ATALARIMIZIN MİRASI: LAİKLİK | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
ATALARIMIZIN MİRASI: LAİKLİK

 

İbrahim YALÇINER

02 Mart 2017

Laiklik tartışması bu ülkede hiç bitmedi. Ne laikliği savunanlar doğru dürüst anladı ve anlatabildi, ne da laikliğe karşı olanlar bilerek karşı çıktı laikliğe. Kör bir insanın Fili tuttuğu yere göre tarif etmesi gibi, herkes kafasına göre yorumladı Laikliği. 

Laikliğin bize hep batıdan geldiği öğretildi. Atatürk’ün laikliği Fransızlardan aldığı ezberletildi. Laikliğin kavram olarak batıdan  geldiği doğru. Ancak Laikliği  ilkin Türkler uyguluyor. Yani Türklerin idare sistemi Laiklik. 
Laikliği ilk defa uygulayan Selçuklu Sultanı Tuğrul bey. 
Tuğrul bey, 1055 yılında Bağdat’a girerek Abbasi Halifesi Kaim’i  Büveyhilerden kurtarır. Bunun üzerine halife Kaim, Tuğrul Bey’e  Doğu’nun ve Batı’nı Sultanı diyerek iki kılıç hediye eder. kurtarır. Tuğrul bey, Kılıçlardan biri alır, diğerini bırakır, bundan sonra idari yönetimin kendisinde, dini yönetimin de Halife de kalacağını söyler. Bu net olarak dünyevi iktidar ile uhrevi iktidarın ayrılmasıdır.
Tuğrul bey, halifeyi devletten maaş alan memur noktasına getirmiş, Halifeyle sadece Vezirinin ilgilenmesini sağlamıştır. Bu şekilde Selçuklular 250 yıl boyunca ülkeyi yönetir. Aslında Osmanlı’da da benzer yönetim vardır. Hilafet her zaman Saltanat’a hizmet etmiştir. Saltanat sahipleri din adamı özeliği göstermez. 
Selçukluların bu uygulaması batı tarihçilerini de dikkat çekmiştir. Fransız Doğu bilimcisi Joseph de Guignes, “ Hunların ve Türklerin Tarihi Kökenleri” kitabında Tuğrul bey’in laik yönetim biçimine dikkat çekmiştir. Guignes kitabında, Tuğrul beyin idari yönetim ile dini yönetimi birbirinden ayırdığını özelikle vurgular. Kitap bu özelliğiyle Batı aydınlarını çok etkiler. Kitap yayınlandığı sıra Voltaire 54 yaşındadır. Bilindiği gibi Voltaire Laiklik düşüncesini sistemleştiren önemli Aydınlanma düşünürlerinden biridir. 
Daha ilginci kitap  “Dünya tarihi” adıyla 1Türkçeye çevrilmesi ve 1870 yılardan beri Türkçe’ye Askeri Okularda okutulmasıdır. Mustafa Kemal Atatürk de kitabı altını çizerek okumuştur. 
Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk’ta Hilafet tarihi çok uzun yer verir. Selçukluların Hilafetle Saltanatı ayırdıklarını döne döne vurgular. Tuğrul Bey’in Hilafetle Saltanat’ı ayırdıktan sonra 300 yıla yakın hiçbir aksama olmadan uygulamanın sürdüğünü açık açık anlatır. Böylelikle Atatürk laikliğin atalarımızın yönetim biçimi olduğunun altını net biçimde çizmiştir. 
Atatürk devlet yönetiminde inançların değil, akıl ve bilimin yürürlükte olmasını da Kutadgu Bilig’den almıştır. 
Yani iddia edildiği gibi, Atatürk batı taklitçisi değildir.  Laiklik müslümanlığa uygun değildir diyenler bir kez daha düşünsünler. Laiklik bizim tarihimizde var. Dini şekil alan iktidar savaşlarını din zannedenler her zaman yanıldı, gene yanılacaklar. 
Elbette dini kendi siyasi çıkarlar için kullananlar zaman zaman etkili oldu bu toplumda. Bunun bedelini de acı biçimde ödedik. 
Ama sonuçta her zaman akıl ve izan galip geldi. Bin yıllık tarihimiz bunu net biçimde gösteriyor. Anlamak, öğrenmek ve isteyenler için tarih büyük bir hazine.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA