Erdal Akalın: Yeni Galaksiler | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı 
Erdal Akalın: Yeni Galaksiler

 

Erdal Akalın’ın Kaleminden

NASA son yaptığı açıklama ile bizleri heyecanlandıran bir keşfe imza attı. Yapılan açıklamaya göre Dünya benzeri 7 farklı gezegen bulundu. Bu gezegenlerin 3'ünde su bulunduğu ve canlı yaşamı destekleyecek bir yapı olduğu belirtildi. 

NASA'nın exoplanetdiscovery adıyla Dünya'ya duyurduğu bu durum ne anlama geliyor? 

 Dünya basınının  yakın takip ettiği açıklamanın ardından da Google hazırladığı özel doodle ile NASA'nın bu açıklamasını anasayfasına taşıdı. NASA'nın yaptığı açıklama exoplanetdiscovery adı altında tüm dünyada internet kullanıcılarına sunuldu. 

Güneş Sistemi dışında Samanyolu Galaksisi içindeki Kova takımyıldızı içindeki TRAPPIST-1 ismi verilen yıldızın yörüngesinde keşfedilen gezegenlerin Dünya'ya benzerlik gösterdiği belirtildi. 

Bilim insanları, gezegenlerden üçünün su varlığını barındırabileceğini ve canlı yaşamını destekleyebilecek yapıda olduğunu ifade etti. 

Yaklaşık Jüpiter büyüklüğünde sönük bir yıldız olan TRAPPIST-1’in etrafında sıkı bir ağ görünümüoluşturan gezegenlerin karasal ve kayalık yapıda olduğu, canlı yaşamına olanak verip vermeyeceklerinin anlaşılması için atmosferlerinin daha detaylı incelenmesinin gerekeceği belirtildi.

Keşfi yapan Liege Üniversitesi Öğretim Üyesi Michael Gillon ve ekibi, yıldızın etki bölgesinde Dünya'ya benzeyen daha fazla gezegenin olabileceğini ileri sürdü.

Trappist-1 sistemine bakıldığında boyutunun Güneş Sistemi'nde yer alan Jüpiter'le aynı olduğu dikkat çekiyor. Dünya'nın boyutlarına göre de yeni sistemdeki gezegenlerin büyüklükleri ya yüzde 25 daha küçük ya da yüzde 10 daha büyük bir yapıda. 

Gökbilimciler şimdi gezegenlerin bir atmosfere sahip olup olmadıklarına odaklanmış durumda. Bilim adamları Hubble teleskopu aracılığıyla havada metan gazı ve su arayacaklar.

"Tüm bunlardan çıkarılacak sonuç şu ki dünya dışındaki yaşamları keşfetme yolunda tarihi bir adım attık." diyen araştırma ekibinden Cambridge Üniversitesi Öğretim Üyesi AmauryTriaud, "Samanyolu Galaksisi içinde Dünya büyüklüğünde çok sayıda başka gezegen olduğunu öğrenmek inanılmaz bir şey." dedi. 

Diğer bir ekip üyesi Liege Üniversitesinden EmmanuelJehin de "Galaksimizde 200 milyar yıldız var. Bunların her birinde 10 tane Dünya benzeri gezegen olsa artık gerisini siz hesap edin." diye konuştu.Gillon ve ekibi geçen baharda TRAPPIST-1 ve çevresinde üç gezegen keşfettiklerini bildirmişti. Şimdiyse sayı yediye çıktı. Ekip, sayının yakın zamanda daha da artabileceğini vurguluyor. 

*** 
Evrenin yapısı ve geçmişi, bilim insanlarını uzun yıllar boyunca meşgul etmiştir ve tabii ki edecektir.   İlk kez 1915 yılında Einstein’in ‘genel görelik kuramı’ savı ile evrenin oluşması ve gelişmesine yönelik adımlar atılmış ve teoriler sunulmuştur.

1920’li yıllar da Rus kozmoloji uzmanı Alexander Friedman ve Belçikalı fizikçi Georges Lemaitre, adına ‘Büyük Patlama’ dedikleri kozmolojik modeli ileri sürmüşlerdir.  Bu modele göre evren, yoğun ve yüksek sıcaklık içeren bir nukleo-sentez sonrası oluşmuştur.  Daha sonrası bu olguya ‘BigBang’ denmesi de kabul görmüştür.

Olayın temelinde atomlar, nötronlar ve fotonlar yer almakta ve hidrojen, helyum ile lityum maddeleri evrenin temel oluşumunda rol almaktadır.   Bu varsayım, daha sonraları parçacık hızlandırıcı laboratuvar testleri ile kabul görür olmuştur.  Örneğin; İsviçre de yapılan Cern deneyini de bu grubun gelişmiş bir laboratuvar çalışması olarak saymak doğru olur.

Şimdiki hesaplamalara göre evren 13.8 milyar yaşındadır  (Dünyamız ise takriben 5.6-6 milyar yıl önce şekillenmiştir).  

Evren, genişlemekte ve bir anlamı ile büyümektedir.  1929 yılında araştırma yapan Edwin Hubble, evren içerisindeki bazı gezegenlerin renginin maviden kırmızıya doğru dönüştüğünü saptamıştır.   Yakın planda iken mavi ışık saçan bu gezegenler, uzaklaştıkça kırmızıya dönen renkle izlenir olmaktadırlar.  Nedeni ise renk armonisi (tayfı) içinde bize yakın duran gezegenler mavi görünürken, uzaklaştıkça renk dalga boyu kısa olan mavi ışıltı kaybolmakta ve yerini uzun dalga boyu olan kırmızı renk almaktadır.  Bu konu bilim insanlarına verilmiş olan yeni gözlem cihazları sayesinde kesinlikle saptanmış ve doğrulanmıştır. 

Darwin Kuramı ile bile ilgilenmeyen TÜBİTAK kurumumuz, bu bilimsel gelişmelere ne der bilemem ama merhum Atilla İlhan şunları yazmıştı, bilimsel gerçekleri göremeyenler için;

“Bir yerde vahim bir hata yapılmıştır,
  Ne söylemeye dilim varır,
  Ne düzeltmeye gücüm yeter,
  Meyus bir papağan gibi, 
  Söylenir dururum kendi kendime!” 

 Erdal Akalın (24.02.2017)



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA