Emekli Diplomat Onur Öymen: Filistinliler İngilizler’in üzerine, ’Yaşa Mustafa Kemal Paşa’ diyerek yürüdü | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
Emekli Diplomat Onur Öymen: Filistinliler İngilizler’in üzerine, ’Yaşa Mustafa Kemal Paşa’ diyerek yürüdü

 

Stuttgartt’ta cumhuriyet coşkusu...

Elif Özel/Stuttgart

Stuttgart ve Çevresi Atatürkçü Düşünce Derneği ile Stuttgart Türk Akademisyenler Derneği’nin birlikte organize ettiği, Ahmet Gül ve AHENK Dance Akademy'sinin desteklediği, Cumhuriyet’in 93. yılı  kutlaması Liederhalle Schillersaal'de yoğun bir katılımla gerçekleşti. Çok sayıda kişi salona giremedi.

‘İKİNCİ CUMHURİYET İSTERÜK DİYENLER MEMLEKETİ BU HALE GETİRDİ’

Kutlama saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Stuttgart Başkonsolosu Ahmet Akınt da gecede kısa bir konuşma gerçekleştirdi.

Akınt’ın ardından ADD Stuttgart Başkanı  Gönül Köksal  duygulu bir konuşma yaptı. Köksal konuşmasında, “Bu da olamaz artık’ diye diye,  hayatımızın içinde normalleşen tüm Cumhuriyet saldırıları bazen aileleri, bazen yıllarca beraber yaşayan kapı komşularını  bile birbirine düşmanlaştırmak pahasına, büyük bir küstahlık ve cehaletle, bir o kadar da da cesaretle freni patlamış  bir biçimde önünde ne varsa ezerek ilerlemektedir. Yeni Türkiye adıyla, ‘ikinci Cumhuriyet isterük’ diye başlatılan demokrasiye  karşı savaş  işte şimdi açık açık karşı devrime geçmiş bulunmaktadır” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin geleceği ile ilgili duyduğu kaygıları dile getiren Köksal, ülkemizin yaşadığı kalleş kalkışmaya da değindi.

‘YURT DIŞINDA YAŞAYAN TÜRKLER ARTIK ÜLKE SORUNLARINI KONUŞUYOR’

Köksal’ın ardından emekli diplomat Onur Öymen bir konuşma gerçekleştirdi. Karamsar olmadığını, Türk milletinin çok zor şeyleri başardığını, şu an içinde bulunduğumuz durumun 19 Mayıs 1919 dan daha umutsuz olmadığını dile getiren Öymen, Kurtuluş Savaşı’ndan örnekler verdi.

Eskiden genellikle yurdışına gelen kişilerle burada yaşayan Türklerin sorunlarının konuşulduğunu,  ancak şimdi Türkiye´nin sorunlarının konuşulduğunu söyleyen Öymen, büyükelçi olarak Almanya’ya ilk geldiği yıllarda yaşadığı bir anısını anlattı, “Almanya’ya büyükelçi olarak ilk geldiğimde gazetecilerin, ‘Almanya’daki Türkler’in sorunları hakkında ne düşünüyorsunuz’ sorusuna şöyle yanıt verdim. O zamanlar Almanya´da bir milyon altı yüz Türk vardı. ‘Bir milyon altı yüz Türk’ün her birinin bir sorunu varsa benim bir milyon altı yüz sorunum var. Ama her birinin bir umudu varsa benim bir milyon altı yüz umudum var’ dedim. Almanya’daki Türk toplumu şimdi çok daha güçlü, çok daha üst düzeyde ve Türkiye’nin sorunlarına gerçekten her zamankinden çok daha sahip çıkar durumdadır” dedi.

FİLİSTİNLİLER, İNGİLİZLERİ’N ÜZERİNE NASIL YÜRÜDÜ

1938 yılında Filistinliler’in İngilizler ile olan mücadelesi sırasında İngilizlerin makinali tüfeklerle ateş açtığı esnada, halkın nasıl sokağa çıkarak “Yaşa Mustafa Kemal Paşa” diye bağırdığını, Cezayir’de Fransızlarla mücadele eden mücahitlerin göğsünde Atatürk resmi olduğunu söyleyen Öymen, Atatürk’ün ve Kurtuluş Savaşı’nın dünya ülkeleri üzerindeki etkisini vurguladı, “Atatürk, Milli Mücadele’yi yaparken, Cumhuriyet’i kurarken diyor ki; ‘biz sadece kendimizi düşünseydik bu mücadele bu kadar uzun sürmez, bu kadar kanlı olmazdı. Ama biz emperyalistlere karşı dünya memleketlerinin geleceği için mücedele ettik’ dedi. Bu sözlerin ardından salonda alkış tufanı koptu.

‘KORKMADAN SESİMİZİ YÜKSELTELİM’

Türk nüfusunun bu kadar çok olduğu Almanya’da, Türkler’e ve Avrupa Parlemantosu’nun vermiş olduğu Perinçek kararına rağmen, Alman Parlementosu’nun sözde Ermeni soykırım tasarısı hakkında karar aldığını, böyle durumlar karşısında bulunulan toplumda korkmadan sesimizi yükseltmemiz gerektiğini dile getiren Öymen’in yaklaşık bir buçuk saat süren konuşması ayakta alkışlandı.

ZEYBEK, HALK OYUNU VE DANS GÖSTERİSİ

Programın ilk bölümü,  bu sene çoğu yeni olan dansçıları ile Karlsruhe şehrinde yapılan 7. Avrupa Türk Halk Oyunları Yarışması’nda üçüncülük ödülü kazanan AHENK Dance Akademy'sinin oyunlarıyla sona erdi. Ekibin kurucusu ve eğitmeni olan Murat Yılmaz; Aydın, İzmir ve Muğla yörelerinden solo Zeybek ve Ahenk Dance Academy öğrencilerinin Trabzon yöresi ve Aşuk Maşuk oyunları izelemeye değer güzellikteydi.

GENCO ERKAL VE EKİBİ SEYİRCİYİ BÜYÜLEDİ

Liederhalle Schillersaal de gerçekleşen 93. Cumhuriyet Kutlaması’nın ikinci bölümünde Genco Erkal'ın Nazım Hikmet'tin Bursa Cezaevinden Mektuplar’ından uyarladığı ‘YAŞAMAYA DAİR’ Müzikli Gösterisi sahne aldı. Seyirciye şiirleriyle duygulu anlar yaşatan Genco Erkal, ona kadife sesiyle şarkılarıyla eşlik eden Tülay Günal, çellosuyla Deniz Doğangün ve piyanosuyla Yiğit Özatalay seyirciyi adeta büyüledi.

Etkinlik, bütün konuk ve seyircilerin Türk Bayraklarını sallayarak ve hep bir ağızdan söyledileri 10. Yıl Marşı ile coşkulu bir şekilde sona erdi.

Kaynak: Aydınlık Gazetesi 



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA