CHP 5 parça | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 
CHP 5 parça

 

16 Nisan Halkoylaması sonra CHP’de yaşanan iç kriz daha da büyüdü. 5 parçaya bölünen CHP’de gruplar arası çekişme suçlamalara kadar gidiyor

Aydınlık / Ankara

CHP'de iç kargaşa başladı. Genel Başkan adayları kurultay taleplerini dillendirirken, Kılıçdaroğlu kavga edenleri kapının önüne koymakla tehdit etti. Eski Genel Başkan Deniz Baykal, Cumhurbaşkanlığı adaylığı gerekçesiyle parti yönetimini ele almaya çalışırken, bu tavrını yeni döneme hazırlık diye tarif etti.

16 Nisan halk oylamasının arkasından CHP'de parti içi mücadele yeniden hızlandı. Kılıçdaroğlu ekibi halk oylamasında hayırların önde olduğunu, YSK'nın halk iradesini gasp ettiği vurgusunu öne çıkararak kendisine karşı yönelen eleştirileri ertelemeye çalışsa da eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın çıkışı parti içi kapışmayı ateşledi. Baykal halk oylaması sonrasında CNN Türk'te açıklama yapmadan önce Kılıçdaroğlu ile bir araya gelerek televizyonda söyleyeceklerini önceden Kılıçdaroğlu'nun yüzüne söyledi. Görüşmede Kılıçdaroğlu'nun daha çok dinlediği ve sakinliğini koruduğu öğrenildi.

'KILIÇDAROĞLU ÇEKİLMELİ'

Baykal, Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını Ahmet Hakan'ın programında açıkladı. Baykal, önümüzdeki dönemde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi üzerinden hareket ederek, "Kemal Kılıçdaroğlu ben Cumhurbaşkanı adayıyım derse biz de 'tamam' deriz, arkasında oluruz, adayımız o olur. 'Hayır, olma' demeyi uygun görmeyiz. Eğer Kılıçdaroğlu aday değilim derse kurultayı toplamalı ve aday olacak kişi genel başkan olmalı" dedi.

Baykal'ın bir soru üzerine söylediği, "Abdullah Gül yüzde 49'un adayı olabilir. Gül aday olursa değerlendirilmesi lazım" sözleri ise partide tepkilere yol açtı.

Baykal'ın çıkışı işaret fişeği oldu. Partide iç mücadele için tartışmayı resmen başlattı. Kılıçdaroğlu dün grupta "kavga edenleri kulağından tutup partiden atarım" dese de pek dinleyen olacağa benzemiyor. Gruplar kendi aralarında toplantılar gerçekleştiriyor.

CHP'de şu an itibariyle ana hatlarıyla 5 grup öne çıkmış durumda. CHP'de öne çıkan gruplar şöyle:

1. KILIÇDAROĞLU GRUBU 

Partide daha çok Alevilere dayanan grup. Parti yönetiminde ve il ilçe örgütlerinde etkili. Kurultay delegeleri içinde çoğunlukta oldukları ifade ediliyor. Belediyeler üzerinden delegelere hakimler. Ancak eski güçlerini hızla kaybediyorlar. Kılıçdaroğlu'nun yakın çevresinde de kopmalar var. "Halk oylamasında kazandık ama YSK milli iradeyi gasp etti" propagandası öne çıkarılarak 16 Nisan'ın yenilgi olmadığını savunuyorlar. Kılıçdaroğlu ve grubu istifa çağrılarını dikkate almaya niyetli değil. ABD, PKK ve FETÖ konusunda kesin bir sınır çizmiş değiller. Partide HDP'li gibi hareket eden Sezgin Tanrıkulu gibi isimler bu grubun kanatları altında.

2. KILIÇDAROĞLU KARŞITLARI

Kılıçdaroğlu'nun yerine genel başkan olmak için çalışan isimlerden oluşuyor. Şu anda en önde gelen temsilcisi Muharrem İnce. Halk oylamasında il il dolaşıp hayır kampanyası yürütse de Kılıçdaroğlu karşısında sonuç alacağına ihtimal verilmiyor. Öne çıkmış diğer adayların durumu da aynı. Partinin politikalarına değil, sadece Kılıçdaroğlu'na karşı çıkıyorlar. ABD, FETÖ ve PKK'ya karşı duyarsızlar.

3. BAYKALCILAR

Eski Genel Başkan ve çevresinden oluşuyor. Partide önemli ölçüde tasfiye edilmişlerdi. Son dönemde yeniden sahneye çıkmaya başladılar. Deniz Baykal'ın halk oylaması performansı umutlarını arttırmış durumda. "Baykal cumhurbaşkanı adayı olsun" propagandasını öne çıkardılar. "Kılıçdaroğlu ile bu iş olmayacak" diyen CHP'lilerin desteğini almaya çalışıyorlar. ABD, PKK ve FETÖ'ye karşı keskin bir mücadele yürütmüyorlar. Baykal'ın Mardin'e kadar gidip Ahmet Türk'le buluşması kendi çevresinde bile tartışılıyor.

4. SHP'LİLER

1991 SHP-HEP seçim ittifakının tekrarlanmasını istiyorlar. SHP modelinin tekrar hayata geçirilmesini istiyorlar. HDP ile ittifakı savunuyorlar. En öndeki temsilcileri o dönemde SHP'de görev yapmış olan Fikri Sağlar. Sağlar da genel başkan olmak için kulis yapan isimlerden. Sağlar'ın Parti Meclisi'ne CHP'nin yüzde 1 bile oy almadığı Güneydoğu illerinin delegeleri sayesinde girdiği vurgulanıyor. Partinin seçimlerdeki başarısızlığını kalkan yapıp, CHP'yi PKK/HDP'nin kuyruğuna takmaya çalışıyorlar. Halk oylaması sırasında yapılan uyarılar nedeniyle hareketsiz kalmışlardı, şimdi yeniden devredeler. Kendilerine "Haziran hareketi" diyenler de bu gruba yakın duruyor.

5. GELENEKSEL CHP'LİLER

Partide en kalabalık grup. Partinin tabanını oluşturuyorlar. "Altı Ok"u savunuyorlar ve CHP'nin kuruluş felsefesini savunuyorlar. Parti içi delege oyunlarına giremedikleri için parti yönetiminde ve delegeler içinde etkin değiller. Gönülden CHP'liler. Ne belediye ihalesi, ne belediye rantı peşindeler. Bütün olumsuzluklara rağmen CHP'den kopmadılar. PKK ve FETÖ konusunda hassaslar.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA