Erdal Akalın’ın kaleminden; Kümesteki Kazlar ve Çobanları!.. | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Erdal Akalın’ın kaleminden; Kümesteki Kazlar ve Çobanları!..

 

Kümesteki kazlar, özellikle yazılı medya unsurlarının ekonomi sayfalarında sıklıkla adları geçen varlıklardır.

Kümesteki Kazlar ve Çobanları!..

Kümesteki kazlar, özellikle yazılı medya unsurlarının ekonomi sayfalarında sıklıkla adları geçen varlıklardır.  Devletin tüm kurumlarına resmi olarak kayıtlı olan ve bu kurumların yüklediği sorumlulukları harfiyen yerine getiren yurttaşlar olarak bilinirler.  Bilhassa devlete ödenecek küçüklü büyüklü bilumum vergilerin amansız takipçisidirler.  Asla zaman aşımına uğratmadan vergilerini öderler ve hem de çoklukla peşin olarak!

Sorumluluk duydukları devlet kurumları sadece vergi daireleri ile de ibaret değildir.   Devletin hemen her kurumunda isimleri ve adresleri kayıtlı yurttaşlardır ve bunu da yurttaşlık sorumluğu olarak kabul eden kişilerdir.  Hayatta olanları zaten zamanın beherinde ortaokul müfredatında yer alan ‘Yurttaşlık Bilgisi’ dersinden feyz almışlardır.

Kümesteki kazlar, ekonomi âleminin başlıca derdi sayılan ‘kayıt dışı’ sayılmak grubuna dâhil olmayı zül sayarlar.  Bu nedenle de ülkemizin 23 milyon çalışanının nasıl olup da 11.3 milyonunun kayıt dışı olarak çalıştırıldığını bir türlü anlayamazlar.

Devlete ödenen 10 TL verginin 1.5 TL sini ücretli ve emekli olan kümesteki kazlar tıkır tıkır öderler.  Asıl vergi mükellefleri olan kümes dışı yurttaşlar ise ödemeleri gereken 100 TL verginin ancak 17.5’luk bölümünü beyan eder ve bunu da taksitlerle öderken, kümesteki kazlar kendi yükümlüklerini çoktan yerine getirmişlerdir.  Böylece, devletin toparlamak zorunda olduğu toplam vergilerin % 10.5 luk bölümü, peşin olarak kümesteki kazlardan tahsil edilmiş olur.

Kümesteki kazlar, devletin toplam gelirlerinin en babası olan dolaylı vergilerin % 70’şini gıkları çıkmadan ödeyen kahramanlardır.  Tütün ve alkol ürünleri, telefon ve posta hizmetleri, petrol ürünleri gibi günlük harcamalara bindirilmiş dolaylı vergileri, miktarlarının dengesiz artışına itiraz etmeyi bile düşünmeden ödeyen yurttaşlardır kümesteki kazlar!        

Kümesteki kazlar, canlı varlıklar olduklarından beslenmeleri, gezdirilmeleri ve çeşitli düşmanlara karşı korunmaları da gerekir.  Ki, bu görevi de çobanları üstlenirler.  Bilindiği gibi çoban, özellikle koyun ve sığır sürülerini otlatan ve gözeten insanlar olarak bilinmiş olsa da, kaz çobanlığı da benzer bir işkoludur. 

Çobanlık mesleğini kutsayan çeşitli söylemler çok eski çağlardan beri söylenegelmiştir.  Örneğin; Hz. İsa’nın çoban mesleğinin bir üyesi olduğunu kutsal kitaplardan biliyoruz.   Hatta Hz. Ömer’in ünlü yorumu olan “Fırat kenarında bir kuzu kaybolsa bile benim sorumluluğum olduğunu kabul ederim” söylemi, çobanlığın kutsal bir hizmet kolu olduğuna delili sayılabilir. Zaten her dinde çoban metaforu vardır ve doğru yola yönlendirenler anlamı ile kullanılır.

Sayın Cumhurbaşkanı, geçen Pazar günü Ankara da davetlisi olan çiftçilerimize hitabında da çobanlığı öven tümceler kullanmıştır.  Özetle, “Sizler birer çobansınız ve ben de bu ülke vatandaşlarının çobanıyım” buyurmuşlardır.  Ki, bu hitabın alt yapısının hadislerden kaynak aldığını da medya bize anımsatmıştır.

AK-ŞAKA olarak bu konudaki bilgi eksikliğimi ise değerli köşe yazarı Ahmet Hakan’ın konuya ilişkin yazısı ile tamamlamış oldum.

Ahmet Hakan, çoban vurgusuna işaret eden hadisleri konu almıştı.  Buna göre Yüce Peygamberimiz şöyle buyurmuşlardır; “Hepiniz çobansınız ve elinizin altındakilerden sorumlusunuz.  Yönetici de bir çobandır.  Erkek, aile halkının çobanıdır.  Kadın, kocasının evinin ve çocuklarının çobanıdır.  Hepiniz çobansınız ve çobanlık yaptığınız canlardan sorumlusunuz”. 

Ve ikinci hadis ile ilk vurgulamaya ek yapılmış; “ Hepiniz çobansınız ve maiyetinizin hukukundan sorumlusunuz”.

Bu hadislerden hareketle işaret edilen noktalar ise yol göstericidir;

  • İdare etmeye kalkanların, idare ettiklerine karşı sorumlulukları vardır ve çok ama çok ağırdır.
  • İdare etmeye kalkanlar, idare ettiklerine karşı hakkaniyeti elden bırakamazlar.
  • İdare etmeye kalkanlar ile idare edilenler arasındaki ilişki, güden ve güdülen ilişkisi değil, karşılıklı sorumluluk konusudur.

Hadis yorumlarının işaret ettiği üzere, güdülenlerin devletine karşı sonsuz bir sorumluluk duygusu ile dolu olduğuna, kendimi tanık göstererek kefilimdir.  Ancak güden kişiler olarak çobanlarımızın biz kümesteki kazlar adına ne denli sorumluluk hissettiğini şu yazımda bile sorgulamak ihtiyacındayımdır.  Çobanımdan hesap sormak tabii ki haddime düşmese de, çobanımın benim hukukumu ne derece de koruduğuna ve kişiliğime ne derece de saygı duyduğuna halen inanmak ihtiyacındayım.

Bu duygumu ortaya çıkarmak için, kümesteki bir kaz olarak “vak vak” diye gürültü koparmam gerekmese de, değerli çobanlarımızın bizi vakvaklama furyasına sokmadan yapabilecekleri çok şeyler olabileceğini, çağdaş dünyaya bakınca anlayabiliyorum.  Aksi halde, kendimi çağdaş bir ülkenin kümesindeki kaz gibi değil, Sayın Bakan Mehmet Şimşek’in özgün söylemi ile “bir üçüncü dünya ülkesinin kümesindeki kaz” gibi hissetmek aczinde göreceğim!

Değerli düşünür Montaigne, ünlü Denemeler adlı kitabının “Baştakiler ve Biz” başlıklı yazısında bize bu konuda da yol gösteriyor; “Bizi yöneten, dünyayı elinde tutan kimselerin bizim kadar akıllı olması, bizim yapabileceğimiz kadarını yapması yetmez.  Bizden çok üstün değillerse, bizden çok aşağı sayılırlar.  Çok şeyler vadettikleri için çok şeyler yapmak zorundadırlar!”

İşte, ülkemizin kümesteki kazlarından bir tanesi olarak bendeniz de bunu söylemeye çalışıyorum!..

***

Açık teşekkür:  Değerli Dost ve Sevgili Hocamız Doç. Dr. Sayın Orhan Özdemir, Mersin İmece Haber gazetesindeki haftalık yazısını hak etmediğim halde bana ayırmıştı.   Benim adıma lütfettiği ve benim halen sahip olamadığım hasletlere bakınca, o yazıya ve Sevgili Orhan Özdemir’in beklentilerine karşılık verebilmem için daha çok çaba göstermem gerektiğini anlamış oldum.   Kendisine selam ve saygılarımı sunuyorum. (E.A.).

                                                                                                 Erdal Akalın (19.11.2016)

 



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA