Artık Küçük Amerika olmayacağız! | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM  09:27  FITCH BÜYÜKŞEHIR’IN KREDI NOTUNU B+’YA YÜKSELTTI  22:02  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKı ILE IFTAR YAPTı  21:52  SEÇER: “BİZ HERKESİ KUCAKLIYORUZ, HERKESİ AİLEMİZDEN BİLİYORUZ”  21:39  MITOLOJIDEN GÜNÜMÜZE SAVAŞıN ANTROPOLOJISI  21:22  LEVE (YAŞA)! LEVE PALESTINA’NıN ÖYKÜSÜ  21:10  MERSIN SINEMA OFISI KENTI BEYAZ PERDEYE TAŞıYACAK  21:10  YEŞIL BÜYÜME VE MAVI EKONOMI ÇALıŞTAYı DÜZENLENDI   20:38  MTSO KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞMA GRUBU İSTANBUL’DAKI ÖRNEKLERI INCELEDI  20:28  ÖZYIĞIT “AVRUPA KADıN BASKETBOLUNUN KALBI YENIŞEHIR’DE ATACAK”  20:23  MESLEK LISELERINE SÜRDÜRÜLEBILIR GELIR KAYNAĞı SAĞLANMALı   11:37  BAŞKAN SEÇER, TARSUS HALKIYLA BULUŞTU  11:28  HALKKENT ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’NDE SEVGİ DOLU ETKİNLİK 
Artık Küçük Amerika olmayacağız!

 

Bülent Esinoğlu

Küçük Amerika Olacağız ifadesi ilk kez, 1949 CHP Kurultayında, gelmiş geçmiş en hızlı Amerikancı Nihat ERİM tarafından kullanılmıştır.

Celal Bayar bu ifadeyi çok kullandığı için herkes bu ifadenin Celal Bayar’a ait olduğunu sanır.

1950 ve 1960’ların şiarı Küçük Amerika olmuştur.

Şiar sözcüğünün ifade ettiğinden daha derin bir anlamı vardır. İdeolojik içeriklidir.

Küçük Amerika olacağız ideolojisi; iki Gürcü profesörün makaleleri ile başlamıştır. Soğuk Savaşı ilk başlatan bu makalelerde, Rusya, Kars, Ardahan ve Boğazları istiyordu.

Amerika’nın Orta Doğuya girişi için, Türkiye çok önemli bir basamaktı.

1945 yılında, zamanın Amerikan başkanı Truman yaptığı konuşmada; ABD’nin iktisadi hayatındaki dış siyaseti, kendi refahını ve aynı zamanda dünya pazarlarının yeniden kurulması ve genişletilmesi sağlamalıdır.” Diyordu.

Amerika’nın Türkiye’yi ele geçirişi iki temel unsura dayanıyordu. Birincisi; Mustafa Kemal’in tam bağımsız ekonomi-siyasetini terk etmesi, ikincisi de, komünizm tehlikesine karşı Amerikan şemsiyesi. Bir anlamda, eski ifadesiyle Manda.

ABD’nin Türkiye’yi ele geçirmek ve yönetmek için bu iki unsur yeter de artardı bile.

O tarihlerde “psikolojik harbin” ne demek olduğunu bilmeyen Türk halkı ve onun Amerikan eğilimli yöneticileri, Amerika’nın yürüttüğü Soğuk Savaş sürecinin içine kolaylıkla dahil olmuşlardı.
Artık komünizme karşı bizi Amerika koruyacaktı.

Darbeler yoluyla Türkiye’yi tam denetim altına alan ABD, ülkemiz içinde kendi kurumlarını kurmaya başladı.

NATO, AB Kriterleri, OECD, İMF, DB, GB, İkili İstihbarat Antlaşmaları, İncirlik, Diyarbakır, Kürecik anlaşmaları, çok uluslu şirketlerin kurduğu iktisadi ve siyasi ilişkilerle tam bir kuşatma sağlandı.

Küçük Amerika olmak, sadece iktisadi münasebetlerin esasını teşkil etmiyor, tüm siyasi ve kültürel hayatımızın esasını teşkil ediyordu.

Aşırı bireysel mülkiyet esasında, ABD’nin çıkarlarıyla uyumlu, ancak, halkları yoksullaştıran bu anlayışın, tıkandığı bir dünya oluşmaya başladı.

BOP Projesiyle iktidara gelen bir anlayış bile, ABD bağımlısı bir düzeni sürdüremez oldu.

Artık kimse, küçük Amerika olacağız demiyor. Amerika, özgürlüklerin ve demokrasinin beşiğidir demiyor.

Amerika artık “iyilikler ve güzellikler diyarı” imajını veremiyor. Kan, göz yaşı, yoksulluk, adaletsizlik gibi kötülüklerin simgesi oldu, Amerika.

Erdoğan Trump görüşmesi; Türkiye Amerika ilişkilerinde, “SONUN BAŞLANGICI” olacaktır.

Bülent Esinoğlu
bulentesinoglu@gmail.com



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA