Unutulan Yörük Tadları | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Unutulan Yörük Tadları

 

“DOĞADAN YÖRÜK SOFRASI, YÖRESEL TATLAR YARIŞMASI”

Diken kahvesi, çoban kahvesi, kökbahar, çiriş kavurma, burçalak, yörük makarnası, ala çorba, yoğurt tarhanası, samsıra, mısır unlu börek, bal pişmaniyesi, pekmez helvası, gelincik otu salatası, çığışkan böreği,  sütlü kabak çorbası, topalak, yalamuk, deniz göveleği, palize, nohut unu ekmeği… Arka arkaya sıraladığımız bu kelimeler ne ola ki? 

Biz de çoğunu Mersin’in Bozyazı ilçesinde ilk defa gerçekleşen “DOĞADAN YÖRÜK SOFRASI, YÖRESEL TATLAR YARIŞMASI” sırasında öğrendik: Köylü ve şehirli Yörük kadınlarının çeşitli otları kullanarak yarışma için hazırladıkları içecek, çorba, yemek ve tatlıların isimleri. Jüri üyeleri bile bazı isimleri ilk kez duyduklarını veya tattıklarını belirterek hayretlerini gizlemediler.

Etkinliği Bozyazı Kaymakamlığı, Bozyazı Belediyesi ve Dokuma ve Kültür Ürünleri Geliştirme Derneği (DOKUDER) birlikte düzenlediler. Kaymakam Hayati Taştan “Ülkemizin çok zengin bir mutfağı var. Yörük kadınlarımızın sevgilerini katarak hazırladıkları bu yiyecekler, unutulmuş olan tatlarımızın yeniden hatırlanmasını sağladı” diyerek emeği geçen herkese teşekkür etti. DOKUDER Başkanı Begüm Balcı da, yarışmanın amacını “Bozyazı, Aydıncık, Anamur ilçelerinde yaşayan Yörüklerin kadim doğa bilgisinden yararlanmak, günümüzde genetiği ile oynanmış tohumlardan üretilen sebze ve meyvelerin insan sağlığına olumsuz etkilerini azaltmak, dağlarımızda ve kırsal alanındaki şifa bitkilerini yeniden kazanmak, insan ömrünü uzatan Yörük beslenme kültüründen kitleleri haberdar etmek, bölgede yaşayan insanımızın ekonomisine katkıda bulunmak” olarak açıkladı. 

Yarışma jürisi, Orman Bölge müdürlüğü, Tarım İlçe müdürlüğü, Halk Eğitim müdürlüğü, DOKUDER ve Bozyazı Belediyesince görevlendirilen kişilerden oluştu. Yarışan içecek ve yiyeceklerin sahipleri belli olmasın diye, ürünleri jüriye dernek görevlileri sundu.
Yarışma, bitki çayları, çorbalar, börekler, yemekler ve tatlılar olarak 5 ayrı dalda yapıldı. Yarışmadan önce Orman Bölge Müdürlüğünden, ormandan toplanacak otlar için izin alındı. Köylü kadınlar bu sayede bilinmeyen birçok ot çeşidini topladı ve yarışmada sunacakları içecek ve yiyecekleri bu otlarla lezzetlendirdi. Şenliğe yerli ve yabancı turistler de ilgi gösterdi.
Jürinin titiz çalışmasından sonra dereceye giren tatlar belirlendi. Neriman Pürbudak, Hanife Akdeniz, Mürüvvet Toprak, Hatice Kütük, Sakine Yandı, Raziye Gübeş, Sultan Yılmaz, Huriye Kara, Fatma Ceylan kazanan şanslılardı. Yapılan törende ödülleri Kaymakam Hayati Taştan, DOKUDER başkanı Begüm Balcı, Tarım ilçe müdürü İsmail Remzi Bardak, Orman Mühendisi İsmail Gübeş ve Dernek yöneticisi Ahmet Yılmaz takdim etti.
Yarışmanın ödülleri de oldukça ilginçti. Para yerine yerel esnaflardan sağlanan hediye çekleri ödül olarak verildi. Kimi ödül sahibi yemek takımı, kimisi giyecek, kimisi de bir kasa muz kazandı. Yarışmanın bir güzel sonucu da şenliği düzenleyen kurumların yöreye ait tariflerden bir yemek kitabı çıkarma kararı almasıydı.
Yusuf Çelik-Mersin



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA