ZEHİRLİ ÜRÜNLER İÇ PİYASAYA MI SÜRÜLDÜ? | DEMOKRAT MERSİN | Mersin'in Demokrat Gazetesi

 
 
 
10:21  BAŞKAN SEÇER, ‘TARSUS KARBOĞAZI ÇEVRE FESTİVALİ’NE KATILDI  10:10  GEZEGENEMİZİ KURTARMAK İSTİYORSAK DAHA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEĞE GEÇİŞ KAÇINILMAZDIR  21:40  GAZETECI A. VAHAP ŞEHITOĞLU, KıZ KARDEŞINI KAYBETTI  21:57  MERCAN’DA BİR İLK: ‘GECE GÖZLEM ETKİNLİĞİ’  21:35  ŞEHITOĞLU, DURAK’A TAM DESTEK VERDI  10:14  HALKIN BAŞKANI SEÇER, MAZBATASINI HALKLA BİRLİKTE ALDI  10:02  MTSO, KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALıŞTAYıNA HAZıRLANıYOR   09:59  ÇAKıR: “DEMOKRASIDE KAYBEDEN OLMAZ”  09:49  “AVUKAT İÇİN DE ADALET!”  09:37  AHMET SERKAN TUNCER, MEZITLI BELEDIYESI’NE İLK ADıMıNı ATTı  09:33  TOROSLAR’ıN YENI BAŞKANı YıLDıZ, MAZBATASıNı ALDı  09:31  BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MAZBATASıNı ALDı  09:07  A.VAHAP ŞEHITOĞLU, CHP TOROSLAR BELEDIYE MECLIS ÜYELIĞI’NE SEÇILDI  22:30  ESAT ARSLAN: MOSKOVA SALDıRıSıNıN DÜŞÜNDÜRDÜKLERI  20:37  ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN TEŞEKKÜR MESAJı  20:34  VAHAP SEÇER, REKOR OYLA YENİDEN ‘BAŞKAN’  20:34  YENIŞEHIR YENIDEN ABDULLAH ÖZYIĞIT DEDI  10:22  ÖZBOZKURT VE YEŞILKUŞ’TAN İL EMNIYET MÜDÜRÜ KARABÖRK’E ZIYARET  10:20  KUVAYı MILLIYE RUHU FOTOĞRAFLARLA YENIDEN CANLANDıRıLDı  10:10  MTSO, KENTIN BEKLENTILERINI VAHAP SEÇER’LE PAYLAŞTı 
ZEHİRLİ ÜRÜNLER İÇ PİYASAYA MI SÜRÜLDÜ?

 

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak,

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, sağlık uzmanlarının ‘zehir’ olarak nitelediği klorpirifos adlı bir ilaç kalıntısı nedeniyle AB ülkelerinin Türkiye’den giden bazı tarım ürünlerini iade ettiğini söyledi. Çamak, iç piyasaya sürülen tarım ürünlerinde bu kalıntının olup olmadığı konusunda bakanlıktan bilgi istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, klorpirifos adlı bir tarımsal zehrin piyasadan toplatılmasına rağmen, AB’ye gönderilen bazı tarım ürünlerinde klorpirifos kalıntısına rastlanmasını ve iç piyasaya sürülen tarım ürünlerinde de bu kalıntının olduğu endişelerini meclis gündemine taşıdı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Çamak,  geçmiş yıllarda çiçek tripsi ve domates güvesi gibi zararlılar nedeniyle çok sayıda gıda ürününün sınır kapılarından geri gönderildiğini, bu yıl ise en çok klorpirifos zehri nedeniyle iadelerin yaşandığını söyledi.

Çamak, “Özellikle AB ülkelerine ihraç edilen tarım ürünlerinde 2013 ve 2014 yıllarında klorpirifos kalıntısı bulunmazken; 2017’de bu oranın üst seviyelere çıkması önemli bir ihmali ortaya koymaktadır. Ülkemizde en çok domates, biber ve asma yaprağında klorpirifos aktif maddesi görülmektedir. Zehir” olarak tabir edilen klorpirifosun AB’de 2015’te yasaklanmasının ardından Türkiye’de de piyasadan toplanıp, satışının yasaklanmasına karar verilmişti. Ancak çeşitli ürünlerde bu zehre rastlanması, mevcut stoklarla ilgili bir önlem alınmadığını ve kullanılmaya devam edildiğini göstermektedir” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası’nın bu zehrin tespit edildiği ürünlerin derhal imha edilmesi ve  iç piyasada satışa sunulmasının engellenmesi gerektiğini vurguladığına işaret eden Çamak, “Bu zehrin kullanıldığı ürünlerin tüketilmesi durumunda anne karnındaki bebeğe bile zarar verdiğini belirtmektedir” ifadelerini kullandı.
 
Çamak, “İlaç kalıntısı ve klorpirifos içeren bitki koruma ürün kullanımını, en çok ihracatın yapıldığı AB ülkelerinde hızlı alarm sistemiyle fark edilip iade edilmekte, bu durum da hem ülkemizin itibarını hem de üretici ve ihracatçı firmalarımızı ciddi anlamda zora sokmaktadır. Ancak tüm bunlardan da önemli olan ihraç edilemeyip dönen ürünlerin akıbetinin ne olduğuyla ilgilidir. Daha önce de bununla ilgili sorunları içeren sorularımızı Bakanlığınıza iletmemize karşın maalesef bu durumun nedenleri, akıbeti ve sonuçlarına dair aydınlatıcı bir cevap alamadık. Bugün gelinen noktada; insan hayatı ile ilgili olan bu sorunun artarak devam ettiği ve bu sorunun çözülmesi için herhangi bir çabanın gösterilmediğine dair ciddi endişeler söz konusudur” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi:
“Tarımsal ürünlere zarar veren Akdeniz meyve sineği ile mücadele kapsamında ülke çapında ne gibi çalışmalar yürütülmektedir? Bu çalışmalarda ne gibi ilerlemeler kaydedilmiştir? Bakanlık verilerine göre Akdeniz Meyve Sineği zararlısı ile mücadele yürütülmesine rağmen, ihracattaki önemli geri dönüş nedenlerinden biri olmaya devam etmesi konusunda görüşleriniz nelerdir? Bu nedenle meydana gelen geri dönüşler için ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz? Üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın geri dönüşlerden kaynaklanan maddi kayıplarını karşılamak açısından ne gibi girişimler yapmayı düşünüyorsunuz? Zararlı kalıntısı veya klorpirifos aktif maddesi görülen ve insan sağlığını tehdit ettiği için ihracat edilemeyen ürünlerin akıbeti ne olmaktadır? Bakanlık bu ürünlerin iç piyasaya sürülmesini engellemek için ne gibi önlemler almaktadır? Bununla ilgili yaptırımlar nelerdir? Kontrolsüz ve bilinçsiz ilaç kullanımının önüne geçmek için ne gibi çalışmalar ve önlemler alınmaktadır?  Avrupa Birliği ülkelerinde zehir kapsamında değerlendirilen klorpirifos kalıntısının 2017 yılında ihraç ürünlerinde sıklıkla görülmesinin nedenleri nelerdir? Üretim süreçlerinden ihraç süreçlerine kadar ne gibi izleme ve kontrol yöntemleri izlenmektedir?”



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    YORUM BULUNMUYOR!


 
  HIZLI ARA
 
 
 
  HAVA DURUMU
 
..

Mersin Haberleri, Mersin Son Dakika, Mersin Haber, Haberler, Son Dakika, Mersin, Mersin Siyaset



 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
demokratmersin.com © Copyright 2007-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA