Şahin Mengü yazdı; TERÖR MAHKEMELERİ | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Şahin Mengü yazdı; TERÖR MAHKEMELERİ

 

Olayların bu noktaya gelmesinde AKP iktidarı tek sorumludur

Ankara, İstanbul ve İzmir’de terör mahkemeleri kurulacağı, bunun için HSYK’da çalışmalar yapıldığı, bu mahkemelerin yürütülen FETÖ soruşturmalarının tamamlanmasına yakın kurulacağı söyleniyor.

Ancak HSYK Başkan vekili şimdilik yeni mahkemelere ihtiyaç olmadığını söylese de “şimdilik” kaydını koyduğundan olayın incelenmesinde yarar var.

Yeni Mahkemelerin kurulması ve hem de FETÖ soruşturmasına yönelik olarak kurulması tabii hakim/tabii mahkeme ilkesi zedeler.

Nedir tabii hakim/mahkeme ilkesi? Bir uyuşmazlık hakkında karar verecek olan hakimin/mahkemenin, o uyuşmazlığın doğumundan önce yasal olarak belli olmasıdır.

Yani somut olay ile kuruluşu arasında bir ilgi bulunmayan mahkeme demektir.

Bu ilke hukuk devletinin olmazsa olmazlarından biridir. Zira bu hukuk güvenliğinin teminatıdır.

Bu FETÖ soruşturması ile ilgili yargılamayı, 15 Temmuz darbe girişiminden önce yasal olarak kurulmuş görev yapan mahkemelerin yapması olayıdır.

Nitekim, Anayasa mahkememiz 1971 ve 1990 yıllarında verdiği  kararlarla, tabii ya da doğal hakim/mahkeme kavramını ceza yargısının temeli olarak “bir suçun işlenmesinden önce, yasayla kurulmuş ve o suça ilişkin davalara bakmakla görevli ya da yetkili kılınmış mahkemenin hakimleri” şeklinde tanımlamıştır.

Davaya göre hakim, savcı atanarak birileri sırf cezalandırsınlar diye mahkeme kurmak, hukuk devleti olduğunu iddia eden bir devlet için yapılmaması gereken bir davranıştır.

Hele hele adaleti devletin temeli olarak benimsemiş Türkiye Cumhuriyeti’nin hiç yapmaması gerekir.

FETÖ soruşturmalarında, tabii hakim/mahkeme ilkesi çiğnenerek adil yargılanma hakkı ihlal edilirse, kamu vicdanı bundan rahatsızlık duyar.

FETÖ terör örgütü mensuplarının sadece mahkemelerde değil ve asıl olan kamu vicdanında mahkum edilmelerini istiyorsak-ki ben bunu bütün içtenliğimle istiyorum- bunlara, kendilerinin Ergenekon, Balyoz, Ay ışığı, Askeri casusluk gibi davalarda  yaptıkları hukuksuzluğu yapmamak gerekir.

Bunlara uygulanacak en basit hukuksuzlukta önce bunlar  mağduru oynayacakları gibi Türkiye’yi de her fırsatta hırpalamaktan mutlu olan batılıların eline koz verilir.

Sade koz vermekle kalınılmaz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesince’de ağır tazminat sorunuyla karşı karşıya kalınılır.

Bunlar yargılansınlar ve hukuken eylemlerine uyan cezalara çarptırılsınlar.

Ama bu yargılama, adil yargılanma hakkı çiğnenmeden ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde gerçekleşsin.

Tabii hakim/tabii mahkeme ilkesinin çiğnenerek mahkeme kurulması darbe ile iktidarı ele geçirenlerin bir davranışıdır.

Bir diğer söylemle FETÖ terör örgütü mensuplarını hapis ettirmek için, hiç yapılmaması gereken bir şey olan usul feda edilmemelidir.

Hukukta usul esasın kapısı kabul edilir. Bir kere yanlış kapıdan girersen yanlış yere varırısın.

Demokratik yollardan ülke yönetimine gelmiş AKP iktidarı, “Askeri vesayeti yıkıyoruz” diye Fethullah Gülen terör örgütüyle işbirliği yaptıklarını kendileri açıklamışlardı. Bundan iftiharla söz ediyorlardı.

“Uygun bir savcı arıyoruz” diyen yine Tayyip Erdoğan’dı. Bir anlamda davaya uygun savcı tayin edilmiş. Bu şahsın büstünün dikilmesi gerektiğini söyleyen AKP’li şaşkın milletvekilleri vardı.

Bugün 15 Temmuz nedeniyle haklı olarak darbecilikle suçladıkları Cemaatin sözde liderinin her istediğini yaptığını söyleyen Tayyip Erdoğan’dı.

Olayların bu noktaya gelmesinde AKP iktidarı tek sorumludur.

Kendi bu kusurlarını örtmek için darbe teşebbüsünü sebep olarak gösterip hukuku çiğnememeli, eğer iktidar  buna girişirse de demokratik muhalefet,  hukukun  çiğnenmesine de izin vermemelidir.

Zira; bir siyasi iktidar  hangi gerekçeyle olursa olsun, hukuku çiğnemeye başlarsa artık duracağı yer belli olmaz. Bu totaliterleşmeye kadar gider.

Nitekim AKP iktidarı Olağanüstü Hal süresince ve olağanüstü halin gerektirdiği Kanun Hükmünde kararname çıkartma yetkisini aşarak, parlamentoyu devre dışı bırakır.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA