük çalýþmayý yapmýþ oluruz. O da kayýp-kaçak oranýný düþürmek” dedi. Baþkan Seçer, yürütülen çalýþmalar ve yeni verilen aboneliklerle kaçak tespit tutanaklarýnýn sayýsýnýn bu yýlýn ilk 10 ayýnda 22 bin 972’ye düþtüðünü ve 29,7 milyon liralýk ceza kesildiðini söyledi.

“Kýbrýs’ta kalýcý barýþýn saðlanmasý hepimizin ortak temennisidir”

Baþkan Seçer, maddeler görüþülmeden önce Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluþunun 38. yýl dönümünü kutlayarak, “Kýbrýs Türk halkýnýn haklý mücadelesinin en kýymetli eseri olan Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti’nin 38. kuruluþ yýl dönümünü kutluyorum. Kýbrýs Türk halký 1963’ten 1974’e kadar Kýbrýs Rum tarafýnca uygulanan tüm baskýlara karþý direnmiþ, haklý mücadelesini sürdürerek Anavatan Türkiye’nin 1974 Barýþ Harekatý’ný gerçekleþtirmesi ile özgürlüðüne kavuþmuþtur. Harekat sýrasýnda dönemin Baþbakaný merhum Bülent Ecevit’in tarihe geçen; ‘Savaþ için deðil, barýþ için; sadece Türklere deðil, Rumlara da barýþ getirmek için adaya gidiyoruz’ sözlerini bir kez daha hatýrlatmak isterim. Kýbrýs’ta kalýcý barýþýn saðlanmasý hepimizin ortak temennisidir. Bu duygu ve düþüncelerle Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti’nin Cumhuriyet Bayramý’ný kutluyor, baðýmsýzlýk mücadelesinde hayatýný kaybeden tüm þehitlerimizi rahmetle anýyor, gazilerimize þükranlarýmý sunuyorum” dedi.

“Birkaç iþi birden yapmak için seferber olduk”

Baþkan Seçer, Yeniþehir ilçesi 26. Cadde ile Hüseyin Okan Merzeci Kavþaðý’nýn kesiþtiði noktada Göçmen Kavþaðý olarak anýlan bölgede içme suyu ve yaðmur suyu deplasesi çalýþmalarýný sürdürdüklerini anýmsatarak, þöyle devam etti:

“Burada Mersin Büyükþehir Belediyesi’nin bir köprülü kavþak çalýþmasý olacak. Onun alt yapý çalýþmalarýný tamamlýyoruz. Çok kýsa bir süre sonra da bu çalýþmalarýmýz tamamlanmýþ olacak. Deplase çalýþmalarýndan dolayý MESKÝ’nin, diðer bazý kurumlarýn; elektrik idaresinin, doðalgaz idaresinin, oradan geçen þebekelerinde de deplase çalýþmalarý yapýlýyor. Bundan dolayý da o bölgede geçici bazý aksamalar olabiliyor. Ancak biz MESKÝ’nin içme suyu þebekesi deplasesi çalýþmalarýnda kesinti süresinden faydalanarak birkaç iþi birden yapmak için seferber olduk. Bir taraftan deplase çalýþmalarý devam ederken, Eðriçam Mahallesi’nde yaklaþýk 24 kilometrelik içme suyu rehabilitasyonu þu anda yapýlýyor. Bir taraftan yaðmur suyu hattýný da katlý kavþak inþaatýnýn dýþýna çýkarýyoruz. Burada söylediðim gibi çalýþmalarýmýz da son aþamasýna geldi. Bundan sonra büyük kesintiler olmayacak. Ama zaman zaman da planlý kesintiler olabilir. Bir kez daha yurttaþlarýmýzý uyarmak istedim. Zaten vatandaþlarýmýza da bir gün önceden SMS yoluyla ya da sosyal medya aracýlýðýyla da bu duyurularý yapýyoruz.”

“Her þey Mersinimiz için, Mersin’e yeni eserler kazandýrmak için”

Çaðrý merkezinin Teksin çözüm merkezine dönüþtürüldüðünü anýmsatan Seçer; “Gerçekten de Teksin muazzam netice veren çok güzel bir çalýþmamýz oldu. Mersin Büyükþehir Belediyesi’nin ve baðlý kuruluþumuz olan MESKÝ’nin ortaklaþa yürüttüðü bu çalýþma þu anda çok güzel neticeler veriyor. Sadece vatandaþlarýmýzýn bir þikayet merci olmasýndan ziyade, çok daha farklý görevi de bir arada yapabiliyor. Vatandaþlarýmýz sadece telefonla deðil, Teksin mobil uygulamasýyla tüm sosyal medya kanallarý üzerinden taleplerini, önerilerini de iletebiliyorlar ve kurumumuzun duyurularýný da takip edebiliyorlar. Ayrýca borç sorgulama ve ödemenin yaný sýra devam eden projelerimizin takibini saðlayabiliyorlar. Online randevu alma gibi hizmetlerden de faydalanma yöntemleri oluyor. Vatandaþlarýmýzýn sabrý için, anlayýþý için çok teþekkür ediyoruz. Elbette ki her þey Mersinimiz için, Mersin’e yeni eserler kazandýrmak için, hizmetler yapmak için. Bu süreç içerisinde de verdiðimiz rahatsýzlýktan dolayý vatandaþlarýmýzýn hoþgörüsüne sýðýnýyoruz” diye konuþtu.

Suyun tüm dünyada deðerli olduðu vurgusunu yapan Baþkan Seçer, “Bunun yanýnda ev ekonomisinin en önemli gider kalemlerinden biri haline geldi. Günümüz koþullarýnda ailelerimizin içinde bulunduðu ekonomik þartlarý düþünürseniz su bedeli olarak faturalar önemli bir hal aldý. Aslýnda her gider önemli bir hal aldý. Bunun yanýnda rutin giderler elektrik, doðalgaz ya da diðer harcamalarý her geçen gün fiyat artýþlarýndan olumsuz þekilde etkilendiði için insanlarýn aile bütçesine de olumsuz katký yapýyor. Bizim su fiyatlarýný daha makul hale getirmemiz için birçok faktör var. Girdi maliyetlerini düþürmemiz gerekiyor. Girdi maliyetleri içerisinde bizi yoran baþta enerji olmak üzere birçok alanda yeni yatýrýmlar yapmamýz lazým. Bu maliyetleri aþaðý çekecek yeni teknolojileri þiddetle kullanmamýz lazým. Bunun çalýþmalarý yapýlýyor ve bugüne kadar olmadýðý düzeyde ciddiyet altýnda bu çalýþmalarý sürdürüyoruz. Ama bir önemli konu var ki asýl bu sorunu çözersek aslýnda toplamda bütün sorunlarýn, yani su fiyatlarýyla ilgili ya da su fiyatlarýnýn en makul noktaya gelmesini saðlayacak en büyük çalýþmayý yapmýþ oluruz. O da kayýp-kaçak oranýný düþürmek” ifadelerini kullandý.

“Faturalarda su kullanýmýyla ilgili yüzde 10’luk düþüþü gözlemlemek mümkün”

MESKÝ’nin 360° su yönetimi anlayýþýný benimsediklerini vurgulayan Baþkan Seçer, þunlarý söyledi:

“Suyu kaynaðýndan aldýk, tekrar en son nihai noktada suyu arýttýk ve tekrar doðaya verdik. Bu anlayýþýmýz ile suyun kaynaðýndan ve arýtýlarak çevreye býrakýlmasýna kadar olan tüm süreci haftanýn 7 günü, 24 saat takip edebiliyoruz. Bunu SCADA Merkezimiz ile gerçekleþtiriyoruz. Parasal olarak çok büyük bir yatýrým yaptýk. Teknolojik bir yatýrým ama bunun sonuçlarýný da almaya baþladýk. Her geçen gün de bunun sonuçlarýný, olumlu olarak sonuçlarýný, katlanarak almaya da devam edeceðiz. Zaten bunu þu anda gözlemliyoruz. SCADA Merkezimiz ile Mersin’in tüm noktalarýndaki içme suyu þebekelerini, atýksu göstergelerini, içme suyu ve basýnç deðerlerini, kontrollerini gerçekleþtirebiliyor ve bu þebekeleri anlýk olarak izleyebiliyoruz. Böylece kayýp-kaçak oranlarýný minimum seviyeye indirmek için mücadele ediyoruz. Bu amaçla atýlan adýmlardan birini de DMA bölgeleri oluþturuyor yani bunlar izole alt bölgeler. Bunlarýn sayýsýný arttýrdýkça biz SCADA sayesinde MESKÝ’nin hizmet götürdüðü her noktayý elektronik ortamda, dijital ortamda kontrol altýna alma imkânýna sahip olacaðýz. DMA bölgelerinde ikamet eden abonelerin hatlarýndaki yüksek basýnç SCADA tarafýndan deðiþken tarifelerle online olarak en verimli deðerlere çekilmektedir. Bu nedir? Gece su kullanýmý düþtüðü için basýnç artar sistemde. Siz orada otomatik olarak o bölgenin basýncýný düþürürseniz insanlar gece musluðu açtýðý zaman her zaman olduðu tazyikin üzerinde su gelmez ve su kaybý da olmaz. Bakýn çok hassas düþünülmüþ þeyler ama sonuç olarak bize çok büyük kazançlar elde ediliyor. Biraz sonra rakamlarý da vereceðim. Bu iyileþtirme sayesinde vatandaþlarýn su faturalarýnda yüzde 10’luk bir düþüþ saðlanmýþ o bölgelerde. Yani debi kontrolü, basýnç kontrolü yaptýðýmýz bölgelerde þu ana kadar vatandaþlarýmýzýn faturalarýnda su kullanýmýyla ilgili yüzde 10’luk düþüþü gözlemlemek mümkün. Yani 10 metreküp kullanýyorsa bu 9 metreküpe düþmüþ. Çalýþmalarýmýza 2019 yýlýnda baþladýk göreve gelir gelmez bu iþin önemini kavradýk ve baþlattýk.”

“Toplam 8 bin 779 aboneden yýllýk 461 bin 484 metreküp su tasarrufu saðlandý”

Mersin genelinde DMA yapým çalýþmalarýna hýz verdikleri vurgusu yapan Seçer; “9 adet DMA’nýn takibi SCADA Merkezi’nden yapýlýyor. Ýþte bunu ne kadar artýrabilirsek ki 2022 yýlý sonuna kadar Mersin genelinde 50 adet DMA’yla basýnç yönetimini hedefliyoruz. Yani 50 ayrý bölgeyi kontrol altýna almýþ olacaðýz. Bir örnek vermek istiyorum; 27 bin 345 nüfuslu Toroslar ilçesi; Demirtaþ, Portakal, Turgut Türkalp ve Mithat Toroðlu Mahallelerini kapsayan DMA yatýrýmý kapsamýnda toplam 8 bin 779 aboneden; günlük 1282 metreküp, aylýk 38 bin 457 metreküp, yýllýk ise 461 bin 484 metreküp su tasarrufu saðlanmýþ oldu” dedi.

Aktif kaçak kontrolü ile akustik dinleme iþlemlerinin 2019 yýlýndan itibaren yapýldýðýný ve 24 saat boyunca aktif yeraltý dinleme operasyonlarýnýn gerçekleþtirildiðini belirten Baþkan Seçer; “Buna aktif kayýp kontrolü diyelim. Çünkü kaçak daha çok suyumuzun çalýnmasý anlamýna geliyor. Burada da elimizdeki cihazlarla; doktor stetoskopu takar sýrtýnýzý dinler, ciðerlerinizi dinler, kalbinizi dinler; yer altýndaki suyun akýþýný dinliyoruz ve nerede bir arýza var nerede, hangi damarda bir aort geniþlemesi var, çatlama var, patlama var onlarý tespit edebiliyoruz” diye konuþtu.

“Suda kayýp oraný yüzde 44,24”

Baþkan Seçer, yýllara göre su kayýplarý ile ilgili deðerlendirmede bulunarak, þunlarý söyledi:

“2019 yýlýnda yüzde 47.15 kayýp oranýmýz var, bu çok yüksek bir oran. Yani sisteme giren her 100 litre suyun yaklaþýk olarak 53 litresi tahakkuk ediliyor, faturalandýrýlýyor, 47 litresi ortada yok. Ya kaçak kullanýlýyor; yani sayacý olmadan, fatura ödemeden kullanýlýyor ya da demode olmuþ þebekede bu sular kayboluyor ya da hatalý yapýlan içme suyu þebeke hatlarýndan. Bu oran 2020 yýlýnda yüzde 46.35’e düþmüþ. Þu anda ilk 10 ay içerisinde bu oraný yüzde 44,24 seviyelerine ancak çekebilmiþiz. Kaçak konusuna da geleceðim, oradaki rakamlara da deðineceðim. Bizim bu konuda çok daha detaylý çalýþma yapmamýz lazým. Kenti yöneten, kent yönetiminde görev almýþ ve memlekete taþ üstüne taþ koyandan Allah razý olsun. Ama þunun da altýný çizmemiz gerekiyor; bu altyapý çalýþmalarý adýndan da anlaþýlacaðý üzere yerin altýnda. Pek görmek, gözlemlemek mümkün deðil ve bu iþlerde müteahhitlerimizin yaptýðý iþi denetleyecek hem aklý hem vicdaný hem gönlü düzgün denetmenler bulamazsanýz her türlü istismara açýk konular. Orada yapýlan her hatalý çalýþma, her eksik çalýþma iþte bugünkü sonuçlarý karþýmýza çýkarmýþ. Birçok bölgede bunu yaþýyoruz. Bazý bölgelerde proje hatasýndan kaynaklý, mesela Aydýncýk en büyük örneklerinden biri. Yine Limonlu’da orada kanalizasyon þebekesinde de bir proje sorunu yaþýyoruz. Bir türlü çözemiyoruz. Geriden gelen milyonlarca lira kaynak topraðýn altýna gömülmüþ ama þu anda iþlevsel deðil, iþlevsel olsa bile usulüne uygun yapýlmadýðý için astarý yüzünden pahalýya mal oluyor. Ama her geçen gün bu konuda ilerleme saðlayacaðýz. Çünkü bu konuyu çok ciddiye alýyoruz.”

Ýlk 10 ayda 22 bin 972 adet kaçak tespit tutanaðýna 29,7 milyon TL ceza

Baþkan Seçer, aktif kayýp kontrolüyle tespit edilen ve onarýmý yapýlan arýzalarý aktarýrken, þunlarý kaydetti:

“Mersin il geneli nüfusunun yüzde 71’ini Berdan Ýçme Suyu Arýtma Tesisimiz besliyor. Tarsus’tan. Yani nüfusun her 100 kiþinin 71’i Tarsus Berdan Ýçme Suyu Arýtma Tesislerinden gelen sudan yararlanýyor. Vereceðim rakamlar da bu bölgeyi ilgilendiriyor. Aktif kayýp kontrolü ile tespit edilen ve onarýmý yapýlan arýzalarý sizlere aktarmak istiyorum. 2019 yýlýnda 161 adet arýza meydana gelmiþ. 2020 yýlýnda 587 ya da bunlar tespit edilmiþ. Varmýþ, tespit edilememiþ. Ýþte bu çalýþmalar vasýtasýyla biz bunlarý, geriden gelen bu arýzalarý da tespit etmiþ oluyoruz. 2021 yýlýnda da bu rakam 1761 adet arýza tespitine kadar çýkmýþ. Yine kaçak konusunda, yani suyumuzun çalýnmasý konusunda bazý rakamlar vermek istiyorum. 2019 yýlýnda 54 bin 590 kaçak iþlemi yapýlmýþ. Tutanak tutulmuþ ve 22 milyon  676 bin 721 TL de ceza tahakkuku yapýlmýþ. 2020 yýlýnda tutanak sayýsý 57 bin 135’e çýkmýþ. Tahakkuk eden ceza miktarý 39 milyon 850 bin 210 TL’ye çýkmýþ. 2021 yýlý 31 Ekim itibariyle tutanak sayýsý 22 bin 972’ye düþmüþ. Bu þundan kaynaklý; daha önceki 2020 ve 2019 yýlýndaki rakamlar içerisinde bazý bölgelerde mevzuata uygun abone olamýyorlar, tapusu yok, kapý numarasý yok, onu yok, bunu yok ama insanlarýn ihtiyacý var. Bunlara göz yumuluyor. Yüzde 100 yüksek fatura ödeme koþuluyla, yani cezalý ödeme koþuluyla bunlara yol açýlabiliyordu. Þimdi biz bunlarýn çoðuna abonelik verdik. Bir tapuya verdik, bir kapý numarasýna verdik. Yani vatandaþý rahatlatacak, mevzuata uygun hangi veriler varsa elinde ya da deðerler varsa, onlarý alarak, onlarý dayanak yaptýk ve biz bu insanlarýn aboneliklerini verdik. Onun için de tutanak sayýsý düþtü. Yani tutanaklar; aslýnda bir kýsmý gerçekten suyumuzu çalýyor. Bir diðeri tutanak tuttuk ama mecburiyetten suyu kullanýyor. O da cezalý ödüyor. Biz de bu þekilde bu iþi sürdürüyorduk ama þimdi onlarý da kontrol altýna aldýk. Þu ana kadar da 29 milyon 695 bin 105 TL’lik tahakkuk kesim miktarýmýz olmuþ.”

“Mersin’deki 23 atýksu arýtma tesisimiz 7 gün 24 saat çalýþýyor”

Baþkan Seçer, suyun deðerli olduðundan söz ederek, “Çünkü küresel ýsýnma kaynaklý, kuraklýk söz konusu. Nüfus artýþý söz konusu. Bu da su kaynaklarýmýz üzerinde baskýyý artýrýyor. Bu tüm dünyada böyle. Bu baðlamda da MESKÝ’nin çok deðerli, önemli, birçok su ve kanalizasyon idaresine örnek olabilecek çalýþmalarýndan bahsetmek istiyorum. Arýtýlmýþ atýksularýn tarýmsal amaçlý sulama ve endüstride yeniden kullanýlmasý için önemli çalýþmalar yapýldý. Bunu gerçekten örnek olabilecek güzel çalýþmalar olarak deðerlendiriyorum. Mersin’de 23 adet atýksu arýtma tesisimiz bulunmakta ve tesislerimiz 7 gün 24 saat çalýþmakta. Atýksular tam arýtýlarak da alýcý ortama deþarj edilmekte. Derin deþarj yapýlýyor, denize deþarj ediliyor ya da diðer alýcý ortamlara bu nihai sularý deþarj ediyoruz. Özellikle tam arýtýlmayan atýksularýn denizlere deþarjýnýn etkisiyle müsilaj gibi ki Marmara Denizi’nde yoðun görüldü, çevresel krizlerin yanýnda oksijen azlýðý ve ekosistem yýkýmý gibi kronik sorunlar yaþanabilmekte, ekolojik denge bozulmaktadýr. Doðamýzý, çevremizi ve denizimizi korumak adýna farklý noktalarda bulunan, atýksu arýtma tesislerimizden çýkan kalitesi yüksek arýtýlmýþ atýksularýn gerek tarýmsal alan gerek rekreasyon alaný sulamasýnda, gerekse de endüstriyel kuruluþlarýn proseslerinde kullanmalarý için projeler geliþtiriyoruz” dedi.

“Karaduvar’da elde edilen nihai su, endüstride kullanýlacak su haline gelmiþ olacak”

Kýsa süre içerisinde imzalanacak protokol ile Karaduvar Atýksu Arýtma Tesisi’nden elde edilen nihai suyun artýk endüstride kullanýlan su haline geleceðinden söz eden Baþkan Seçer, þöyle devam etti:

“Mersin nüfusunun yarýya yakýnýna hizmet veren Karaduvar Atýksu Arýtma Tesisimiz’de arýtýlan atýksularý, tesisimize komþu olan ve prosesinde temiz su kaynaðý olarak kullanacaðý bu su ile çözüm paydaþýmýz olan bir sanayi tesisi ile çalýþmalarýmýzý þu anda sürdürüyoruz. Çok da yol aldýk, protokol aþamasýna geldik, hukuki alt yapýsýný oluþturduk. Kýsa süre içerisinde de protokolü imzalamýþ olacaðýz ve Karaduvar Atýksu Arýtma Tesisimiz’den elde edilen bu nihai su artýk çok önemli bir sanayi tesisimizde, endüstride kullanýlan su haline gelmiþ olacak. Yine benzer þekilde atýksu arýtma tesislerimizin de çýkýþ sularýnýn sulama suyu olarak kullanýlmasýyla ilgili projelerimiz de tek tek hayata geçmektedir. MESKÝ ve Büyükþehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi olarak Kýzkalesi Atýksu Arýtma Tesisi’nde arýtýlan sularý da tekrar doðaya kazandýrmak adýna adýmlarýmýzý atmýþ bulunmaktayýz. Kýzkalesi Atýksu Arýtma’da arýtýlmýþ suyun tekrar kullanýmý için baþvuruda bulunan MESKÝ’nin talebi, atýksu arýtma tesisleri teknik usuller tebliði kapsamýnda kurulan komisyon tarafýndan deðerlendirildi ve suyun kullanýma uygunluðu da tespit edildi. Alýnan bu izinle tesiste arýtýlan atýksular, belediyemizin sorumluluðunda olan tüm peyzaj ve refüjlerin sulamasýnda artýk þu anda kullanýlýyor. Böylelikle hem refüj sulamada kullanýlan temiz su tüketimi azalýyor hem de alýcý ortama deþarj edilen suyun tekrar kullanýmý saðlanmýþ oluyor.”

Genel Kurul’da aralarýnda Tarifeler ve Abone Hizmetleri Yönetmeliði’nde yapýlacak deðiþikliklerin de yer aldýðý 9 maddenin 8’i komisyonlara sevk edildi. MESKÝ’de çalýþan memur ve sözleþmeli personele iliþkin Sosyal Denge Sözleþmesi’ni yapma yetkisinin Baþkan Vahap Seçer’e verilmesini kapsayan madde ise oy birliðiyle kabul edildi.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapýlan yorumlarda IP Bilgileriniz kayýt altýna alýnmaktadýr..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA ÝLETÝÞÝM KÜNYE GÝZLÝLÝK ÝLKELERÝ

 
Siteden yararlanýrken gizlilik ilkelerini okumanýzý tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm haklarý saklýdýr. Ýzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayýnlanamaz, kopyalanamaz, kullanýlamaz.

URA MEDYA