BAÞKAN SEÇER ATALIK SARI BUÐDAY HASAT TÖRENÝ’NE KATILDI | DEMOKRAT MERSÝN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BÝR ÝLK: ‘GECE GÖZLEM ETKÝNLÝÐÝ’  21:35  ÞEHITOÐLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAÞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BÝRLÝKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜÞÜM ÇALýÞTAYýNA HAZýRLANýYOR   09:59  ÇAKýR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT ÝÇÝN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE ÝLK ADýMýNý ATTý  09:33  TOROSLAR’ýN YENI BAÞKANý YýLDýZ, MAZBATASýNý ALDý  09:31  BAÞKAN ABDULLAH ÖZYIÐIT, MAZBATASýNý ALDý  09:07  A.VAHAP ÞEHITOÐLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIÐI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDýRýSýNýN DÜÞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YýLDýZ’DAN TEÞEKKÜR MESAJý  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENÝDEN ‘BAÞKAN’  20:34  YENIÞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIÐIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEÞILKUÞ’TAN ÝL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYý MILLIYE RUHU FOTOÐRAFLARLA YENIDEN CANLANDýRýLDý  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAÞTý  10:00  BAÞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUÞTU  09:55  BAÞKAN ÖZYIÐIT, “BALýK PAZARý SAYýSýNý ARTTýRACAÐýZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜÞME ODASýNDA YENILEME BAÞLADý 
BAÞKAN SEÇER ATALIK SARI BUÐDAY HASAT TÖRENÝ’NE KATILDI

 

BAÞKAN SEÇER ATALIK SARI BUÐDAY HASAT TÖRENÝ’NE KATILDI

SEÇER: “TARIMA ÇOK BÜYÜK BÜTÇELER AYIRDIK”

Baþkan Vahap Seçer, eþi Meral Seçer ile birlikte Atalýk Sarý Buðday Hasat Töreni’ne katýlarak üreticilerle hasat yaptý.

Çiftçilerin ahde vefayý bilen insanlar olduðunu söyleyen Seçer, “Bu topraklarýn insaný topraðýn kokusunu, emeði, alýn terini, ahde vefayý bilir” dedi.

Üreticilerin her türlü sorununda yanlarýnda olduklarýný ve desteklediklerini söyleyen Baþkan Seçer, “Üretici ile diyalog kuran her bölgede onlarýn derdini, sorununu bilen, kurumlarla her türlü projeyi yapmaya hazýrýz” diye konuþtu.

Silifke’de 11 mahallede 58 üreticiyi ata buðday tohumu ile buluþturduklarýný kaydeden Baþkan Seçer, “Bu projenin asýl nedeni, unutulmaya yüz tutmuþ ata tohumlarýný gün yüzüne çýkarmak” dedi.

Hasat töreni öncesi Gökbelen Mahallesi’ne ziyaret gerçekleþtiren Seçer, mahalle halký tarafýndan sevgiyle karþýlandý. Mahalleliyle sohbet eden Seçer’e bir vatandaþ “Her yere yetiþiyorsunuz, Allah razý olsun” diyerek Büyükþehir’in hizmetlerinden dolayý teþekkür etti.  

Mersin Büyükþehir Belediyesi Baþkaný Vahap Seçer, eþi Meral Seçer ile birlikte Büyükþehir Belediyesi Tarýmsal Hizmetler Dairesi Baþkanlýðý tarafýndan Silifke ilçesine baðlý Pelitpýnarý Mahallesi’nde düzenlenen Atalýk Sarý Buðday Hasat Töreni’ne katýlarak üreticilerle hasat yaptý.

Büyükþehir Belediyesi'nin, unutulmaya yüz tutmuþ, Atalýk tohumlarý gün yüzüne çýkarmak amacýyla 2020 yýlýnda Bahri Daðdaþ Uluslararasý Tarýmsal Araþtýrma Enstitüsü Müdürlüðü ile birlikte baþlattýðý ‘Yerel Buðday Çeþitlerinin Yerinde Korunmasý ve Pazarlanmasý’ projesi kapsamýnda daðýtýlan atalýk tohumlarý toprakla buluþturan üreticiler, hasat sevincini Baþkan Seçer ile birlikte yaþadý.

Tören öncesi Gökbelen Mahallesi’ne ziyaret gerçekleþtiren Seçer, mahalle halký tarafýndan sevgiyle karþýlandý. Mahalleliyle sohbet eden Seçer, istek ve talepleri de bürokratlarýna not aldýrdý. Ziyarette bir vatandaþ, “Her yere yetiþiyorsunuz, Allah razý olsun” diyerek Büyükþehir’in hizmetlerinden dolayý Seçer’e teþekkür etti. Mahalle meydanýnda çilek satan çocuklarla da sohbet eden Seçer, alýþveriþ yapmayý da ihmal etmedi.

Ziyaretinin ardýndan Pelitpýnarý Mahallesi’ne geçen Seçer, hasat törenine katýlarak üreticilerle bir araya geldi. Törene Baþkan Seçer’in yaný sýra CHP Grup Baþkan Vekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Baþarýr, CHP Mersin Milletvekilleri Gülcan Kýþ, Talat Dinçer, Hasan Ufuk Çakýr, CHP Silifke Ýlçe Baþkaný Bünyamin Uçar, Silifke Ziraat Odasý Baþkaný Cafer Doygun, Bahri Daðdaþ Uluslararasý Tarýmsal Araþtýrma Enstitüsü yetkilisi Yüksek Ziraat Mühendisi Murat Küçükçongar, muhtarlar ve üreticiler katýldý.

“Bu topraklarýn insaný topraðýn kokusunu, emeði, alýn terini, ahde vefayý bilir”

Törende yaptýðý konuþmasýna baþlayan yaðmur nedeni ile “Bereket getirdik, bereket. Köylü yaðmur, fýrtýna, kar, boran dinlemez. Yaðmurun altýnda da, çamurda da, sýcakta da, serinlikte de rýzkýný arar” diyerek baþlayan Baþkan Vahap Seçer, “Bu topraklarýn insaný topraðýn kokusunu, emeði, alýn terini, ahde vefayý bilir” dedi.

Topraðýnda ahde vefayý bilip kendisini ekeni, iþleyeni bildiðini söyleyen Baþkan Seçer, “Toprak ekin ekeni, ekine bakaný, zamanýnda buðdayýnýn gübresini vereni, zamanýnda hasat edenin de ürününü bol miktarda verir. Ama çiftçilerimiz bunu yaparken de verdiði emeðin karþýlýðýný almak ister. Harcadýðý paranýn karþýlýðýný almak ister. Sattýðý üründen önce masrafýný çýkartýp kalan parayla da çoluðuna çocuðuna iyi bir rýzk kazanmak ister” diye konuþtu.

Mersin’de ve Türkiye’nin her yerinde çiftçilerin çalýþkan olduklarýna dikkat çeken Baþkan Seçer, “Yeter ki siz destek olun, köstek olmayýn. Dünyanýn hiçbir yerinde üreticisini desteklemeyen devlet yoktur. Bunu da Tarým Bakanlýðý yapar. Belediyelerin yol yapmak, su getirmek, sosyal hizmetler yapmak gibi görev alanlarý vardýr. Tarým destekleri, belediyenin görevi deðildir. Örneðin tohum daðýtmak, belediyenin tarýmsal bir desteðidir. Üreticiye ürün desteði vermek belediyenin görevi deðil, Tarým Bakanlýðý ile Maliye Bakanlýðý’nýn ayýrdýðý bütçeyle, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alýmlarýnda buðdaya alým desteði vermektir” ifadelerini kullandý.

“Tarýma çok büyük bütçeler ayýrdýk”

Belediyelerin verdiði destek ile bakanlýklarýn saðlamasý gerekenlerin karýþtýrýlmamasý gerektiðinin altýný çizen Baþkan Seçer, “Ama bizim gibi ziraatý bilen bir ziraat mühendisi olunca, göreve gelir gelmez biz tarýma çok büyük bütçeler ayýrdýk. Öyle Pelitpýnarý’nda 5 üretici ile bir sezonu geçirmedik. 58 üretici bu ürünü ekti. Farklý köylerde ki üreticilere bölüþtürdük. Üreticilerimize 100 kilometre sulama borusu, 60 kilometre HDPE plastik boru desteðinde bulunduk. 40 kilometre çelik borularýmýzý üreticilerimizle buluþturmak üzere fabrikadan istedik” dedi.

Besicilikle uðraþan çiftçilere yem desteði ile büyükbaþ hem de küçükbaþ hayvancýlýk desteði saðladýklarýný ifade eden Baþkan Seçer, üretimin her aþamasýnda çiftçilerin yanýnda olduklarýný kaydetti. Bu kapsamda Çaltýbozkýr Mahallesi’nde lavanta üretimi ile yað elde edilmesini saðlayan distilasyon ünitesi ve ekipman desteði saðladýklarýný söyleyen Seçer, “Deðiþik bölgelerde üretim yapan çiftçilerimize ihtiyaçlarý doðrultusunda erik boylama, zeytin boylama, ceviz soyma, üzüm sýkma makinesi gibi pek çok alet ve ekipman desteði saðladýk” dedi.

Seçer: “Üreticinin sorununu bilen, derdini anlayan her kurumla proje yapmaya hazýrýz”

Silifke’de 155 arý yetiþtiricisinin Büyükþehir’in ekipman desteðinden faydalandýðýný bununla birlikte konar göçer vatandaþlara güneþ paneli desteði saðladýklarýný ve 350 adet güneþ enerjisi paneli desteðinden 42’sinin Silifke’ye verildiðini aktaran Baþkan Seçer, “Bunlarý üreticilerimize yüzde 50 hibe destek ile veriyoruz. Bizler bunlarý bedava verdiðimizde bir deðeri kalmýyor. Bir malýn kýymetli olabilmesi için yarýsýný biz, yarýsýný da üreticiler karþýlýyor. Bu þekilde üreticimizin derdine derman oluyoruz” diye konuþtu.

Büyükþehir Belediyesi olarak, Tarýmsal Hizmetler Dairesi Baþkanlýðý bünyesinde budama, bitki besleme, gübre kullanýmý ve daha birçok konuda eðitimler vererek üreticilerin yanýnda olduklarýný söyleyen Baþkan Seçer, “Hayvan yemi, fide, sulama borusu daðýtýlýr. Kooperatifler, Ziraat Odalarý baþta olmak üzere, üretici ile diyalog kuran her bölgede onlarýn derdini, sorununu bilen, kurumlarla her türlü projeyi yapmaya hazýrýz” ifadelerini kullandý.

Seçer: “Projenin asýl amacý, unutulmaya yüz tutmuþ tohumlarýmýzý gün yüzüne çýkarmak”

Büyükþehir Belediyesi’nin hiçbir projesinde parti ayrýmcýlýðý yapýlmadýðýný ve buna asla müsaade etmeyeceðinin altýný çizen Baþkan Seçer, kimseye ‘Sen AK Partilisin, sen MHP’lisin, sen CHP’lisin’ denilmediðini söyledi. Silifke’de 11 mahallede 58 üreticiyi ata buðday tohumu ile buluþturduklarýný kaydeden Baþkan Seçer, “Bu projenin asýl nedeni, unutulmaya yüz tutmuþ ata tohumlarýný gün yüzüne çýkarmak. Bunu yaparken Bahri Baðdaþ Uluslararasý Tarýmsal Araþtýrma Enstitüsü ile beraber yaptýk” dedi.

Mersinden Kadýn Kooperatifi aracýlýðýyla projenin baþýnda üreticilere Balandýz buðdayý daðýttýklarýný anlatan Baþkan Seçer, “Üreticilere alým garantisi vererek onlarý teþvik ettik. Büyükleriniz bilir, sarý buðdaydan yapýlan ekmeðin, bazlamanýn, sýkmanýn lezzeti bir baþka olur” dedi.

“Proje sayesinde hem ekonomiye hem de vatandaþýn cebine katký saðlanýyor”

Buðdayýn özelliðini bilen üreticilerden zaman içerisinde çok fazla talep geldiðini, 2023 senesi içerisinde toplamda 7 bin 250 kilogram tohum daðýttýklarýný kaydeden Seçer, “Bu projenin amaçlarýndan bir tanesi de hem küçük üreticiyi desteklemek hem de GDO bulaþmamýþ, orijinal, has ve lezzetli tohumlarý hatýrlatmak. Her bir üreticiye dönüm baþý 75 kilogram gübre desteði verdik. Üretici bunlarý üreterek ekonomiye katký saðlasýn, vatandaþýn cebine de katký sunsun” diye konuþtu.

Proje kapsamýnda ulaþtýklarý üretici sayýsýnýn önümüzdeki yýllarda artarak daha fazla üretim yapýlmasýný hedeflediklerini kaydeden Seçer, “Elimizden geldiðince üreticilerimize, tohumundan fidesine, gübresinden borusuna kadar her türlü desteði yapma gayreti içerisindeyiz” ifadelerini kullandý.

“Hasatýmýz hayýrlý ve bereketli olsun”

Buðdayýn sýcaklýk ve iklim koþullarýna baðlý olarak her yerde yetiþmeyeceðine dikkat çeken Baþkan Seçer, “Her buðday her yerde olmaz. Kuraklýk olan yerde kuraklýða baðlý, sýcaklýðýn olduðu yerde sýcaklýða mukavim olmasý yüksek verim alýnmasýný saðlar” dedi. Kendisinin de ziraat mühendisi olduðunu hatýrlatan Baþkan Seçer, “Projede çok sayýda ziraat mühendisi meslektaþýmýz görev aldý. Hepsinin emeðine, yüreðine saðlýk. Projede emeði geçen, belediye çalýþanlarýndan, muhtarlarýna, vatandaþlarýmýza ve üreticilere kadar herkese teþekkür ediyorum. Önümüzdeki yýllarda daha farklý projelere birlikte imza atacaðýz. Hasatýmýz hayýrlý ve bereketli olsun” diye konuþtu.

Baþarýr: “Tarsus’tan Anamur’a kadar çiftçisini destekleyen bir Baþkan’a sahibiz

Mersin’in bir tarým kenti olmasýnýn önemli bir þans olduðuna deðinen CHP Grup Baþkan Vekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Baþarýr, “Göreve geldiði günden beri Tarsus’tan Anamur’a, çiftçisiyle, hayvancýlýðýyla üreticilerimiz ile ilgilenen ve sürekli destekleyen bir Belediye Baþkanýmýz var. Bir kez daha projede emeði geçen, Büyükþehir Belediye Baþkanýmýz Vahap Seçer’e, bürokratlarýmýza, muhtarlarýmýza ve projeye katký saðlayan herkese teþekkür ediyorum” diye konuþtu.

Kýþ: “Baþkanýmýz, topraðýný tanýyan, çiftçisini anlayan bir belediye baþkanýdýr

Atalýk sarý buðday tohumu desteðiyle, yok olmaya yüz tutmuþ tohumlardan birinin yeniden üretime kazandýrýlarak ülke tarýmýna büyük bir katký saðlandýðýný ifade eden CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kýþ, “Özellikle çiftçilerimiz ve köylülerimiz çok þanslý. Çünkü Mersin Büyükþehir Belediye Baþkanýmýz Vahap Seçer, topraðýný tanýyan, çiftçiyi ve üretimden anlayan bir belediye baþkaný. Bugüne kadar gezdiðimiz bütün ilçelerde, köylerde, çiftçilerle ve iþçilerle konuþmalarýmýzda deðerli baþkanýmýzýn dokunuþlarýna bizler partili milletvekilleri olarak gururla, onurla tanýk olduk” diye konuþtu.

Büyükþehir Belediyesi’nin, küçükbaþ hayvan desteðinden, üretici pazarlarýna, sera desteðinden, sulama borularýna varýncaya kadar hem tarýmda hem hayvancýlýkta çiftçinin yanýnda olduðunu söyleyen Kýþ, “Bu desteklerin hepsi de çok kalýcý ve üretime dönük desteklerdir. Atalarýmýzýn dediði gibi tarlada izi olmayanýn harmanda yüzü olmaz. Mahsulümüzün bereketli olmasýný diliyorum” dedi.

Dinçer: “Çiftçilerimizin üretmesi için elimizden ne geliyorsa yapýyoruz

Üreticiler ve çiftçiler için ata tohumu desteði gibi projelerin çok önemli olduðunu dile getiren CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, “Ata tohumlarýmýz bizler ve üreticiler için çok önemli. Köylülerimizin üretmesini saðlamak için elimizden geleni yapacaðýz. Tohumda artýk dýþarý baðýmlý hale geldik. Belediye Baþkanýmýz sayesinde bunlarý geri kazanacaðýz ve bu projeleri destekliyoruz. Hangi köye gitsek Baþkanýmýzdan bir iz var. Yerel seçimlerde bu hizmetlerin eksik kalmamasý adýna kentlimizle köylümüzle Baþkanýmýzýn arkasýnda duracaðýz” dedi.

Çakýr: “Baþkanýmýz daðýn baþýna hizmet için geliyor. Bizde ona sahip çýkalým

CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakýr ise “Köylü kardeþlerimize bu imkaný sunduðu için Mersin Büyükþehir Belediye Baþkaný Vahap Seçer’e þükranlarýmý sunuyorum. Bu topraklara kan düþse can biter. Öyleyse yapacaðýmýz tek hizmet, Mersin Büyükþehir Belediye Baþkanýmýz’a tam destek olmaktýr. Akrabalarýnýza, köylülerinize, yan köylerinize þimdiden telefon etmeye baþlayýn. Belediye Baþkanýmýz daðýn baþýna hizmet için geliyor. Bizde ona sahip çýkalým” diye konuþtu.

Yapýlan hizmetin çok yerinde olduðunu söyleyen Silifke Ziraat Odasý Baþkaný Cafer Doygun ise, “Önümüzdeki günlerde tohum desteðinin daha çok artýrýlarak yapýlacaðýný biliyorum. Herkese emekleri için çok teþekkür ediyorum” diye konuþtu. Atalýk Sarý Buðday Tohumu desteklerinden memnun olduðunu ifade eden Pelitpýnarý Mahalle Muhtarý Ýsa Þahin, “Verimli arazilerimiz ve topraklarýmýz var. Bizim üretmek için koþullarýmýz var, bu desteklerle üretimimizi daha çok arttýrabiliriz. Bu çalýþma için herkese teþekkür ediyorum” dedi.

Konuþmalarýn ardýndan Baþkan Seçer eþi Meral Seçer ile birlikte buðday hasadý yaptý ve üreticilerin buðdaydan elde ettikleri unla yaptýklarý sýkmanýn tadýna baktý.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapýlan yorumlarda IP Bilgileriniz kayýt altýna alýnmaktadýr..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA ÝLETÝÞÝM KÜNYE GÝZLÝLÝK ÝLKELERÝ

 
Siteden yararlanýrken gizlilik ilkelerini okumanýzý tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm haklarý saklýdýr. Ýzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayýnlanamaz, kopyalanamaz, kullanýlamaz.

URA MEDYA