Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ Mersin Üniversitesi’nde | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ Mersin Üniversitesi’nde

 

101 Yaşındaki Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ Mersin Üniversitesi’nde

Dünyanın en önemli Sümerologlarından biri olan Muazzez İlmiye Çığ, Mersin Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (MERKAM) davetlisi olarak geldiği üniversitede öğrencilerle söyleşti.

24 Aralık Perşembe günü düzenlenen söyleşide eski Türklerde yılbaşı geleneklerini anlatan 101 yaşındaki Sümerolog, Atatürk tarafından Türk dili, kültürü ve tarihini araştırmaya yönelik yapılan çalışmaları da salondakilere aktardı.

MERKAM Müdürü Prof. Dr. Bahar Taner'in sunuşu ve Çığ'ın kısa özgeçmişinin okunmasıyla başlayan söyleşi programına MEÜ öğretim elemanları ve öğrencilerinin yanı sıra Mersin halkının da ilgisi yoğun oldu. Anadolu toprakları ve Türklük ile ilgili çalışmaların eksikliğinden söz eden Çığ, "Cumhuriyet tarihine kadar Türklükten haberimiz yoktu. Bu halk, Türklüğün ne olduğunu, Türklerin nereden geldiğini bilmiyordu. Türk tarihi, kültürü ve dili ile ilgili hiçbir kitap, yazı, kaynak yoktu" ifadelerini kullandı.

Mustafa Kemal Atatürk'ün asker, lider ve devlet adamı kimliğinin yanında iyi bir araştırmacı ve Türkçü kimliğinin de bulunduğunu söyleyen Çığ konuşmasını şöyle sürdürdü: "Atatürk, o kadar sıkıntılar arasında Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi kurdu. Türklüğün araştırılması için bütün milletlerin, uygarlıkların dil ve tarihinin öğrenilmesi gereğinden hareketle bu fakültede bölümler açtırdı. Dil ve tarih kurumları kurdu. Hitler Almanya'sından bilim adamlarının ülkemize gelmesini sağlayarak bir eğitim seferberliği başlattı. O dönemde yurt dışından kitaplar, kütüphaneler satın alındı; yeni üniversiteler açılmaya, mevcut olanlar modernleştirilmeye başlandı.

Ülkede, bilimden sanata büyük bir kalkınma oldu."
Nobel Ödülü alan Türk bilim insanı Aziz Sancar'ın "Ben başarımı Atatürk devrine borçluyum" sözüne atıf yapan Çığ, Türk gençlerinin Amerika ya da Avrupa'daki imkanlara sahip oldukları takdirde daha fazla Nobel Ödülü alabileceklerini söyledi. Eğitimde kız-erkek ayrımının yanlışlığına dikkat çeken Çığ gençlere, "Bu ayrım son derece kötü ve tehlikeli. Bu ayrımın önüne geçmeye çalışın" tavsiyesinde bulundu. Yılbaşı kutlamalarının, Türklerin İslamiyet öncesi dönemdeki geleneklerinden geldiğini savunan Çığ, bu tezini şu anlatımla dinleyicilere aktardı: "Eski Türklerde, gökyüzü tanrısal bir güç olarak kabul edilirdi. Geceyle gündüz kavga halindeydi. 21 Aralık tarihinin ardından günlerin uzamaya başlaması, kutsal kabul edilen güneşin kavgayı kazandığı gün olarak kabul edilir ve bunun için şenlikler düzenlenirdi. Bu kutlamalarda 'Akçam' denilen çam dalı kullanılır, o çam dalının altına, Tanrı iyi insanlara iyi şeyler sunduğu için, hediyeler konulurdu. Tanrı gelecek yıl iyi şeyler versin diye de, o çam dalına iyi dilekleri simgeleyen bezler, süsler bağlanırdı. O gün aileler bir araya gelir, yemekler yapılır, yenir; şarkılar söylenip, dans edilirdi."

Noel Baba'nın da yine Türk geleneğinden günümüze geldiğini kaydeden Çığ, "Bugün Noel Baba olarak kabul edilen yaşlı adamın, gökyüzü tanrısının kötü kardeşi yeryüzü tanrısı olduğuna inanılır, 22 Aralık'ta onun bile iyi olmaya karar vererek, kapı kapı dolaşıp hediyeler verdiği düşünülürdü. Noel Baba'nın kıyafetleri tıpkı Türk geleneklerindeki kıyafetleri yansıtır. Bu adet, Hunlarla birlikte Avrupa'ya, Hıristiyanlığın yaygınlaşmasıyla birlikte Hıristiyanlara geçti. Yılbaşı kutlama geleneği, 325 yılında alınan bir kararla Hz. İsa'yı anmak için kullanılmaya başlanmıştır" diyerek sözlerini tamamladı.

Muazzez İlmiye Çığ söyleşisinin sonunda, dinleyicilerden gelen soruları da yanıtladı. Sümerlerde doğum günü kutlaması olup olmadığına dair bir soruyu yanıtlayan 101 yaşındaki Sümerolog, bu konuda elinde herhangi bir bilgi olmadığını belirterek 'araştırma yapmam gerekiyor' ifadesini kullandı. Çığ'a MERKAM Müdürü Prof. Dr. Taner tarafından bir teşekkür belgesi ile daha önce düzenledikleri fotoğraf yarışmasında dereceye giren 'Umut' adlı fotoğraf çalışması hediye olarak sunuldu. Şimdiye kadar 20 kitabı yayımlanan Çığ, etkinlik çıkışında kitaplarını imzaladı.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA