Zeybekci Vergi dairesi bile özelleştirilmeli: Osmanlı’da Reji idaresi | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 
Zeybekci Vergi dairesi bile özelleştirilmeli: Osmanlı’da Reji idaresi

 

Bülent Esinoğlu

Ekonomiden sorumlu Bakan Nihat Zeybekci; Vergi dairesi bile özelleştirilmeli dedi.

Neo liberalizmin ulus devleti ortadan kaldırma planının ilk olmazsa olmazı; kamu malını özelleştirmektir.

Dünyadaki toplam 450 çok uluslu şirketin, ulus devletleri yıkma planının ana unsuru da, kamu varlıklarını önce yerli ortaklarla birlikte satın almak, daha sonra, o yerli ortağı tasfiye etmekten ibarettir.

Neo liberalizmdeki temel ilke; devleti ortadan kaldırma esasına dayanır.

Emperyalizm dediğimiz şey de, bu tekellerin yapıp ettikleridir. Emperyalizmin ulus-devlet içindeki işbirlikçileri de, ideolojik olarak liberalizmi savunanlardan devşirilir.

Özal ve daha sonraki yöneticiler hep özelleştirmeyi savunarak geldiler. Cumhuriyetin dişinden tırnağından toplayarak kurduğu KİT’leri sattılar.
İddia neydi, sonuç ne oldu?

 Özelleştirmelerle sermaye tabana yayılacaktı, gelir dağılımı daha iyi olacaktı.

Özelleştirmelerden önce üç dolar milyarderimiz vardı. Özelleştirmelerden sonra 53 dolar milyarderimiz oldu. Gelir dağılımı bozukluğunda, ABD’den sonra ikinci sıradayız.

Ürünler ucuzlayacak, herkesin her şeysi olacaktı. Enflasyonu söylemeye gerek yok. Hala iki hanelidir.

Çok üreteceğimiz için teknolojide üretmiş olacaktık. Sattığımız ürünlerin sadece %1,2’si teknoloji ürünleridir. Hala teknoloji ithal ediyoruz.
İthalatımıza bakarsanız, eskiden kendine gıda olarak yeten yedi   ülkeden birisiydik. Şimdi, et, mercimek, nohut, buğday ve saman ithal eder olduk.
Hadi bunlara katlandık diyelim.

Ulus devletimiz, özelleştirmelerden sonra, büyük badireler içine düştü. Çünkü çok uluslu şirketlerin ülke içinden devşirdiği işbirlikçileri ulus devlet ile siyaseten çatışır oldu. Milletin çıkarlarından ve çıkarlara ait siyasetlerden ziyade, yabancı ortaklarının çıkarlarını ve siyasetlerini savundular.
Osmanlıda Reji idaresi alacaklı yabancı şirketlerin alacaklarını toplamak üzere kendilerinin oluşturdu bir yapıydı. Vergi toplamak için silah bile kullanılırdı. Tütün Tuz gibi zamanında Osmanlı için değerli olan ürünleri kapsıyordu.

Reji idaresi tütünü doğrudan el koyduğu gibi satılan sigaradan alınan vergiyi de Reji idaresi alıyordu. Tütünün önemli bir kısmını da kendi ülkesine kaçırıyordu.

Reji idaresi vergiyi toplar, topladığı vergiyi kendi ulusunda harcardı.

Osmanlı aşırı borçlandığı için bu duruma düşmüştü. Mustafa Kemal ilk iş olarak Reji idaresini feshetti.

Milli devletin yapması gereken kendi ulusunun çıkarlarını her şeyin üzerinde tutmaktır.

Şimdi de Cumhuriyetin tüm varlıklarını satmış olmalarına rağmen, aşırı borç biriktirip, çok uluslu şirketlerin çatı örgütü ABD’ye ve AB’ye aşırı ekonomik bağımlılık oluşturmuşlardır.

Üretim gerilemiş, beton yığınlarının üretmesi için üretim duasına çıkılmıştır.

Yollarımızda dolaşan bir tane yerli otomobilimiz yoktur. Çok uluslu şirketlerin yerli ortakları size otomobil yaptırmazlar.

Çünkü oto pazarının devleti; çok uluslu şirketlerdir.

Devleti küçülteceğim demek; devletin her şeyini küçülteceğim demektir. Özelleştirdiğimiz tüm alanlarda milli devletin hiçbir söz hakkı yoktur.

Ekonomik alanda devlet söz sahibi olmayınca, siyasal alanda da söz hakkı azalır.

Size daha vahimini ifade edeyim. Artık özelleştirmeler halkın hiç haberi olmadan yapılıyor. Bir yıl içinde dokuz enerji santralı barajıyla beraber satıldı.

Devletin varlıkları menkul kıymetleştirme denilen bir sistemle satılıyor.

THY varlığı hisse senedine dönüştürülüyor. Sonra borsada satılıyor. Borsaya teveccüh oldu mu hisseler satılıyor. Borsa oyunları ile çoğunluk hisselerini ele geçiren çok uluslu şirket gelip “THY’nın yönetimine el koyuyor.

Her şeyi yabancılara satmaya hazır mevcut iktidarın milli olduğuna nasıl inanacağız?

Milli iktidar milli sermayeyi savunur.

Bülent Esinoğlu
 bulentesinoglu@gmail.com
ulusalkanal.com.tr



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA