Türkiye’nin çıkarları Asya’da | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı  10:00  BAŞKAN SEÇER MUT HALKIYLA BULUŞTU  09:55  BAŞKAN ÖZYIĞIT, “BALıK PAZARı SAYıSıNı ARTTıRACAĞıZ”  09:39  CEZAEVI AVUKAT GÖRÜŞME ODASıNDA YENILEME BAŞLADı  09:35  AVUKATLARA ‘SEÇIM VE SANDıK GÜVENLIĞI EĞITIMI’ VERILDI  09:32  81 BARO: CINSEL ISTISMARA HEP BIRLIKTE DUR DIYELIM 
Türkiye’nin çıkarları Asya’da

 

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye’nin İpek Yolu’nda ticari etkinliğinin zayıf olduğuna dikkat çekti.

İLYAS GÜMRÜKÇÜ / TRABZON

Türkiye’nin, ekonomik ve siyasi politikalarında Asya’ya yöneliş devam ediyor. Suriye’deki iç savaşın durdurulmasında Rusya ve İran’la işbirliği içinde olan Türkiye, Çin ve Hindistan gibi Asya’nın dev ekonomileriyle de işbirliğini artırıyor.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan ile Türkiye’nin dış ticaretini, Asya ülkeleri ile olan ticari ilişkilerimizi, sorunları ve çözüm önerilerini konuştuk.

AB’DE ISRAR DOĞRU DEĞİL

| Genel olarak baktığımız zaman Türkiye’nin dış ticaretini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Büyük sıkıntıların olduğu ve özellikle etrafımızın ateşle çevrili olduğu bu koşullarda 2023’te hedeflenen 500 milyar dolarlık hedefe ulaşılması mümkün görünmüyor. Bu hedefe ve daha yukarılara çıkabilmek için ilk önce etrafımızın stabil olması gerekiyor. Geçen yıla baktığımızda bugün Rusya ile olan ticari ilişkilerimiz daha iyi ve daha üst seviyede seyrediyor. Türkiye’nin bir an önce bu sorunları çözmesi gerekiyor. Avrupa devletleri ile Türkiye arasında da bir ekonomik savaş söz konusu. Avrupa devletleri Türkiye’nin önünü kesmek istiyor. Avrupa’da ısrar edilmesi Türkiye’ye fazla bir şey kazandırmıyor. Türkiye’yi yeni pazarlara yönlendirmek lazım. Rakamlara baktığımız zaman, Türkiye’nin Türk Cumhuriyetlerinde ve asya pazarlarında olmadığını açık bir şekilde görüyoruz. Biz asya pazarına bir mal soktuğumuz zaman, diğer ülkelerin asya pazarına sokmuş olduğu aynı üretim malları birden ikinci sıraya düşüyor. Bunu bizzat oralara giderek gözlemledik. Biz hala yeni İpek Yolu’nda yer almış değiliz.

| Türkiye’nin İpek Yolu’nda tam olarak yer almamasının sebebi nedir?

Bunun asıl nedeni hala Avrupa’da oyalanmamız ve Avrupa’nın bizi oyalaması. Avrupa ülkeleri bizi oyalarken kendileri Asya pazarına giriyor. Ve biz hala Avrupa’da oyalanıp duruyoruz. Bunu daha fazla konuşmaya gerek var mı?
 
ASYA İLE İŞBİRLİĞİ ŞART

| Peki Asya ülkeleri ile olan ticari ilişkiler?

Birden Avrupa Birliği (AB) ile olan ilişkileri kesemeyiz. Bu doğrudur. Ama AB ısrarımızdan vazgeçip Asya ülkeleri ile iyi ilişkiler kurmak zorundayız. Niçin? Tabiki Türkiye’nin geleceği için. AB, her gün bizi hakir gördüğü zaman ben bir Türk vatandaşı olarak bundan üzüntü duyuyorum. Beni istemeyeni bende istememeliyim.

Her seferinde Türkiye’nin jeopolitik önemi olduğu vurgulanır, ama ne yazık ki bu jeopolitik önem bu güne kadar kullanılmamış. Jeopolitik olarak kullanılması ne demek? Türkiye’nin Asya ile Avrupa arasında bir istasyon olması demek. Yani hem yatırım yönünden hem de pazarlama yönünden Türkiye’nin merkez olması demek.

ÇÖZÜM MİLLİ HÜKÜMET

| Çözüm öneriniz nedir?

Çözüm, yukarıda anlattım eksen ve sorunlar etrafında, bir Milli Mutabakat Hükümeti ile olur. Ya da iktidar ve muhalefeti ile dış güçlere karşı bir devlet olgusu ile beraber hareket etmekten geçer. Türkiye bu girtaptan ancak böyle kurtulur. Bunun altını da özellikle çizmek istiyorum. Bahsettiğim bu Milli Mutabakat Hükümet’inde alınan kararlar firmaların, işadamlarının menfaatleri yönünde değil, kişilerin değil, ülkenin lehine olacak. Kişi zenginliği düşünülmeyecek ülkenin zenginliği düşünülecek. Özel teşebbüsün yatırım yapmadığı yerde devreye devletin girmesi lazım. Türkiye, üretime dayalı bir ekonomik politikaya dönmeli. Eğitim politikasını da bu üretim ekonomisine göre düzenlemeli. Eğitim milli duygulara ve milli politikalara göre yeniden gözden geçirilmelidir. Bir çocuk eğitilirken devlet duygusu ve ülke menfaatinin her şeyin üzerinde olduğu ona aşılanmalıdır.



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA