Gazeteci Ziya Keskinışık, Kaya Mutlu’yu anlatıyor... | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Gazeteci Ziya Keskinışık, Kaya Mutlu’yu anlatıyor...

 

-Sabahın en erken saatlerinde kalkar, hizmetleri incelerdi...

Kaya Mutlu’yu 1974 Yılında tanıdım. Seçimde oldukça güçlü rakipleriyle yarışmasına rağmen iyi bir farkla kazanma başarısını göstermişti. Bir gün Hürriyet gazetesi Mersin temsilcisi Müfüt Bekir oğlu ile bir konuda bilgi almak üzere birlikte Kaya Mutlu’yu ziyarete gittik. Bizi kapıda çok samimi bir şekilde karşıladı. Birlikte sohbet ederken sayın Keskinışık bizim fotoğrafhaneye iyi bir fotoğrafçı lazım bizimle çalışırmısın diye sordu ve bende kabul ettim. Belediye fotoğrafhane sorumlusu olmuştum. Kaya Mutlu’nun çalışmalarını fotoğraflayıp Basın bürosu ile ortaklaşa basına servis ediyorduk. Belediyede çok yoğun çalışıyordu. Önemli birçok birimin başına da Ankara’dan uzmanlar getirmiştir. Bunlardan bazıları Elektrik Mühendisi Ali Öztürk, Şehir plancısı Erkan ve Zekeriya Özgür, Ziraat Mühendisi Fehmi Tabak, Osman Çiftçikara gibi isimlerdi.

Kaya Mutlu’nun Mersin için ilk önemli işi Mersin’e Berdan’dan içme suyu getirmesi oldu. Kaya Mutlu’nun Berdan’a baraj ve yakınına da Mersin’e su pompalayan bir tesis projesini Devlet planlamada uzman iken projelendirdiği öğrenildi. Bir taraftan tesis yapılırken bir taraftan da Tarsus Mersin arasına Mersin dışından getirilen dev borular döşendi.

Bu çalışma 1980 Yılına kadar sürdü ancak 12 Eylül askeri müdahalesi nedeniyle görevden alındığı için bu içme su projesinin açılışını yapmak Kaya Mutlu’ya nasip olmadı.

Belediyede konforlu araçlar olmasına rağmen Kaya Mutlu Renault marka makam aracına bildi. Uyumayı sevmeyen bir yapıya sahiptir Kaya Mutlu.

 Başkan Kaya Mutlu günde 3-4 saat uykuyla idare edebilirken bazen uyku ihtiyacını seyahatlerde arabada uyuyarak giderirdi. Az uyduğu için sabahları erkenden makam aracını kapıda ister ve rahmetli olan ve çok güvendiği Fahri adındaki makam şoförü ile şehri en küçük sokağına kadar gezer yapılan hizmetleri incelerdi. Bu inceleme gezisinde eksikliğini veya aksadığını gördüğü hizmetlerin ne olduğu el teybine anlatır, sonra bu teyp özel kalem aracılığı çözülüp gereğinin yapılması için ilgili daire müdürlerine gönderilirdi.

Kente ve personeline çok hakimdi.

Diğer kentlerde yapılan hizmetleri mutlaka inceletirdi.

Bunlardan en çarpıcı olanı ise fuar ve festivaldi.

Kaya Mutlu senede 1-2 gün süreli Mersin Şenliklerini kaldırırdı ve yerine Mersin Moda ve Tekstil Festivalini organizasyonunu planladı..

21 Eylül 12 Ekim tarihleri arasında yapılmaya başlanılan Festival sayesinde Mersin halkı hayal bile edemeyeceği ünlü sanatçıların konserlerini bir gün değil günlerce izleme şansına sahip olmuştu.  Mersin Akdeniz moda ve tekstil festivalleri İzmir fuarının sonrasına tarihlendirilir ve bu sayede İzmir fuarından sonra hemen, hemen tüm sanatçılar Mersin’e gelir günlerce konserler verirlerdi. Mersin halkı müzikal oyunlarla da o yıllarda tanıştı, çok ünlü onlarca ünlü sanatçının konserlerini izledi,  ünlü hemşehrilerilerini tanıma fırsatları elde ederdi.

Mutlu’nun Ankara ile çok iyi diyalog içindeydi. Mersin fuar ve festivaline hemen, hemen tüm Ankara ve İstanbul basını davet edilirdi. Birçok yıl bu görevi de ben üstlenmişimdir.

O nedenle Mersin’in bürokraside ve basında çok müstesna bir yeri vardı. Bu ilişki daime sıcak tutulurdu. Kaya Mutlu ikinci seçiminde 5 bin kişiye iş 25 bin kişiye aş” sloganı ile seçimlere girdi ve büyük bir farkla seçildi. Dediğini yaptı ve 5 bin kişiyi işe aldı. Ülkede kemer sıkma politikasının uygulandığı dönemde işe alınan 5 bin kişinin maaşı kent esnafının kasasına girince Mersin ekonomisinde büyük bir canlanma olduğu ekonomistler tarafından da ifade edilmişti. Bu 5 bin kişinin işe alınması kent ekonomisini ne kadar canlandırdıysa Belediye bütçesini de o kadar sıkıntıya soktu. Kaya Mutlu bir ayağı Ankara’da her ay işçi maaşı bulmaya çalıştı. Yaşanan sıkıntı maaşların geç ödenmesine neden olunca işçi ve sendikalar tepki eylemi başlattı ve bunlardan birisinde Kaya Mutlu’nun tabutu denize bile atıldı. İşte bu ortamda gidilen yerel seçimlerde Okan Merzeci Belediye Başkanlığını tekrar Kaya Mutludan aldı ve Mutlu’nun belediye başkanlığı bu seçimle son buldu.

Kaynak: Gafletin Kıyısında Kitabı / Serdar Keskinışık 



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA