Dr.Erdal AKALIN yazdı; Kassandra Ve Biz!.. | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Dr.Erdal AKALIN yazdı; Kassandra Ve Biz!..

 

Truva Kralı Priamos’un güzel kızı Kassandra’ya, Güneş Tanrısı Apollon âşık olmuş.

Kassandra ona; “Bir şartla seninle birlikte olurum,” demiş. “Eğer benim geleceği görmemi sağlarsan, yani beni ‘bilici’ yaparsan!”.

Apollon dünden razı!  Bir hareketle onu bilici  (kâhin) yapmış.

Yapmış ama Kassandra onu sevmediği için, gene de birlikte olmaya yanaşmamış.

Kassandra’ya kızan Apollon bu kez onu cezalandırmak için onun ‘ağzına tükürürken’ şunları söylemiş;

“Bundan sonra gelecekte neler olacağını göreceksin ama kimseyi kendine asla inandıramayacaksın!”

Nitekim Truva Savaşı’nın sonunun felaket olacağını görmesine rağmen, başta babası Kral Priamos olmak üzere hiç kimseyi bu yakın geleceğin felaketine inandıramamış Kassandra.  Dedikleri aynen çıkmış ve Truva yok olmuş, kendisi de uzun bir macera sonunda öldürülmüş.

***

Mitolojideki bu Kassandra olayı, bugün de çeşitli boyutlarıyla ülkemiz koşullarında yaşanıyor diyerek düşünüyorum.  Nedeni ise gayet açık, önümüze getirilen referandum paketini anlamak ve anlatmak için çaba gösterenlere, henüz işin başında teröristler diyerek tepki koyan bazı siyasi muktedirler bizlere Kassandra muamelesi yapmaya başladılar!

Ülkemizin gündeme oturan ana sorunu olan referandum oylamasında evet diyenler ağırlıklı olurlarsa, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve T.C. Vatandaşlarının ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalacağına inanmaktayım.  Siyasi bilimciler ve sosyologlar karşımıza çıkacak tabloyu aşırı otoriterlik ve hatta faşizmin ayak sesleri olarak telaffuz ediyorlar.  Şahsen o kadar bilgili olmasam da ben yetmiş yılı aşan yaşamımda ülkemizin benzeri sıkıntılarını yaşamış birisi olarak itiraf etmeliyim ki, endişe ediyorum!

Ülkemiz sağ ve muhafazakâr iktidarlar ve askeri yönetimler dönemlerini yaşarken, benzeri sıkıntılarla karşılaştık.  Demokrasi dediğimiz çağdaş yaşam tarzını içselleştirmemiş kişilerin, bu kavramı iki dudağının arasında erittiklerini yaşayarak öğrendik.  İnsan hakları ve kişisel özgürlüğün yok sayılabildiği günleri yaşadık.  Bizi bir şekilde yönetmeye talip olanların sosyal hukuk devletine ve laik cumhuriyet rejimine özde değil, sadece sözde talip olduklarını da acı deneyimlerle görmüş olduk.  En azından gözyaşı döktük.  Cop ve dipçik yemenin onurumuzu yok saymasını tüm toplum olarak içimiz yanarak izledik.

Halen henüz oylama bile yapılmasına aylar kalmışken, aynı tablonun tekrarlanmakta oluşundan endişe duymamak olası değildir.  KHK ile kurunun arasında yaş yanabilir anlamsızlığı ile nice insanımızın çaresizliğe terk edilişinin gene tanıkları oluyoruz.  Muhalif sesler çıkarmak bir yana, konuyu toplum önünde irdelemenin bile suç sayılmasını hayret, ibret ve biraz korku ile izler olmaktayız. 

Tüm toplumun bir çaresizlik çukuruna itildiği kuşkusunu yaşıyoruz.   En güvenilir aydın sayılacak siyasi kafalardan bile muhalif olursanız, hatta tarafsız olursanız, ber-taraf olursunuz benzeri uyarıların gırla gittiği günleri yaşıyoruz. 

Acaba perşembenin gelişi çarşambadan mı belli oluyor tedirginliğini iliklerimize kadar hissediyoruz.

Kendimizce fikirlerimiz söylemenin ve aklımız erdiğince yakınlarımızı bilgilendirmenin dahi hoş görülmeyeceğinin açık ve tehdit yansıtan iletilerini almaktayız.

 Evet, belki bizler Kassandra örneği gibi bilici (kâhin) değiliz ama ülkemizin okumuş yazmış ve deneyimleri ile geleceği tahmin edebilecek erginliğe ulaşmış kişileri olarak kişisel fikirlerimizi bile paylaşmaktan mahrum edilmek istenmemizi anlamakta zorluk çektiğimizi daha nasıl anlatabiliriz. 

İşte ben, şahsen bu tedirginliğimin ışığında, bu gündemi yaratmak isteyenlere “Hayır” demek istiyorum!..

Kıssadan hisse:   Ünlü ozanımız Nazım Hikmet’i anımsamamak olası mıdır, böyle günlerde!

“Daha gün o gün değil, derlenip dürülmesin bayraklar;

  Dinleyin, duyduğunuz çakalların ulumasıdır.

  Safları sıkıştırın çocuklar,

  Bu kavga faşizme karşı, bu kavga hürriyet kavgasıdır!”

Erdal Akalın (18.02.2017)



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA