98. yılında Amasya Tamimi | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 
98. yılında Amasya Tamimi

 

Büyük Atatürk’ün, 1919 Mayıs’ında Anadolu’ya ayak bastığında kararı şu olmuştu: Milli egemenliğe dayalı tam bağımsız bir Türk devletinin kurulması

DOÇ. DR. HÜNER TUNCER

Büyük Atatürk’ün, 1919 Mayıs’ında Anadolu’ya ayak bastığında kararı şu olmuştu: Milli egemenliğe dayalı tam bağımsız bir Türk devletinin kurulması. Temel ilke, Türk milletinin onurlu bir millet olarak yaşamasıydı. Bu da, ancak tam bağımsız olmakla sağlanabilirdi. Bağımsızlıktan yoksun bir millet, uşaklıktan öte bir gözle görülmeye layık olamazdı. Atatürk’ün sözleriyle, yabancı bir devletin güdümüne girmeyi istemek, güçsüzlüğü ve uyuşukluğu benimsemekten başka bir şey değildi.

Avrupalı büyük güçler, Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda Osmanlı Devleti’ni tarihe gömme zaferiyle kendilerinden geçerken, “Mustafa Kemal” isminde bir kahraman, bir dâhi ortaya çıkarak, o güne değin yenilmez sayılan Avrupa devletlerini yenmiş ve Türk milletinden oluşan yepyeni bir devleti tarih sahnesine çıkarmıştı.

ÜMMET’TEN MİLLET’E GEÇİŞ

Mustafa Kemal ismindeki bu dâhi, Türk halkına “millet” olma bilincini aşılamış; Osmanlı devleti tarafından sürekli ihmal edilmiş ve hor görülmüş olan Anadolu halkının yeniden kendine güvenmesini sağlamış; Türk halkına, isterse tüm olanaksızlıklar içinde dahi vatanını düşman güçlere karşı savunabileceği inancını benimsettirmişti.

Mustafa Kemal Paşa, bir hafta kadar Samsun’da ve 25 Mayıs’tan 12 Haziran’a değin da Havza’da kaldıktan sonra Amasya’ya gelmişti. Havzalılarla görüşürken Mustafa Kemal Paşa, şunları söyler: “Hiçbir zaman ümitsiz olmayacağız, çalışacağız ve memleketi kurtaracağız!”

AMASYA TAMİMİ’NİN MADDELERİ

Mustafa Kemal Paşa’nın kararı, Anadolu’dan yönetilecek bir hareketin başına geçmekti. 21/22 Haziran 1919 gecesi Mustafa Kemal Paşa’nın Amasya’da yazdırdığı tamimin (bildirge) esasları şunlar olmuştu:

Yurdun bütünlüğü, milletin bağımsızlığı tehlikededir.
İstanbul’daki hükümet, üstlendiği sorumluluğun gereklerine yerine getirememektedir.
Milletin bağımsızlığını yine milletin kararı kurtaracaktır.

Milletin haklarını dile getirmek ve bütün dünyaya duyurmak için, her türlü denetimden uzak milli bir kurulun varlığı çok gereklidir.

Sivas’ta milli bir kongrenin toplanması kararlaştırılmıştır.

Bütün illerin her sancağından halkın güvenini kazanmış üç delegenin hemen yola çıkarılması gerekmektedir.

Delegelerin kimlikleri gizli tutulacaktır.

Doğu illeri adına Erzurum’da, 10 Temmuz’da bir kongre toplanacaktır.

“Amasya Tamimi”nde üzerinde özenle durulması gereken husus, “millet (ulus)” ve “vatan” kavramlarıdır. Bundan böyle “ümmet” ve “Padişah’ın mülkü” kavramlarına yer yoktur. Büyük Atatürk, Amasya Tamimi’nde ilk kez “milletin bağımsızlığı”, “milletin kararı”, “milletin hakları” ve “milli bir kurul” kavramlarını dile getirmekte ve böylelikle, artık Osmanlı Devleti’nin ve bu devletin temellerini oluşturan kavram ve kurumların tarihe karıştığını ve onların yerlerine yeni bir devletin temellerinin atıldığını vurgulamaktadır. Mustafa Kemal, ilk kez Amasya Tamimi ile, Türk milletinin birlik içinde harekete geçmesini ve bütünleşmesini öngörmektedir.

BİRLİK VE BÜTÜNLÜK İHTİYACI

Etnik ayrımcılığın özendirildiği günümüz Türkiyesi’nde, en çok gereksinmemiz olan hiç kuşkusuz, Atatürk’ümüzün rehberliği altında birlik ve bütünlük içinde hareket etmemiz değil midir?.. Oysa AKP’nin iktidara geldiğinden bu yana Türkiyemiz’de ayrımcılığın her türü özendirilmekte, halkımız “bizimkiler” ve “ötekiler” olmak üzere ayrıştırılmakta ve bu iki gruba ayrı hukuk normları uygulanmaktadır.

Başta AKP Hükümeti olmak üzere aydınlarımızın, gençlerimizin ve halkımızın Amasya Tamimi’nden çıkartacağı çok dersler olduğu kanısındayım! Yok olmamak ve Atatürk Cumhuriyeti’ni yaşatabilmek için, Büyük Atatürk’ün, Milli Kurtuluş Savaşı yolunda yürürken gerçekleştirdiği mucizevi olayları ve kahramanlık öykülerini her vesileyle anımsamamız ve çağdaş bir Türkiye’yi yeniden inşa etme umudumuzu yitirmememiz gerekmektedir!



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA