CHP ‘diplomasi’yi rafa kaldırdı | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 
CHP ‘diplomasi’yi rafa kaldırdı

 

CHP’nin 1 Kasım seçimi aday listesinde deneyimli diplomat bulunmaması dikkat çekti.

CHP’nin 1 Kasım seçimi aday listesinde deneyimli diplomat bulunmaması dikkat çekti. Bu durumun Irak ve Suriye gibi kritik konularda yol haritası oluşturma konusunda CHP’yi sıkıntıya sokacağı belirtiliyor

Deniz Kahraman

CHP, milletvekili kadrosunda mutlaka deneyimli bir ya da birkaç diplomat bulundurma geleneğini 1 Kasım seçiminde rafa kaldırdı. CHP iktidara gelse ya da en azından iktidara ortak olsa bile, Meclis grubunda dış politika konularında yol haritası belirleyecek deneyimli isim bulunmayacak.
CHP’nin milletvekili adayları açıklandıktan sonra üzerinde tartışılmayan önemli noktalardan biri listelerde dış politika kurmayının bulunmayışı oldu. Sadece, eski Bağdat Büyükelçisi ve Kamu Güvenliği Müsteşarı emekli Büyükelçi Murat Özçelik’in yeniden aday gösterilmemesi tartışıldı. Ancak hiç kimse neden CHP listelerinden deneyimli başka bir diplomatın aday gösterilmediğini sorgulamadı. 

DENEYİMLİ İSİMLER YOK
Oysa Dışişleri Bakanlığı’nda diplomasi kariyerini tamamladıktan sonra emekli olan eski Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz’ün ve bir önceki dönem yine CHP milletvekili olan emekli Büyükelçi Osman Korutürk’ün aday gösterilebileceği konuşuluyordu. Çeviköz’ün Batılı ülkeler ile ilişkilerde ve Ermeni meselesinde; Korutürk’ün de Ortadoğu konusunda çok bilgili ve deneyimli diplomatlar oldukları biliniyordu. 

GELENEK BOZULDU
Her iki emekli büyükelçinin uzmanlık alanlarının, Türkiye’nin bugün dış politikada yaşadığı sıkıntılarla bire bir örtüşmesine, bu iki ismin CHP politikalarına önemli ölçüde katkı yapabileceğinin değerlendirilmesine karşın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, daha birkaç aylık büyükelçi olan, IŞİD’in kaçırdığı eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz’ı aday göstermesinin gerekçesi bir türlü anlaşılamadı. Üstelik Öztürk Yılmaz, çok da garanti olmayan bir yerden Ardahan’dan aday gösterildi. 
Bugüne kadar CHP ve Türkiye’deki sosyal demokrat gelenek, dış politikaya olan ilgisi ile öne çıkıyordu. SHP/CHP/DSP kökenli isimler olan Hikmet Çetin, Murat Karayalçın, İsmail Cem, Deniz Baykal, Erdal İnönü 90’lı yıllarda Dışişleri Bakanlığı görevlerini üstlenirlerken, 2002’den sonra da CHP milletvekili kadrolarında mutlaka deneyimli isimlere yer verdiler. 2002’den sonra emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ ile Onur Öymen, daha sonra Osman Korutürk ile Faruk Loğoğlu, milletvekili olarak CHP grubunda yer aldılar. 
CHP içinde şimdiden, Suriye gibi önemli ölçüde uluslararası yansımaları olan kriz ve Irak gibi ciddi bir deneyim gerektiren konu hakkında kimin yol haritası çizip, genel başkanı bilgilendireceği merak konusu oldu. Diplomasinin ince dilini ve labirentlerinde dönen dolapları bilmeden CHP adına yapılacak her açıklamanın ciddi bir gaf riskini de beraberinde getirmesine kesin gözüyle bakılıyor.

SIRALAMAYI BEĞENMEYİNCE ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ
CHP’nin, Uşak’ta 1 Kasım’da yapılacak erken genel seçim öncesinde üçüncü sıradan milletvekili adayı olarak gösterdiği işadamı İsmet Akın, adaylıktan çekildiğini açıkladı.
CHP Uşak İl Başkanı Ferit Celal Güray ile partisinin il başkanlığındaki milletvekili adaylarının tanıtımı için düzenlenen toplantı öncesinde basın açıklaması yapan İsmet Akın, adaylıktan çekildiği duyurdu. Akın, istifasına gerekçe olan, 7 Haziran’daki genel seçimde partideki ön seçimle ikinci sıra milletvekili adayı olduğunu hatırlatıp, “1 Kasım’daki erken genel seçimde parti genel merkezi tarafından bilgim dışında üçüncü sıradan milletvekili adayı gösterildim. Parti üyelerinin tercihlerinin aksine bir alt sıraya kaydırıldım. Bence ikinci veya üçüncü sıra adaylık arasında hiçbir fark yok. Hatta listede olup, olmamamın dahi önemi yok. Adaylık, başvurusunu bir sorumluluk hatta zorunluluk olduğu düşüncesiyle yaptım. Fakat geldiğimiz noktada, bunu devam ettirme olanağı kalmamıştır. Uşak, il ve ilçe örgütlerinin parti üyelerinin görüşleri alınmadan sadece belli bir küçük grubun çabaları ve tek merkezden yazılan düzmece mektuplarla genel merkez ikna edilmiş. Üçüncü sıraya kaydırılmam sağlanmıştır. Bu sürecin bu şekilde gerçekleşmesi nedeniyle adaylıktan çekiliyorum” dedi. Akın, CHP üylerinin tercihlerinin yok sayılması karşısında kişesel değil ilkesel bir karar aldığını da vurguladı. Adaylıktan çekilme kararının kişilerle ilgisi olmadığının altını çizen Akın, “Partiye değişik fikirlerden kişilerin katılımlarından çekinmeye, endişe etmeye gerek yok. Hiç kimse, hiçbir zümre, hiçbir grup, partimizi ele geçiremez. Bizler hancıyız, onlar yolcu. Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi, ‘Geldikleri gibi giderler.’ Partim ve sizlerin emrindeyim. Partimin başarısı için çalışacağımdan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu. 
Akın’ın adaylıktan çekilmesi üzerine bazı partililer, CHP Uşak il ve merkez ilçe yönetimine tepki gösterdi.

AYDINLIK GAZETESİ



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA