Suriye’de ortak strateji! | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Suriye’de ortak strateji!

 

Soner Polat

Suriye’de 18 Mayıs 2017 günü saat 16 dolaylarında ilginç ve dikkat çekici olay yaşandı. 

Ülkenin güneyindeki El Tanf şehrine doğru yol alan bir Suriye askeri konvoyu ABD öncülüğündeki koalisyon kuvvetlerinin hedefi oldu. ABD, İran ve Hizbullah’a ait askeri grupları gerekçe göstererek harekâtı savundu. Böylece Suriye’deki kriz uluslararası meşruiyet alanının bütünüyle dışına taşınmış oldu.

KORSANLIĞIN ARKA PLANI

Hatırlanacağı üzere 17 Ağustos 2016 tarihinde Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklar PYD mevzilerini vurdu. Denetim dışına çıkan PYD bölge halkına zulüm yapmaya başlamıştı. ABD, Suriye’ye sert bir mesaj gönderdi. Benzer bir eylemde “Suriye uçaklarının düşürüleceğini” Rusya’ya bildirdi. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan meşru bir devletin, kendi sınırları içinde düzen ve otorite sağlamak için yaptığı çabalar, bizatihi BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimi üyesi bir ülke tarafından tehdit edilmiş oldu. ABD hızını alamayarak, 7 Nisan 2017 tarihinde hiçbir delil göstermeden kimyasal saldırı gerekçesi ile Suriye’ye Tomahawk füzeleri ile saldırdı. İsrail’in, uluslararası toplumun bütün değerlerini hiçe sayan Suriye’ye yönelik hava taarruzları da dikkate alındığında, Suriye toprakları ve hava sahası adeta uluslararası hukukun geçerli olmadığı özel bir bölgeye dönüştü. Eşkıyanın dünyaya hükümdar olduğu bu süreç bir an önce durdurulmalıdır!

ABD EL TANF’DA NİÇİN SURİYE’Yİ HEDEF ALDI?

Bilindiği üzere ABD, İngiltere, İsrail ve Ürdün, Suriye’nin güneyinde teröristler ve silahlı muhalefeti “Yeni Suriye Ordusu” adı altında teşkilatlandırdı. Bu maksatla hem Ürdün içinde hem de Suriye topraklarında özel eğitim merkezleri kurdu. Geçmiş iki ay içinde bu oluşuma verilen destek büyük bir ivme kazandı. Bu girişimin asıl amacı, Suriye rejim yanlısı güçleri güneyde tespit ederek doğuda, Palmira-Deyrizor istikametinde devam eden harekâtın hızını kesmektir. Diğer hedef ise İsrail’in örtülü faaliyetler yürüttüğü Golan Tepesi bölgesinde Suriye’nin tedbir almasını engellemektir. Emperyalist merkezler kendi siyasi hedeflerine hizmet edecek askeri girişimleri uygulama konusunda hiçbir kural tanımamaktadır. Bu nedenle Halep’in 12 Aralık 2017 tarihinde Suriye rejim güçlerinin eline geçmesinden sonra Suriye’ye bir bütün olarak bakmayan bütün politikalar, önünde sonunda çöker. Hatta Irak ve Suriye’ye birlikte bakmak bir zorunluluk haline gelmiştir.

EŞKİYANIN ÖNÜ AÇILIRSA

ABD öncülüğündeki koalisyon hava gücü ile İsrail Hava Kuvvetleri’nin kural dışı ve hukuksuz girişimleri, tedbir alınamadığı takdirde bölgedeki bütün Avrasya ülkelerini olumsuz olarak etkiler. Artık açık olarak anlaşılmıştır ki PYD bölgeleri yani terör koridoru tek hedef değildir. Emperyalist sistem, ilave olarak Suriye’nin doğusunu rejimden koparıp, Irak’ta gelecekte kurmayı planladığı oluşuma bağlamak istemektedir. Bu çerçevede emperyalist ülkelerin stratejik bir sistem bütünlüğü içinde hedeflerine ulaşmak için elindeki vasıtaları sahaya sürdüğü görülmektedir.
Bu koşullar altında, Türkiye, Rusya, İran ve Suriye’nin sahada sadece kendi özel hedefleri için mücadele etmesi, hiç kuşkusuz ABD, İsrail ve Batı ülkelerine yarar. Bu dört ülke ortak bir strateji saptayamadığı takdirde, kaçınılmaz olarak birbirleri ile karşı karşıya kalacaklardır. Ayrıca, şark kurnazlığı içinde bazı ülkelerin kendi hedeflerini ABD ile uyumlu haline getirme çabaları çıkmaz sokaktır. ABD, bu durumda Avrasya ülkelerini birbirlerine karşı kışkırtmak için mükemmel fırsatlar elde edecektir!

Bir ülke, “ben hedefimi ele geçirdim, artık ABD ile anlaşmanın bir yolunu bulmalıyım!”, diğer ülke, “ben terör kantonlarını dağıtayım, Esat’ı indireyim, gerisi beni ilgilendirmez!”, başka bir ülke, “üç ülkede (Irak, Suriye ve Lübnan) de bulunan bir grubu birleştirecek bir alan yaratayım!” derse ABD kaybettiği bir savaşı yeniden başlatır. Suriye’nin toprak bütünlüğü, ancak 4 ülkenin sözde değil, özde mutabakatı ve belirledikleri ortak strateji ile sağlanabilir. Suriye’nin toprak bütünlüğünü garanti altına almayan her yaklaşım, ABD politikalarına hizmet eder. Suriye bölünürse 4 ülke de çok ağır jeopolitik ve stratejik kayıplara uğrar. Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan olurlar.

Amiral Soner Polat
ulusalkanal.com.tr
spolat102@outlook.com



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA